Αρχική / ΓΗΠΕΔΟ / «Αυτά είναι τα τρία βήματα για να ξεκινήσει η υπογειοποίηση, να προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αρχίσουμε ακόμα και μέσα στο 2019»

«Αυτά είναι τα τρία βήματα για να ξεκινήσει η υπογειοποίηση, να προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αρχίσουμε ακόμα και μέσα στο 2019»

Η Ευρώπη Κοσμίδη, που είναι η εντεταλμένη σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε, έκανε μια ανάλυση για το θέμα αυτού του μεγάλου έργου, που συνδέεται αναπόσπαστα με το γήπεδο.

Η κυρία Κοσμίδη εξηγεί ποια είναι τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν, για να ξεκινήσει η υπογειοποίηση, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι από την «Αγια Σοφιά», έτσι ώστε να επιστρέψει επιτέλους η ΑΕΚ στο σπίτι της.

Βήματα τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω, και που δεν θα επηρεάσουν το έργο, με άλλες καθυστερήσεις.

Ακολουθούν όλα όσα δήλωσε στο Sportime:

Ποια είναι η στήριξη και η πραγματική βοήθεια της στην κατασκευή του νέου γηπέδου της Αγίας Σοφίας; «Η Περιφέρεια Αττικής κινείται σε δύο επίπεδα. Καταρχήν έχει αναλάβει το έργο της υπογειοποίησης του δρόμου που περνά μπροστά από το νέο. Επιπλέον, ενέταξε το έργο “Κατασκευή γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής” στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων έτους 2019 με προϋπολογισμό 20 εκ. € . Δηλ. η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τη χρηματοδότηση του έργου από ίδιους πόρους. Στη συνέχεια η Περιφέρεια κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (65ΣΣ7Λ7-ΖΝ8) προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως» για την υλοποίηση της β’ φάσης του έργου καθώς και στη συγκρότηση επιτροπής επίβλεψης, ελέγχου και εισήγησης για έγκριση των παραδοτέων της μελέτης. Στο διάστημα που ακολούθησε την ανωτέρω απόφαση Π.Σ. ακολουθήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας όλες οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες που αφορούν τη δωρεά μελέτης δηλ. την δημοσιοποίηση της δωρεάς μελέτης που αφορά στο έργο, τη διαβούλευση και τον έλεγχο της μελέτης κ.λπ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2019».

Για την πρόσφατη συνάντηση με την ΑΕΚ και τα τρία βήματα που πρεπει να γίνουν: «Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με την αντιπροσωπεία της ΑΕΚ,« καταστήσαμε σαφές παρουσιάζοντας επίσημα στοιχεία κι έγγραφα , ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση για την οποία ευθύνονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Οι διαδικασίες που ορίζονται εκ του νόμου για τη δημοπράτηση ενός δημόσιου έργου, όπως είναι η υπογειοποίηση, ακολουθήθηκαν επακριβώς και με άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής με την υπ’ αρ. απόφαση Π.Σ. 163/2014 ενέκρινε την εκπόνηση µελέτης µε τίτλο «Υπογειοποίηση τµήµατος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και τα συνοδά έργα στο ∆ήµο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας» µε δαπάνη του Αθλητικού Σωµατείου «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» (Α.Ε.Κ.) µε σκοπό τη δωρεά αυτής στην Περιφέρεια Αττικής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 2Α του Ν. 3316/2005, όπως προστέθηκε µε το άρθρο 29 του Ν. 4014/2011, Η δημοπράτηση έγινε τον Μάρτιο του 2019, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ». Υπήρξαν καθυστερήσεις που αφορούν τη μειοδότρια εταιρεία κι όχι την Περιφέρεια Αττικής με αποτέλεσμα ως σήμερα, 18/11/2019 , να αναμένουμε την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες μας βρίσκονται κυριολεκτικά «πάνω από το έργο» ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωσης της δημοπράτησης, ώστε, αν είναι δυνατόν, οι εργασίες να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο 2019. Από εδώ και πέρα για να ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης πρέπει πρώτον, να αποφασίσει θετικά το Ελεγκτικό Συμβούλιο αναφορικά με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, δεύτερον, να γίνει κατάθεση επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, τρίτον, να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

Για το πως θα μεταμορφωθεί προς το καλύτερο όλη η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας: «Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου καθώς, αφενός θα συμβάλλει στην ενοποίηση του κέντρου της πόλης (πλατεία Αγ. Τριάδας) με τους περιμετρικούς πεζοδρόμους.Αφετέρου, θα γίνει περισσότερο προσβάσιμο σε όλους το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, το οποίο αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Επιπλέον, με το έργο της υπογειοποίησης θα συνδεθεί το άλσος με τη ζώνη πρασίνου και το δίκτυο πεζοδρόμων, που θα κατασκευαστεί πλησίον του ρέματος Γιαμπουρλά. Πολύ σημαντική θα είναι η υπογειοποίηση και για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών του Δήμου Νέας Φιλαδελφείας, ιδιαίτερα κατά την πραγματοποίηση αθλητικών γεγονότων στο γήπεδο, οπότε η κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων στους παράπλευρους δρόμους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το ότι απαιτήθηκε ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση για την υπογειοποίηση, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο έργο αστικής ανάπλασης, που έρχεται να αναβαθμίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου».

Για τα όσα αποφασίστηκαν και συμφωνήθηκαν πρόσφατα με την αντιπροσωπεία  της ΑΕΚ: «Η αντιπροσωπεία της ΑΕΚ επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν αφενός να υπάρξει καταρχήν γνωριμία με τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Αφετέρου, να καθορισθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίσθηκε μετά από δική μας πρόταση να υπάρξει ένα Παρατηρητήριο Υλοποίησης του Έργου, το οποίο θα τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή και θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση για την πορεία υλοποίησης του έργου και τις ενέργειες που καλείται κάθε πλευρά να φέρει εις πέρας, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα πιθανές καθυστερήσεις και προβλήματα». Σε αυτή την συνάντηση συμφωνήθηκε και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ύψους 1 εκατ. Ευρώ ανάμεσα στο Δήμου και την Περιφέρεια Με αυτό το ποσό θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα που είχαν «παγώσει» επί εποχής Άρη Βασιλόπουλου και αφορούν τη διαμόρφωση πεζοδρόμων και ελεύθερων χώρων γύρω από το νέο γήπεδο.

Τέλος, η Ευρώπη Κοσμίδη επαναλαμβάνει μέσω του Sportime τη δέσμευση της Περιφέρειας και του Γιώργου Πατούλη για την υλοποίηση όλων αυτών και για τα εμπόδια της γραφειοκρατίας: «Η δέσμευση του Γιώργου Πατούλη είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Η Περιφέρεια θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από την πλευρά της και αυτό θα γίνει στο συντομότερο δυνατόν χρόνο. Θα δώσουμε όχι μόνον τα χρήματα που έχουμε δεσμευθεί, αλλά και μια μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό κάθε μεγάλου project που υλοποιείται σε αυτή τη χώρα. Ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί και δημοπρατεί με δημόσιου χαρακτήρα διαδικασίες το έργο της υπογειοποίησης και της β’ φάση της κατασκευής του γηπέδου. Όχι το σύνολο του έργου. Επίσης έχουμε δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουμε το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας με κονδύλιο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εκτελέσει έργα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου».

Σχετικά με Στράτος Γυμνάγος

Γεννημένος στη Μυτιλήνη τον Φεβρουάριο του 1994. Με ενδιαφέρει η αθλητική δημοσιογραφία και συγκεκριμένα η ΑΕΚΑΡΑ (ακούω αθλητικές ραδιοφωνικές εκπομπές, κυρίως εκείνες που σχετίζονται με αυτήν), που είναι από τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ πράγματα στη ζωή μου, η αιτία που είμαι στον κόσμο αυτό, που λέει και το σύνθημα. Επίσης, λατρεύω το ποδόσφαιρο, το οποίο με κέρδισε από πολύ μικρή ηλικία, στο πρακτικό, και αργότερα και στο θεωρητικό κομμάτι. Επιπλέον, μου αρέσει η γυμναστική και τις ελεύθερες ώρες μου ασχολούμαι με αυτήν, καθώς το θεωρώ πολύ σημαντικό για την υγεία. Από ξένα πρωταθλήματα, συμπαθώ το ισπανικό και συγκεκριμένα την Μπαρτσελόνα, την οποία παρακολουθώ μερικές φορές. Στο aekpassion, όπου έμαθα πάρα πολλά, βρίσκομαι σχεδόν τρεις μήνες και θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα παιδιά που με δέχτηκαν σ'αυτή την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που μου αρέσει πολύ, πάνω σ'αυτό που αγαπάω.

Ελέγξτε επίσης

Αντικαταστάθηκαν τα σπασμένα καρεκλάκια στην «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» (vid)

Η ΑΕΚ προχωρά στις διεργασίες της αποκατάστασης των ζημιών προκειμένου η έδρα της να είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *