Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ο ΤΕΜΟΝΑΕΚ έτρεξε 255 και 215 χλμ για την Γενοκτονία των Ποντίων (pics)

Ο ΤΕΜΟΝΑΕΚ έτρεξε 255 και 215 χλμ για την Γενοκτονία των Ποντίων (pics)

Σε δύο από τους μεγαλύτερους αγώνες δρόμου που διεξάγονται στη χώρα μας έτρεξε ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος Ζαχαριάδης (TEMONAEK).

Στις  19, 20 και 21 Απριλίου 2018 ο Γιώργος Ζαχαριάδης έτρεξε στον 8ο Δόλιχο δρόμο. Ένας απαιτητικός αγώνας που ενώνει δύο μεγάλα μνημεία της χώρας μας, τους Δελφούς με την Αρχαία Ολυμπία και την ψυχή με το σώμα, ένας διαφορετικός αγώνας που τα ζεις όλα.

Ο αγώνας έχει μήκος 255 χιλ και διάρκεια 48 ώρες. Η διαδρομή περιλαμβάνει 60% δασικούς δρόμους – χωματόδρομους και μονοπάτια και 40% ασφαλτοστρωμένους δρόμους που συνδέουν την κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου. Η ορεινή διαδρομή (από το Παναχαϊκό όρος)  φθάνει σε ύψος έως 1100 μέτρα με συνολική θετική υψομετρική 5420 μέτρα και αρνητική 5930 μέτρα.

Λίγες μέρες αργότερα,10 και 11 Μαϊου 2019,  ο Γιώργος Ζαχαριάδης, παρά την κούρασή του, έτρεξε σε έναν άλλο μεγάλο ιστορικό αγώνα, τον 20ο Ευχίδειο άθλο, απόστασης 215 χλμ, διάρκειας 36 ωρών.

Ο Ευχίδειος Άθλος  είναι ένας ιστορικός υπέρ μαραθώνιος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κεντρική Ελλάδα. (Δελφοί – Πλαταιές). Είναι ένας από τους δύσκολους αγώνες υπέρ αποστάσεων και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Αναβιώνει τα βήματα του Ευχίδα, ενός αρχαίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος κατά το μύθο, το 479 π.Χ., έτρεξε την απόσταση Πλαταιές – Δελφοί – Πλαταιές, μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο «ιερό πυρ» από τους Δελφούς, από το ιερό του Απόλλωνα, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.

Όπως λέει ο ίδιος, σε αυτόν το αγώνα οι δρομείς καλούνται να τρέξουν με τον Ευχίδα, να γευτούν το ελληνικό χρώμα του αγώνα, να συναντήσουν τις μούσες στον Ελικώνα, να εξαγνίσουν το σώμα τους στην Κασταλία πηγή, να φορέσουν δάφνινο στεφάνι και να μπουν νικητές στο Ιερό του Απόλλωνα, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στους ιστορικούς δρόμους, να ξεπεράσουν τα όριά τους να γίνουν οι σύγχρονοι Ευχίδες!!!

Τέτοιοι αγώνες θέλουν Ψυχή, ξεπερνάς τα ανθρώπινα όρια και κάθε φορά νιώθεις κάτι διαφορετικό. Έχοντας όμως στο στήθος και στην καρδιά τον Πόντο και την ΑΕΚ, τίποτα δεν είναι δύσκολο, τα πόδια πάνε μόνα τους, η ψυχή μπροστά και το σώμα ακολουθεί.

Ευχαριστεί όλους όσους ήταν δίπλα στους δρομείς κι έδιναν κουράγιο, ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο. Συγχαίρει όλους τους δρομείς που έτρεξαν και προσπάθησαν κι έκαναν τον αγώνα τους, είτε φτάνοντας στο τέρμα ή όσα χιλιόμετρα μπόρεσαν.

Οι αγώνες αφιερωμένοι στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Για το λόγο αυτό φορούσε φανέλα που έγραφε σχετικό μήνυμα και τερματίζοντας πάντα κρατούσε συμβολικά στα χέρια του το λουλούδι των Ποντίων, τα Αμάραντα (τη Παναϊας δάκριε).

Υ.Γ: Ο δικός μας Πόντιος, κ. Δημήτρης Μελισσανίδης δεν είναι δοσμένος ή απεσταλμένος από κανέναν. Δεν ανέλαβε την ΑΕΚ με κανένα αντάλλαγμα. Ήταν κοντά της πάντα επειδή την αγάπησε και νιώθει ότι μακριά της δεν μπορεί. Έχει πολλές υποχρεώσεις, πολλά ανοίγματα … (και στο εξωτερικό …) είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει και δεν το κάνει από υποχρέωση.

Δεν μας ήρθε ξαφνικά και μας είπε θα φτιάξω γήπεδο. Ήταν το όνειρό του και το πραγματοποιεί. Φυσικά όχι μόνο αυτό, έκανε και κάνει κι άλλα, έδωσε και δίνει κι άλλα για την ΑΕΚ. Δεν βγαίνει στις τηλεοράσεις να λέει έκανα αυτό ή θα κάνω εκείνο. Λίγα λόγια και καλά. Ναι στα λόγια είναι “κάβουρας” και καλά κάνει.

Γνωρίζει από ποδόσφαιρο (βασικό αυτό), ξέρει πότε θα επέμβει και το κάνει. Δεν τα γράφω αυτά λόγω κάποιας ιδιαίτερης συμπάθειας (κοινής καταγωγής εκ Αργυρούπολης του Πόντου) ούτε επειδή βλέπει τις κινήσεις μου και “τρελαίνεται”. Είναι άντρας και κρατάει το λόγο του. Ευθύνες για ένα κακό αποτέλεσμα έχουμε όλοι, κυρίως όμως αυτοί που παίζουν με την μπάλα …
Ζητώ συγνώμη αν στεναχωρώ ορισμένους φίλους, αλλά ο καθένας έχει την άποψή του.

Ακολουθούν παρακάτω σχετικές εικόνες:

Σχετικά με Γιώργος Ζαχαριάδης

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης είναι δρομέας της ΑΕΚ & Σ.Δ.Ο.Εορδαίας. Κατάγεται από την Άρδασσα Πτολεμαϊδας του Ν. Κοζάνης, είναι ποντιακής καταγωγής (Αργυρούπολη Πόντου) και εργάζεται στην ΕΛ. ΑΣ. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί στις Υπεραποστάσεις και τρέχει σε όλη την Ελλάδα πάντα με την βαριά φανέλα της ΑΕΚ. Είναι ο 1ος Έλληνας που έτρεξε σε επίσημη διοργάνωση την διαδρομή του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη, Αθήνα Σπάρτη Αθήνα 500 χλμ σε 84 ώρες και το μετάλλιο με το κύπελλο του είναι αφιερωμένα στου μουσείο της ΑΕΚ. Έχει στο ενεργητικό του πολλές διαδρομές και το μεγάλο του επίτευγμα είναι η διαδρομή που έτρεξε το έτος 2015, από την Παναγία Σουμελά Καστανιάς Βέροιας μέχρι Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, τρέχοντας επί 27 ημέρες, διανύοντας 1924 χλμ, Στις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η ΑΕΚ είναι η κινητήριος δύναμη των διαδρομών του και έχει γίνει πλέον το δέρμα του. Τρέχει με το προσωνύμιο ΤΕΜΟΝΑΕΚ, (ποντιακή ορολογία «η δική μου ΑΕΚ»)

Ελέγξτε επίσης

Futsal Γυναικών: Πρώτη ήττα για την ΑΕΚ

Την ήττα με 5-3 γνώρισε εντός έδρας η ΑΕΚ από τη Δόξα, στο εξ’ αναβολής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *