Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Tα νέα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Tα νέα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Νέα μέτρα πάρθηκαν όσον αφορά τις επιχειρήσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορονωϊού.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις:

 1. Ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκατ. εργαζομένους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετη.
 2. Για το εργατικό δυναμικό της χώρας που είναι δικαιούχοι θα παρθούν μέτρα κάλυψης ασφαλιστικής δαπάνης διατηρώντας ανέπαφα τα δικαιώματά τους.
 3. Σήμερα θα γίνουν γνωστοί οι ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται και θα ωφεληθούν από τα μέτρα. «Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι αφορά επιχειρήσεις με μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.
 4. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους και γι’ αυτό δίνεται η δυνατότητα, η καταβολή να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις. Το έκτακτο δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ αφορά περίπου 108.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης όρισε:

 1. Προσφορά με ένα τηλεφώνημα 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.
 2. Ότι για όλους τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους.
 3. Ότι όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά.
 4. Ότι θα διευρύνονται οι ελαφρύνσεις όσο η κρίση προχωράει.
 5. Ότι δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες – αν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
 6.  Ότι όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται.
 7. Πρόστιμα από αύριο σε όσους έχουν ανεβάσει αποτομα τις τιμές τους σε μάσκες και αντισηπτικά.

«Για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού. Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε αναστολή εργασίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα οριστούν βάσει ΚΑΔ και το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα.

«Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση το δικαιώμα αυτό ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία σύμβασης και αν το κάνει είναι άκυρη. Με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρόνο ισόποσο με αυτόν που έκανε χρήση του μέτρου.

Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την αρχή της κρίσης από 1/3 έως τώρα ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Για το δώρο του Πάσχα, δε, θα καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας χωρίς κυρώσεις» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

 

 

 

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Το μήνυμα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο (pic)

Δείτε την ανάρτηση των «κιτρινόμαυρων» με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης. Με ανάρτηση της στα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *