Αρχική / Αρχική Σελίδα / Θοδωρής Γεωργάκης: Τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ έφεραν πάντα την υπογραφή των τερματοφυλάκων της…

Θοδωρής Γεωργάκης: Τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ έφεραν πάντα την υπογραφή των τερματοφυλάκων της…

Στην ενενηντατετράχρονη ιστορία της η ΑΕΚ κουβαλά μαζί της μια προίκα, που σχεδόν παίρνει αξιωματική χροιά! Πάντα, αυτή η ομάδα του μεγαλοϊδεατισμού, όσάκις κατέκτησε το πρωτάθλημα στη χώρα, αυτή η κατάκτηση έφερε, φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του τερματοφύλακα, που αγωνίζονταν τη συγκεκριμένη εποχή στην ομάδα!!!

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης

Αν ιχνηλατήσουμε σ’ αυτή την καταπληκτική παράδοση και ιστορία, θα δούμε προπολεμικά θεμελιωτές των θριάμβων, τους θρυλικούς κιτρινόμαυρους τερματοφύλακες Δελαβίνια, Ρίμπα και Γιάμαλη! Μεταπολεμικά, αν ξεκινήσουμε απ’ τα πρωταθλήματα του Τσάκναντι, θα δούμε βασικό θεμελιωτή τον Στέλιο Σεαραφείδη! Προχωρώντας μετέπειτα στον Στάνκοβιτς θα δούμε και πάλι τον Σεραφείδη, αλλά και τον Στέλιο Κωνσταντινίδη, ο και «Ντουλάπας» αποκαλούμενος για τον γιγαντώδες, γα την εποχή, σώμα του! Για να μεταβούμε στην μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου, όπου εδώ ανατέλλει το άστρο του Λάκη Στεριούδα, ο οποίος, μαζί με τον εμπειρότατο, τότε, Νίκο Χρηστίδη, έδωκαν όχι μόνο τους τίτλους στην ομάδα, αλλά και τις θρυλικές προκρίσεις στην Ευρώπη! Τα «πέτρινα χρόνια», που ακολούθησαν, τα «έσπασε» το κατόρθωμα του Μπάγεβιτς, με την υπογραφή, αυτή τη φορά, του Σπύρου Οικονομόπουλου!

Επειδή ρεπορταζιακά έζησα αυτή την κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος του 1988, που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ, και από μια φθίνουσα πορεία ανέταξε τον ρουν της ιστορίας της ομάδος, με την κατοπινή της παντοκρατορία των τίτλων, μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες, πως θεμελιωτής εκείνου του αφετηριακού πρωταθλήματος ήταν ο Σπύρος Οικονομόπουλος! Μπορεί ο Οκόνσκι με τον Καραγκιοζόπουλο να πέτυχαν εκείνο το ιστορικό γκόλ στον Ταλικριάδη, όμως, ο παραγκωνισμένος μέχρι την έναρξη εκείνης της χρονιάς Σπύρος… υπέγραψε αυτό το πρωτάθλημα! Είχε έρθει στην ΑΕΚ πιτσιρικάς απ’ την Ακράτα. Τον προώθησε στην πρώτη ομάδα ο αείμνηστος Μίλτος Παπαποστόλου, εκείνη την μαγική χρονιά, που παρόμοιο φαινόμενο δεν θα ξαναπαρουσιασθεί στα ελληνικά γήπεδα, όταν ο Μίλτος έβαλε μαζί στην πρώτη ομάδα έξι νέα παιδιά, τα οποία μετά διέγραψαν εκτυφλωτική πορεία όχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώτερα!!! Θυμίζω. Μανωλάς, Βλάχος, Γεωργαμλής, Οικονομόπουλος, Στυλιανόπουλος, Χατζηιωαννίδης! Ο Οικονομόπουλος, του οποίου ο άθλος μας ενδιαφέρει, γιατί επιχειρούμε την ανατομία των τιτλούχων τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, ξεκίνησε εντυπωσιακά, παρά το γεγονός, ότι είχε δίπλα του τα μεγαθήρια Στεριούδα και Χρηστίδη! Στη συνέχεια εκάμφθη και πέρασε στην πίσω σειρά…. Μάλιστα ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο αυστριακός προπονητής, δεν τον χρησιμοποιούσε κάτω απ’ το τέρμα ούτε στις προπονήσεις, όταν απαξιωτικά τον έβαζε δεξί μπακ! Παρά ταύτα, ο Σπύρος, πήρε την ιστορική ρεβάνς! Με ονειρική επιστροφή, ατσάλινη θέληση και φοβερή προσωπικότητα, αλλά και με την εμπιστοσύνη του Μπάγεβιτς, είχε αποκρούσει καμιά… εκατοτοπενηνταριά πέναλτι και είχε δώσει γενικώτερα τόσους βαθμούς στην όμάδα, όσους απαιτούνταν για να στεφθεί πρωταθλήτρια!

Και ερχόμαστε στην ιστορική θητεία του πουλυπρωταθλητή Ηλία Ατματζίδη! Όταν έπαιζε στους Πόντιος Βέροιας είχε σταλεί, απ’ την διοίκηση, για να τον αξιολογήσει ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος γυρνώντας είχε πει στον Μελισσανίδη: «Πάρτε τον με κλειστά τα μάτια! Είναι τερματοφύλακας για την εθνική!» Και δεν είχε άδικο ο Μίμης, αφού ο Ατματζίδης όχι μόνο … υπέγραψε τις κατακτήσεις των τίτλων της ΑΕΚ, αλλά έφερε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο την καινοτομία του «Τερματοφύλακα – Λίμπερο», αφού είχε το χάρισμα να παίζει με την μπάλα στα πόδια σαν πλέι μέικερ, αλλά και να βγαίνει ταχύτατα, και να καθαρίζει, σαν τελευταίος στην άμυνα, άπειρες φάσεις!

Αυτή η σκόπιμη ιστορική διαδρομή των πρωταθλητών τερματοφυλάκων της ΑΕΚ έγινε για να φτάσουμε στους σημερινούς υπερασπιστές των Κιτρινόμαυρης εστίας, τον Ανέστη και τον Μπάρκα. Προσωπικά, όποιος και να ξεκινήσει βασικός στη νέα χρονιά δεν με απασχολεί. Έχουν και οι δύο τον ίδιο σωματότυπο και τα ίδια καταπληκτικά προσόντα, που όποιος και να καθιερωθεί βασικός, γιατί φαντάζομαι πως, με γνώμονα την εφετινή τους πορεία, και πάλι ξεκινούν και οι δύο απ’ την ίδια αφετηρία, όποιος, λοιπόν και να ξεκινήσει υπάρχουν πλέον τεράστιες απαιτήσεις απ’ τον κόσμο. Δεν νοείται να μη δώσει τουλάχιστον εννέα με δέκα βαθμούς ο βασικός τερματοφύλακας στην ομάδα, κάτι που, δυστυχώς, δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα και οι δύο… Πλέον έχουν και οι δύο τις εμπειρίες της μεγάλης ομάδος και εκεί πάνω πρέπει να χτίσουν ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ! Και δεν αναφέρομαι στην απάλειψη λαθών, που είδαμε και απ’ τους δύο, γιατί λάθη κάνουν και οι καλύτεροι τερματοφύλακες στον κόσμο, αναφέρομαι στο χτίσιμο προσωπικότητας, που θα βροντοφωνάζει μέσα στο γήπεδο: «ΑΥΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ», αυτό πρέπει να είναι ορατό και μετρήσιμο, να το εισπράττει ο κόσμος. Αυτή ακριβώς η έντονη προσωπικότητα θα φέρει και τους βαθμούς…

Σ’ αυτή τη νέα πορεία που καλούνται να ακολουθήσουν και ο Ανέστης και ο Μπάρκας, στο χτίσιμο «ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ», πέραν της σκληρής δουλειάς, για διαρκή βελτίωση των αδυναμιών τους (και τις ξέρουν οι ίδιοι, και τις βλέπει ο κόσμος), έχουν δυο τρανά σύγχρονα και φρέσκα παραδείγματα στη φαρέτρα τους, πέρα των όσων ιστορικά καταγράψαμε τερματοφυλάκων της ΑΕΚ θεμελιωτών πρωταθλημάτων, αυτό του Σπύρου Οικονομόπουλου, με το πρωταθληματικό του «COME BACK», και του Ηλία Ατματζίδη, με το πρωτοποριακό παιγνίδι, για το οποίο αναφερθήκαμε, για την μακρόχρονη σταθερή του καριέρα και για τη σωρεία των βαθμών που έδινε κάθε χρόνο στην ομάδα…

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Gazzetta dello Sport: «Φόβοι ότι οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟ θα μπουν ανάμεσα σε αυτούς της Φιορεντίνα»

Αυτό επισημαίνουν οι Ιταλοί λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Conference League. Σε κάτι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *