Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Γιώργος Πάντζας στο AEKPASSION: «ΑΕΚ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ»

Γιώργος Πάντζας στο AEKPASSION: «ΑΕΚ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ»

Ο τεράστιος ηθοποιός του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου, ο Ενωσίτης Γιώργος Πάντζας μίλησε στο AEKPASSION και τον Κυριάκο Χήνα για την αγαπημένη του ΑΕΚ!

Επιμέλεια συνέντευξης: Κυριάκος Χήνας

Διατηρούμε τη σταθερή πεποίθηση ότι αξίζει να πιστώσουμε στον κ. Γιώργο Πάντζα ένα εύσημο συνειδητής επιλογής του: αντί να αρκείται στο να αρδεύει το θαυμασμό του κοινού για την καλλιτεχνική πορεία του, προτίμησε – μακριά από μηχανισμούς αφομοίωση – να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση ιδεών και αξιών που έκρινε ότι υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία. Εγκάρδια τον ευχαριστούμε για την τιμή να μας μυήσει σε θέσεις και απόψεις του γύρω από σημαντικά θέματα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

-Από μικρό παιδί στη βιοπάλη, από το 7ο Νυκτερινό Γυμνάσιο του Παγκρατίου, μετά στην Καισαριανή. Ο πατέρας σας εξόριστος επί 17 χρόνια. Δίπλα σας, εκτός από τη μητέρα, ο γυμνασιάρχης θείος σας Σπύρος Αναγνωστόπουλος, ο δεύτερος πατέρας, όπως υπογραμμίζετε.

«Η εξορία του πατέρα μου, η Κατοχή και ο κοινωνικό-πολιτικός περίγυρος προσδιόρισαν τις πολιτικές αξίες μου και την ισόβια πάλη μου για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό. Ανέκαθεν ήμουν ταγμένος απέναντι στο φασισμό και στο ναζισμό».

-Υπό ποιες συνθήκες στραφήκατε στον κινηματογράφο;

«Από μικρό παιδί πήγαινα στον κινηματογράφο, έβλεπα αμερικανικές-ιταλικές-γαλλικές ταινίες (τις πιο καλές, δύο και τρεις φορές) και μετά συγκέντρωνα τα παιδιά και έπαιζα μπροστά τους όσα είχα δει. Η μητέρα μου ενθάρρυνε αυτή την επιλογή μου θεωρώντας ότι ήμουν άξιος γι αυτό. Αργότερα έδωσα εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πέρασα πρώτος ανάμεσα σε 316 υποψήφιους. Παράλληλα, άκουγα Φρανκ Σινάτρα-Νατ Κινγκ Κόουλ-Τομ Τζόουνς και μου άρεσε η τζαζ μουσική».

-Ακολούθησαν πολλά χρόνια μάχιμης και ουσιαστικής προσφοράς στην πολιτική ζωή,σε κόμματα και στην Περιφέρεια, μέχρι να εκλεγείτε βουλευτής Αττικής το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραμείνατε στη Βουλή μέχρι το 2019, μάλιστα από το 2015 διατελέσατε Κοσμήτορας.

«Θεωρώ ότι εργάστηκα για την κοινωνία και τον πολιτισμό συνειδητά και μάχιμα. Ως ένα μόνο παράδειγμα αναφέρω την τροπολογία για να εκτελεστούν δικαστικές αποφάσεις ώστε να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις στο χώρο του Πολιτισμού περίπου 300 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Και πολλά άλλα, ο κόσμος γνωρίζει, ας μην προχωρήσουμε».

-Ας έρθουμε στο θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.Τον Ιούλιο του 2017 η ΑΕΚ ανακοίνωσε ένα κοινό πρακτικό ΠΑΕ-Σωματείου και της “Δικέφαλος Κατασκευαστική”, που εξαίρει τη συμβολή μερικών προσωπικοτήτων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεστε) για την ανέγερση του γηπέδου και το οποίο θα αναρτηθεί σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Αγιά-Σοφιάς.

«Συμμετείχα σε τρία συλλαλητήρια για το γήπεδό μας π.χ. τον Οκτώβριο του 2013 συγκεντρωθήκαμε έξω από το γκρεμισμένο γήπεδο και σε χαιρετισμό μου αναρωτήθηκα τι απέγιναν τα 150 εκατ.ευρώ που είχαμε δώσει για εισιτήρια διαρκείας ώστε να ξαναφτιάξουμε το γήπεδο.

Για να είμαι ξεκάθαρος, εάν δεν υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν επρόκειτο να ανεγερθεί γήπεδο. Το Μάιο του 2014 θεωρώ ότι ήταν σημαντική η αγόρευσή μου στη Βουλή όταν περάσαμε τη Διάταξη για την κατασκευή του γηπέδου. Είπα τότε ότι η Διάταξη είναι η απόδοση της χαμένης υπερηφάνειας στα θύματα των διωγμών. Είχα επισημάνει στον Πρωθυπουργό ότι αξίζει να τιμηθούν 2 εκατ. Ενωσίτες και η Προσφυγιά. Ακολούθησε σειρά πολύ σκληρών αγώνων για να φτάσουμε σήμερα τόσο κοντά στην ολοκλήρωση».

-Αναφέρατε σκληρές εκφράσεις για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

«Πάντοτε γίνομαι αιχμηρός όταν μιλάω για περιφερόμενους προέδρους Σωματείων με την απορία εάν είναι τόσο προσοδοφόρο το “επάγγελμα” του προέδρου. Ερωτώ για τα στημένα παιχνίδια,την ολέθρια ανάμειξη του Στοιχήματος, τη διαιτησία, τη δίωξη μεγαλοπαραγόντων σε δικαστήρια και την εμφανή κλοπή τίτλων. Πάντοτε πρέπει να προσανατολίζουμε τη σκέψη μας σε αυτά,ώστε να τα αντιμετωπίσουμε. Και για την ομάδα μας,είχα πει παλαιότερα σε άσχημες εποχές ότι πρέπει να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα χέρια γιαλαντζί “κονομισάριων”».

-Το Μάιο του 2019 συμμετείχατε σε πρωτοβουλία για το Ολυμπιακό Κέντρο στα Άνω Λιόσια.

«Πράγματι, τότε ήμουν στη Βουλή Συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου για τον Αθλητισμό και φυσικά πήραμε πρωτοβουλίες υπέρ της αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για το συγκεκριμένο γήπεδο υπογράφηκε σε τελετή στο Δημαρχείο η συμφωνία Δήμου-ΚΑΕ ΑΕΚ για τη διαχείριση και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κλειστού Πάλης, το οποίο προορίζεται για την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ».

-Θα αναφέρετε κάποιους Ενωσίτες που θεωρείτε ξεχωριστούς;

«Ξεχωρίζω τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, πρώτο πρόεδρο και συνεργάτη του Βενιζέλου, τον Λουκά Μπάρλο που ξόδεψε τη μεγάλη περιουσία του για την ομάδα, τον Νίκο Γκούμα, τον Δημήτρη Μελισσανίδη (στον οποίο έγραφα παλαιότερα: γνωρίζω πόσο αγαπάς την ΑΕΚ, μόνον εσύ μπορείς να την κάνεις πρωταθλήτρια), την κα Αγγελική Αρκάδη (τον “Άγγελο” και προστάτη της ΑΕΚ) και τον Στέλιο Σεραφείδη, τον ένθερμο ενωσίτη που αγαπώ πιο πολύ, ο οποίος είναι σημαία της ΑΕΚ».

-Ένα σχόλιο για τη σημερινή ποδοσφαιρική ομάδα.

«Η ΑΕΚ πρέπει να δώσει προσοχή στα άτομα-ποδοσφαιριστές που τη στελεχώνουν. Ο Αραούχο πρέπει να δείξει την πραγματική αξία του, ο Τσιγκρίνσκι και ο Ολιβέιρα είναι καλοί αλλά εμφανίζουν συχνά τραυματισμούς, ο Βράνιες έχει ζητήματα συμπεριφοράς, ο Λιβάγια είναι αγωνιστικά σπουδαίος αλλά πονάει την ΑΕΚ με τις αποβολές και τη στάση του. Για τη συγκρότηση της ομάδας πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια θα έχουμε οξεία οικονομική κρίση, με μισθούς αισθητά μειωμένους και κέρδος μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο σπουδαίος άνθρωπος της Τέχνης και της Πολιτικής επισήμανε κλείνοντας ότι «η ΑΕΚ, ο έρωτας από τα 6 χρόνια μου, δεν είναι απλή αθλητική ομάδα, αλλά για μένα η αθλητική μου ιδεολογία, της προσφυγιάς και της φτωχολογιάς».

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Της μοίρας τα παιχνίδια…

Σε μία χρονιά που η ΑΕΚ κλείνει 100 χρόνια ζωής, έχασε το πρωτάθλημα μέσα από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *