Αρχική / AEKPASSION / Σοφία Σπανούδη: Η σπουδαία ηγερία του πρώτου προέδρου της ΑΕΚ!

Σοφία Σπανούδη: Η σπουδαία ηγερία του πρώτου προέδρου της ΑΕΚ!

Ο κύριος Κυριάκος Χήνας γυρνάει την ιστορία πίσω και μας μιλάει για τη γυναίκα του ιδρυτή της ΑΕΚ κυρίου Κωνσταντίνου Σπανούδη, Σοφία!

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκδημία της “μάνας της ελληνικής μουσικής”, όπως ονόμασαν την Σοφία Σπανούδη οι μεγάλοι μουσουργοί Μανώλης Καλομοίρης και Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η αξιολογική βαρύτητα της προσωπικότητάς της μάλλον υπερακοντίζει το κύρος του συζύγου της Κωνσταντίνου Σπανούδη, εκδότη της εφημερίδας “Πρόοδος” στην Πόλη, συνεργάτη του Βενιζέλου στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, βουλευτή των Φιλελεύθερων και πρώτου προέδρου της ΑΕΚ.

Γεννημένη στην Πόλη το 1878, ήταν θυγατέρα του Σταύρου Ιωαννίδη, Καπού Κεχαγιά (επιτετραμμένου εκπρόσωπου του Πατριαρχείου στην Υψηλή Πύλη). Φοίτησε στη Ζάππειο Σχολή και μυήθηκε στις μαγευτικές ανατάσεις της Μουσικής στο Ωδείο της Δρέσδης (πρώτο βραβείο) και στο Παρίσι.

Μετά από χρόνια εύχυμης κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης στην Πόλη (ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κωνσταντινουπόλεως, συμμετείχε και στο κίνημα των δημοτικιστών), μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα το 1922.

Στην πρωτεύουσα δίδαξε στο Ελληνικό και στο Εθνικό Ωδείο, ενώ παράλληλα έγραφε σπουδαίες επιφυλλίδες για τη Μουσική σε εφημερίδες. Έχουμε δύο συναρπαστικά απανθίσματα της σκέψης της, το πρώτο (“Στα παλάτια του Χαμίτ” εκδ. Εικοστού Πρώτου) με βιώματα από το σουλτανικό παλάτι όπου παρέδιδε μαθήματα πιάνου στην θυγατέρα του Σουλτάνου και το δεύτερο (“Γράμματα από την Πόλη” εκδ. Εστία) με την οξυδερκή ματιά της σε προσωπικότητες και συμβολισμούς της Πόλης (και μια σπουδαία συνέντευξη με τον Κεμάλ Ατατούρκ! ).

Διέβλεψε την εξέλιξη πολλών μουσικών προσωπικοτήτων, όπως η Μαρία Κάλας και ο Τσιτσάνης, ενώ προς τιμήν της ο μέγιστος Κωστής Παλαμάς έγραψε ένα ποίημα το 1936 (“Νέα Εστία” τ.597). Έχει μεταφράσει την “Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής” του Λαντορμί και το έργο του Στέφαν Τσβάιχ “Οι μεγάλες ώρες της ανθρωπότητας”.

Προς τιμή της ονοματοδοτήθηκε μία οδός στη Νέα Σμύρνη, λίγο μετά το αθλητικό κέντρο της οδού Αρτάκης. Η άξια θυγατέρα της Αθηνά (1905-1998) παρουσίαζε επί 35 χρόνια μουσική ραδιοφωνική εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα, είχε τιμηθεί από την Ιταλική και την Ισπανική κυβέρνηση, ενώ της απονεμήθηκε Βραβείο από την Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Σοφία Σπανούδη στοιχήθηκε με τις αξίες και τους συμβολισμούς της μεγάλης πνευματικής παράδοσης της Πόλης, ενώ στην Αθήνα συνιστούσε αξιοσήμαντο πυλώνα της πολιτισμικής ζωής. Το σημερινό σημείωμα αποβλέπει και στην άρση του εντελώς άδικου παραγκωνισμού της, ελάχιστοι τη γνωρίζουν, ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ούτε μία βιογραφία της.

Υ.Γ Σε πρόσφατο μνημόσυνο το οποίο τελέσαμε φίλοι της ΑΕΚ στο Κοιμητήριο της Ριζούπολης για τα 80 χρόνια από την εκδημία του Κωνσταντίνου Σπανούδη, επαναβεβαιώθηκε η αδικαιολόγητη αβουλία όλων μας (πέρα από τις ευθύνες της Πολιτείας) για το απαράδεκτο ταπεινωτικό θέμα του οικογενειακού τάφου Σπανούδη.

Συγκεκριμένα, ο χώρος του τάφου έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου και έτσι τα οστά του Κωνσταντίνου, της Σοφίας, της Αθηνάς και του Σιλβάνο Γκουέρι (συζύγου της Αθηνάς) βρίσκονται σε ένα σάκκο – μαζί με το μαρμάρινο σταυρό – σε παρακείμενο χώρο. Συντονιζόμαστε ήδη για να υπάρξει λύση και πολύ σύντομα θα έχουμε πληροφορίες για το πλαίσιο των ενεργειών μας, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Στην πόρτα της εξόδου Φαν Βέερτ και Σιντιμπέ

Οι δύο ποδοσφαιριστές αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν από την Ένωση. Η σεζόν ολοκληρώθηκε και η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *