Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αλμέιδα: «Χάσαμε από τα πολλά μας λάθη τον τίτλο-Έχω ήδη πάρει τις αποφάσεις μου για την νέα σεζόν»
Marios Vasilopoulos Photography

Αλμέιδα: «Χάσαμε από τα πολλά μας λάθη τον τίτλο-Έχω ήδη πάρει τις αποφάσεις μου για την νέα σεζόν»

Διαβάστε πιο αναλυτικά όσα δήλωσε ο Αργεντίνος προπονητής στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν αποκαλυπτικός στην συνέντευξη Τύπου μιλώντας για πολλά και διάφορα θέματα και πρόθυμος να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την φετινή σεζόν της ΑΕΚ και την διαχείριση του στυλ της ομάδας, τον σχεδιασμό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά και παικτών ανά περιπτώσεις (Πήλιος, Λιούμπισιτς)

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου:

Αν θεωρεί ότι υπάρχει μια στιγμή που «στέρησε» το πρωτάθλημα ή θεωρεί ότι μικρά πράγματα υπήρξαν μέσα στη χρονιά που δεν πήρε η ΑΕΚ τον τίτλο;

«Πρώτα απ’ όλα καλησπέρα. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να συγχαρώ τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Στους ποδοσφαιριστές και το σταφ του. Για να απαντήσω στην ερώτηση: τα έχω δει όλα κατά τη διάρκεια των ημερών. Όλα τα λάθη και τα υπέρ που κάναμε. Τα χιλιόμετρα που τρέξαμε, όλα τα παιχνίδια που παίξαμε. Υπήρξαν στιγμές κλειδιά: Εχω μάθει κατά τη διάρκεια της ζωής μου να δέχομαι. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ποδόσφαιρο και όλα μπορούν να συμβούν. Το σημαντικό είναι να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και έχουμε πολλά να κοιτάξουμε. Αυτά τα δυο χρόνια η ΑΕΚ έχει δείξει ότι είναι ανταγωνιστική μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι χρονιά μάθημα! Μεγάλο μάθημα!»

Η ΑΕΚ χάνει ένα… δικό της πρωτάθλημα κι αν συμμερίζεται αυτό το σκεπτικό, για τα πολλά γκολ που δέχθηκε στο τέλος αγώνων. Ένα να είχε αποφύγει θα ήταν πρωταθλήτρια.

«Ο πατέρας μου αν δεν είχε κολλήσει Covid θα ήταν ζωντανός! Είναι ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλά γκολ που μπορεί να σκοράρεις λόγω προσόντων σου. Θα θυμάστε ότι μετά τα ματς μου κάνατε ερωτήσεις για τα γκολ που δεν μπήκαν βάσει ευκαιριών. Φέτος όμως βάλαμε περισσότερα γκολ σε σχέση με πέρυσι. Όμως δεχθήκαμε τα διπλά γκολ από πέρυσι. Λίγο ότι το κατάφεραν οι αντίπαλοι και πολλά από δικά μας λάθη. Στο ποδόσφαιρο όταν κάνεις τόσα πολλά λάθη είναι δύσκολο να φτάσεις ως το τέλος, όπως φτάσαμε εμείς. Ναι είναι μάθημα. Θέλουμε να αγγίζουμε την τελειότητα. Άλλοι θέλουν να κερδίζουν μία φορά στη ζωή τους. Προσωπικά αρρωσταίνω όταν χάνω! Όταν βλέπουμε να γίνονται λάθη συνεχόμενα δεν μένει κάτι άλλο, να φτάσουμε τελευταία αγωνιστική και να δούμε τι θα γίνει. Υπήρξαν πολλά λάθη που έγιναν γκολ. Πολλά παιχνίδια που μας γύρισαν το αποτέλεσμα και πολλά γκολ στα τελευταία λεπτά. Μιλάμε για πολλά λάθη! Φτάσαμε όμως ως το τέλος με πολλές πιθανότητες. Το ποδόσφαιρο δε συγχωρεί. Όλα όσα μπορούμε να βρούμε τώρα που δεν κάναμε σωστά δε χρησιμεύει. Δεν γυρίζει ο χρόνος πίσω. Να κοιτάξουμε από εδώ και μπρος. Γενικά ήταν μία καλή χρονιά σε πολλούς τομείς. Δεν είναι εύκολο να έχεις ένας γκρουπ δυο χρόνια συνεχόμενα, να αντιληφθούν ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Υπήρξαν παίκτες που τελειώνει το συμβόλαιό τους τώρα. Τόσο η διοίκηση όσο κι εγώ δώσαμε ευκαιρίες μέχρι το τέλος».

Πώς ήταν το συναίσθημα να περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να περιμένει ένα αποτέλεσμα ενός άλλου αγώνα κι αν του έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν;

«Όχι δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό! Όταν ήμουν παίκτης περιμέναμε με τη Λάτσιο ένα αποτέλεσμα της Περούτζια. Ως προπονητής όχι. Όσον αφορά το συναίσθημα έβλεπα το παιχνίδι. Να έχουμε ένα τηλέφωνο να βλέπω πίσω στον πάγκο πως πάει το παιχνίδι. Είχαμε δώσει όμως πολλές ευκαιρίες… Εμείς δώσαμε πολλές ευκαιρίες. Οπότε όταν τα πράγματα είναι έτσι είναι δύσκολο. Απόψε η ομάδα έπαιξε όπως πρέπει να παίζει. Και τα δυο ματς που έπρεπε να παίξει έτσι δεν έπαιξε. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις περισσότερους βαθμούς πριν τα πλέι-οφ. Εμείς πήραμε σημαντικούς βαθμούς στα ντέρμπι, αλλά δώσαμε πολλές ισοπαλίες πολύ εύκολα».

Αν θέλει να πει τι είπε στους παίκτες;

«Πολύ σπάνιες φορές μπαίνω στα αποδυτήρια πριν τα παιχνίδια. Είναι το δικό τους μέρος. Οι ηγέτες θα πρέπει να μιλάνε εκεί μέσα! Υπήρξα παίκτης και με ενοχλούσε όταν κάποιος από το σταφ έμπαινε μέσα για να ακούσουμε τι λέμε. Δεν μπαίνω στα αποδυτήρια. Είναι ιερός τόπος για τους παίκτες. Εκεί θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα χώρο να κάνουν κριτική στον προπονητή και ό,τι θέλουν. Τους έχω δώσει χώρο. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά είναι ο δικός μου τρόπος. Έτσι βλέπω το ποδόσφαιρο. Κάθε παίκτης αυτά τα δυο χρόνια είχε την ευκαιρία να μου μιλήσει στο γραφείο μου. Πολύ λίγες φορές μπαίνει στα αποδυτήρια. Είχα μιλήσει πριν. Μίλησα πολύ πριν. Στην προετοιμασία και είχα πει τι θα γινόταν μέσα στη χρονιά. Κατά τη διάρκεια των ημερών είχα επικοινωνία τους. Είναι αυτός που θέλει να ακούσει, άλλος που δεν τον ενδιαφέρει. Έτσι είναι όπως σε όλους τους τομείς της ζωής. Είχαμε μιλήσει από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας».

Για τον κόσμο της ΑΕΚ που δυνάμωσε η σχέση μαζί του κι άλλο, ανεξάρτητα από το πρωτάθλημα που δεν κατακτήθηκε;

«Είμαι ευγνώμων σε αυτόν τον κόσμο. Στο ποδόσφαιρο χάνεις περισσότερα απ’ αυτά που κερδίζεις. Λίγοι κερδίζουν περισσότερα απ’ αυτά που χάνουν. Τις νίκες τις διασκεδάζουμε, αλλά πρέπει να κρατηθεί ψυχραιμία. Έχει να κάνει με την ταπεινότητα ενός ανθρώπου. Οι ήττες είναι μιζέρια. Αυτούς που περιμένουν αυτή τη στιγμή… Είμαι ευτυχής σε αυτή την ομάδα, γι’ αυτό η καρδιά μου είναι κομμάτια. Ήξερα τι ερχόταν και πως θα το χάναμε μέσα από τα χέρια μας! Από σήμερα μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί για το πρωτάθλημα! Ο κόσμος μας έχει μία μοναδική ενέργεια και δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό. Γι’ αυτό ήθελα αυτό το πρωτάθλημα κι αυτή τη χρονιά. Γι’ αυτόν τον κόσμο, το σταφ, τη διοίκηση, τους παίκτες, κάθε υπάλληλο. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα είδος οικογένειας. Αυτό θα μας κάνει πιο δυνατούς. Είμαι σίγουρος. Είμαι πεπεισμένος».

Για το γεγονός ότι ο Πήλιος δεν είχε χρόνο συμμετοχής στα πλέι οφ:

«Συνέβη κάτι που μου άρεσε πολύ. Ήθελα να τον προστατεύσω από την πίεση. Είναι ένα παιδί που είναι μήνες στο κλαμπ και η απόφαση ήταν να προσπαθήσω να βάλω τους παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπειρία. Σίγουρα εγώ ως προπονητής κάνω και λάθη. Αλλά πιστεύω και ότι ο Χατζισαφί τα πήγε καλά».

Για το αν θα έπαιζε κάποιο παιχνίδι διαφορετικά:

«Κατά τη διάρκεια των πλέι οφ υπήρξε η πρόθεση να παίξουμε με διαφορετικό τρόπο αλλά δεν υπήρξε ο χρόνος. Υπήρξαν πολλές διακοπές, ήταν περίεργα τα πλέι οφ. Μετά όταν παίζαμε στην Ευρώπη δεν είχαμε χρόνο για προπονήσεις. Την προετοιμασία ξεκινήσαμε με 14 παίκτες, την πρώτη χρονιά την έκανα με όλο το ρόστερ. Χρειάζομαι να έχω όλο το ρόστερ στην προετοιμασία, πιστεύω στη δουλειά και η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό με τις Εθνικές και τις διοργανώσεις μας έκανε να αλλάζουμε τον τρόπο προπόνησης. Το ίδιο θα έλεγα ακόμα και αν είχαμε πάρει τον τίτλο. Είχαμε επίσης πολλούς τραυματισμούς. Μια προετοιμασία είναι η βάση, είναι θεμελιώδης, είναι σημαντικό να είναι παρόντες όλοι στην προετοιμασία. Τον Ιανουάριο επίσης έφυγαν παίκτες για τις Εθνικές τους. Κάποια στιγμή όταν γύρισε ο Λιβάι, είχα σκεφτεί να τον χρησιμοποιήσω μαζί με τον Πόνσε Αλλά θα έπρεπε να αλλάξω το πίσω μέρος της ομάδας, να βγάλω έναν από τους μέσους. Κάποιες φορές όμως κάνεις μια αλλαγή και βγαίνει, άλλες όχι. Αλλά το είχα σκεφτεί κάποια στιγμή».

Για το αν σκέφτεται κάποιο εναλλακτικό πλάνο παιχνιδιού την επόμενη σεζόν:

«Πέρυσι όταν τελείωσε το πρωτάθλημα κάποια άτομα μου είπαν ότι αν επέλεγα να συνεχίσει η ομάδα να παίζει με τον ίδιο τρόπο ότι θα μας είχαν αναλύσει οι αντίπαλοι. Πάντα πρέπει να είσαι ευέλικτος. Για να είμαστε ευέλικτοι θα πρέπει να ξέρουμε ποιους παίκτες υπολογίζουμε, τι χαρακτηριστικά έχουμε και εκεί θα δούμε τι στυλ παιχνιδιού θα έχουμε. Στην ΑΕΚ υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στυλ. Όταν κάνουμε λάθος φαίνεται. Φάνηκε στο προηγούμενο παιχνίδι που δεν είδαμε μια ΑΕΚ επιθετική. Δεν είδαμε μια ΑΕΚ που όλοι τρέχουν και παίζουν. Μετά όταν αναφέρουν κάποιο σύστημα, ο Μενότι είχε πει ότι αυτά είναι νούμερα τηλεφώνου. Σήμερα το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Με τι στυλ παίζει ο Αντσελότι; Δεν το ξέρεις. Μπορεί να υπάρχει ένα σύστημα, αλλά εγώ πιστεύω στο πάθος, στην ενέργεια, στην αγάπη και στην όρεξη. Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική. Αυτή είναι η στρατηγική που σου δίνει τη δύναμη να παλέψεις με κάθε ομάδα. Να παίζεις απέναντι στην Μπράιτον με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι το στυλ της ΑΕΚ και υπήρξαν λίγα παιχνίδια που δεν φάνηκε».

Για το αν υπήρχε ένα ματς που θα θυσίαζε το στυλ της ΑΕΚ φέτος όπως το έκανε πρόσφατα ο Αντσελότι:

«Φυσικά αν είχα τον Βινίσους και άλλους. Θα πέταγες την μπάλα μπροστά και θα έβρισκαν τη λύση. Είναι από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Όλοι οι προπονητές έχουμε διαφορετικούς τρόπους και παίζουμε σε διαφορετικά πρωταθλήματα».

Πόσο εύκολο είναι να πάρεις αποφάσεις για τη νέα σεζόν αυτή τη στιγμή και γενικά για την επόμενη ημέρα;

«Τις έχω πάρει ήδη τις αποφάσεις. Δεν θα άλλαζε κάτι αν παίρναμε ή όχι το πρωτάθλημα. Είμαι εδώ για έναν στόχο και πρότζεκτ. Είναι ξεκάθαρο που θέλω να φτάσω και πως. Ένα αποτέλεσμα δεν αλλάζει το μέλλον που θα προσπαθήσουμε να έχουμε».

Πότε θα μιλήσει με τη διοίκηση για να κοινοποιήσει τα «θέλω» του;

«Κατά τη διάρκεια της χρονιάς μιλούσαμε συνέχεια. Περιμέναμε να τελειώσει το πρωτάθλημα και σίγουρα αυτές τις ημέρες θα βρεθούμε πάλι έτσι πιο ήρεμα για να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε το μέλλον. Άλλο ένα πράγμα που μου αρέσει σε αυτό το κλαμπ είναι ο διάλογος. Χτίζουμε μαζί. Κι αυτό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ».

Ποια ερώτηση θα θέλατε να σας… κάνουμε;

«Οποιαδήποτε ερώτηση κάντε αρκεί να γράψετε ότι σας πω».

Του χρόνου αν θα είναι στόχος η καλή ευρωπαϊκή πορεία;

Για το αν του χρόνου η Ευρώπη θα είναι βασικός στόχος: «Είναι ένας στόχος, αλλά επίσης να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Ένας προπονητής έρχεται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όταν ήρθα εγώ ήρθα με την ομάδα 5η. Η ΑΕΚ πλέον τα δύο χρόνια έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς. Γενικά έχουμε πάει καλά, αν είχαμε κατακτήσει τον τίτλο θα ήταν ακόμα καλύτερα. Είναι δύσκολο να συμβιβάζεις τα πάντα. Υπάρχουν τρία αποτελέσματα. Και κάποιες φορές δεν έρχεται αυτό που θέλουμε».

Αν μπορεί να πει ποιες θέσεις θα προσπαθήσει να ενισχυθεί η ομάδα: «Όχι ακόμα. Πρέπει να το αναλύσουμε καλά και να δούμε σε ποιες θέσεις θα χρειαστούμε ενίσχυση».

Για το αν ο σχεδιασμός της ομάδας θα γίνει ώστε να είναι κοντά στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων που θα συναντήσει: «Είναι ένα μάθημα. Εμείς στην Ευρώπη ήμασταν ανταγωνιστική και πληρώσαμε ακριβά τα λάθη που κάναμε. Η Ευρώπη είχε αντανάκλαση και στο πρωτάθλημα. Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρονιά που λειτουργεί ως μάθημα σε όλους τους τομείς σε όλους μας».

Αναφορικά με την περίπτωση του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς;

«Μολις μιλήσαμε για τη… μιζέρια. Μίλησα μαζί του πριν δυο ημέρες. Όταν κάποιος μιλάει για το μέλλον. Είναι παίκτης που ήρθε εδώ όταν η ομάδα ήταν πρώτη. Είναι παίκτης που έφτασε και έπρεπε να προσαρμοστεί στο δικό μας στυλ παιχνιδιού. Συμμετείχε σε κάποια παιχνίδια. Στα τελευταία ματς οι αλλαγές ήταν πιο επιθετικογενείς. Είχα μιλήσει μαζί του για να είναι πιο ήρεμος. Εγώ του ζήτησα να έρθει. Η αποψινή εμφάνιση δείχνει το μέλλον. Δεν χάσαμε το πρωτάθλημα επειδή δεν έπαιξε ο Λιούμπισιτς. Είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης.

Εδώ δεν υπάρχει κάτι περίεργο. Αν υπήρχε θα το έλεγα εγώ. Αν υπήρξε κάτι περίεργο οι παίκτες εχουν τη δυνατότητα να μου μιλήσουν. Έχει μία ώρα σχεδόν που αν τελείωνε ο αντίπαλος με ισοπαλία θα ήμασταν εδώ να το γιορτάζαμε και δεν θα με ρωτούσε κανείς για τον Ρόμπερτ. Αν θέλει κάποιος να μας δηλητηριάσει ας το κάνει σε άλλες σελίδες».

Σχετικά με Πολύαρχος Καπάλας

Γεννημένος το 2002 στην περιοχή Τούμπα στην Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Σκοπός μου είναι να ασχοληθώ ενεργά με την αθλητική δημοσιογραφία και ευχαριστώ την οικογένεια του AEKPASSION που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι ένας από τους συντελεστές του. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για μένα αφού τα γράμματα Α.Ε.Κ. αντιπροσωπεύουν τα πάντα στην ζωή μου.

Ελέγξτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση Αλμέιδα-Ηλιόπουλου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αργεντίνου τεχνικού με το νέο Πρόεδρο της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ. Έπειτα από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *