Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Α ρε “παππού”…

Α ρε “παππού”…

Πέρασαν κιόλας 37 χρόνια, από τότε που μας αποχαιρέτησε ο Φράντισεκ Φάντροκ…

Ο “παππούς” όπως τον λέγαμε…. Ένα από τα μεγαλύτερα προπονητικά μυαλά στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία… Ένας άνθρωπος χαρισματικός, δουλευταράς, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του… Τον έφερε ο Λουκάς Μπάρλος βλέποντάς τον σαν τον Αρχιτέκτονα της νέας μεγάλης ΑΕΚ….

Ο άνθρωπος που δίδαξε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στην τεράστια Ολλανδία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974… Ποδόσφαιρο χωρίς σταθερές θέσεις, με παίχτες που παίζουν τα πάντα και παντού…. Και φυσικά το τεχνητό οφσάιντ…. Εξαιρετικός αναλυτής, εξαιρετικός στην ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών, εξαιρετικός στην τακτική….

Έφερε την κυκλική προπόνηση στην καθημερινότητα της ομάδας και δυναμικές ασκήσεις, που τότε ήταν κάτι πρωτόγνωρο, στα μέσα της δεκαετίας του ’70…. Με βοηθό τον Ανδρέα Σταματιάδη… Τεράστια η πορεία στο ΟΥΕΦΑ, την περίοδο 1976-77 , που αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την μεγάλη Γιουβέντους…

Αποφάσισε να τον αλλάξει με τον Τσαικόφσκι ο Λουκάς Μπάρλος, το 1977 αλλά τον κράτησε στην ΑΕΚ… Ο Τσικ βρήκε ομάδα έτοιμη και πήρε νταμπλ …. Ο “παππούς” πήγε στην Κύπρο και έφυγε ήσυχα και σιωπηρά , ελπίζοντας πάντα ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφε στην αγαπημένη του ΑΕΚ …. Εγώ πιτσιρικάκι μικρό, έκανα τότε τα πρώτα μου βήματα στον στίβο και μόλις με έβλεπε στην προπόνηση έλεγε με τα σπαστά του Ελληνικά : Τι είναι σο….. θέλω γρήγορο από δεξιά… έχω Μαύρος, Αρδίζογλου, θέλω ένα ακόμα….

Και γέλαγε, μια από τις λίγες φορές που έκανε πλάκα στο γήπεδο, που πήγαινε από το πρωί και θυμάμαι ότι φεύγαμε το βράδυ… Και έβγαινε ο Μακρυσάββας, ο φροντιστής στον διάδρομο των αποδυτηρίων και φώναζε : άντε, έχουμε και σπίτια…. Και ήταν ο “παππούς” κλεισμένος με τις ώρες, στο καμαράκι με τον Ανδρέα και μίλαγαν για την ομάδα, για το ποδόσφαιρο, για τα πάντα …

Ωραίος άνθρωπος και αυτός και η γυναίκα του… Μπορώ να γράφω με τις ώρες για τον Φράντισεκ Φάντροκ…. Για τον “παππού” μας….

Α ρε “παππού”…. Λείπεις πολύ…..

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το αεροπλάνο της επιστροφής από την Μόσχα, μετά την επική πρόκριση ενάντια στην Δυναμό , με το πέναλτι-γκολ του Τάσου στο 120ο λεπτό της παράτασης…

Κώστας Σταματιάδης

Σχετικά με Μιχάλης Μικελλής

Μιχάλης Μικελλής
Ένας εραστής της μεγάλης ιδέας που λέγεται ΑΕΚ. Ακόλουθος της μια ζωή όπου και αν παίζει σε οποιοδήποτε άθλημα. Με αξίωσε ο καλός ΘΕΟΣ να δημιουργήσω με τον Τάσο Κυριτζόγλου, αλλά και με όλους τους συνεργάτες μου, αυτόν το κιτρινόμαυρο μετερίζι στο ιντερνετικό αέρα, το AEKpassion.gr, για να υπάρχει μια φωλιά για όλους τους Ενωσίτες ανά τον κόσμο και να μιλάει μονάχα για ΑΕΚ για να ενημερώνεται (Α)ληθινά (Ε)γκυρα (Κ)αθαρά, για την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Η εμπειρία μας από τις αθλητικές κοινωνίες συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τρία είναι τα ουσιώδη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com