Αρχική / AEKPASSION / ”To μεγάλο στοίχημα τα παιδιά και τα σχολεία”

”To μεγάλο στοίχημα τα παιδιά και τα σχολεία”

Στην εκπομπή «Διαδρομές Ζωής» στον ομογενειακό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «2mm webradio» στην Αυστραλία μίλησε η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κα Εφη Μαυροπούλου. Φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά από τον δημοσιογράφο Γιάννη Κορομβόκη και αναφέρθηκε αναλυτικά στη στη λειτουργία, στην ιστορία και στην αποστολή του Μουσείου.

Η κα Μαυροπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η προσφορά και η παρουσία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν καθοριστικές. Ανακαλώ στη μνήμη μου το στάδιο της προετοιμασίας του μουσείου, με το οποίο ο κ. Μελισσανίδης ασχολήθηκε πολύ και επισταμένα. Αγάπησε πολύ αυτό το εγχείρημα, το ήθελε πολύ και ήταν από πάνω μας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Από πάνω μας και δίπλα μας, όχι απλά πίσω μας. Η τελειομανία του είναι γνωστή και ήθελε να γίνουν όλα όπως πρέπει».

«Κάθε κειμήλιο έχει μία ιστορία πάνω από 100 χρόνων. Μέσα στο μουσείο αυτά τα κειμήλια ζωντανεύουν και διηγούνται την ιστορία»

«Για να ασχοληθείς με όλο αυτό χρειάζεται η όραμα, πίστη και πάθος αλλά και λίγη… τρέλα. Εγώ ασχολούμαι για πάνω από 20 χρόνια με τον προσφυγικό ελληνισμό, αφού και η δική μου καταγωγή είναι προσφυγική. Είμαι από την Τραπεζούντα του Πόντου».

«Η ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού μοιάζει με ένα ατέλειωτο ψηφιδωτό, το οποίο εγώ ερευνούσα και κάθε τόσο έβρισκα και ένα κομματάκι του. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο πριν και ήταν πολύ σπουδαίο να μαζέψουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε μέσα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού όλα αυτά τα ευρήματα».

«Πολύς κόσμος μάς έφερε αυθόρμητα τα κειμήλιά του, κάποιους χρειάστηκε να τους προσεγγίσουμε και να τους εξηγήσουμε και αυτοί ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά. Επίσης κάναμε και δημόσια καλέσματα στον κόσμο να φέρει ό,τι μπορεί».

«Αυτό που κάνει μοναδικό του μουσείο είναι πως κάθε κειμήλιο που βρίσκεται μέσα σε αυτό, έχει και κάτι να πει. Το φτιάξαμε όλοι μαζί οι απόγονοι των προσφύγων και ο καθένας μας έφερε ένα κομμάτι της οικογενειακής του ιστορίας, στην οποία προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι. Εννοείται πως κάποια κομμάτια έχουν και μεγάλη οικονομική αξία, όμως οι κάτοχοί τους μας τα εμπιστεύτηκαν».

«Στο Μουσείο μπορούμε να δούμε μία περιγραφή της ζωής των προσφύγων πριν το μεγάλο διωγμό, στην ενότητα που έχει ως τίτλο «Στη Μικρασία κάποτε». Από εκεί και μετά περνάμε στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύουν όλα εκείνα τα γεγονότα. Μετά πάμε στη μετάβαση του προσφυγικού ελληνισμού προς τον ελλαδικό χώρο και η τελευταία ενότητα είναι αυτή που έχει τίτλο «Των προσφύγων τα παιδιά», όπου περιγράφεται το θαύμα της προσφυγιάς και το μεγαλείο των Ελλήνων, αυτών των ανθρώπων που ήταν τυχεροί να φτάσουν ζωντανοί στην Ελλάδα, και που χρειάστηκε να παλέψουν πολύ, να μην το βάλουν κάτω και εν τέλει να μεγαλουργήσουν».

«Από τις πιο εντυπωσιακές βιτρίνες είναι αυτές που αφορούν τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Στέλιο Καζαντζίδη και ειδικά στην τελευταία υπάρχουν προσωπικά είδη του Καζαντζίδη, τα οποία μας παραχωρήθηκαν από φίλους του».

«Η ξενάγηση στο μουσείο τελειώνει με τον Πυρρίχιο χορό, μία προσφορά της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών που έχει πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη».

«Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι τα παιδιά και τα σχολεία. Το μουσείο έχει την απαραίτητη διαδραστικότητα, για να γίνει ενδιαφέρον και ελκυστικό για τους νεότερους».

Σχετικά με Λάκης Κοντσιώτης

Από μικρός, όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη του '70, κατάλαβα ότι η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη.Μια μπάλα ή μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο ήταν διαχρονικά τα καλύτερα δώρα για μένα!Μεγαλώνοντας και αφού ΄΄έφαγα'' τα γόνατά μου στα ξερά γήπεδα των τοπικών πρωταθλημάτων της Αθήνας,προσπάθησα μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας,να παραμείνω κοντά στην ΑΕΚ και στους αγωνιστικούς χώρους.Πλέον έχω αυτή την ευκαιρία μέσα από τη φιλόξενη παρέα του aekpassion και στόχος μου είναι να μεταφέρω στους φίλους της Ένωσης εικόνες,κλίμα και συναισθήματα από την αγωνιστική δράση της ομάδας της καρδιάς μας!

Ελέγξτε επίσης

Την προσεχή Τετάρτη (24/4) ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ!

Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ενημέρωσε ότι το Μουσείο του συλλόγου θα ανοίξει τις πύλες του για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *