Αρχική / AEKPASSION / Αποκλειστική συνέντευξη Ιόλης Μπενέκου

Αποκλειστική συνέντευξη Ιόλης Μπενέκου

Το AEKPASSION.GR μίλησε με την αθλήτρια πόλο της ΑΕΚ, Ιόλη Μπενέκου μετά από την επιτυχημένη πρώτη παρουσία στην Α1. 

Η Ιόλη είναι γεννημένη στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου του 1994 και αγωνίζεται ως αμυντικός στην Ένωση.  Ξεκίνησε το πόλο περίπου 9 χρονών έχοντας δοκιμάσει και άλλα αθλήματα. Μετά από 8 χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες του Τρίτωνα Αμαρουσίου, πήρε την απόφαση να κυνηγήσει τα όνειρα της στην Αμερική, αγωνιζόμενη από το 2013 έως το 2017 στο San Diego. Το 2016 κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Περιφέρειας Golden Coast, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά εντάχθηκε και στο δυναμικό του ΝΟ Λάρισας. Με την ομάδα της Λάρισας έκανε την επιστροφή στην Ελλάδα ενώ μετά από ένα χρόνο στην ομάδα υπέγραψε στην ΑΕΚ. Στο κομμάτι των Εθνικών ομάδων έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νεανίδων το 2012 στο Πέρθ της Αυστραλίας.

Πιστεύεις αξίζει, τώρα που έγινες γυναίκα με εμπειρίες στο άθλημα, όλος ο κόπος που έδωσες στο άθλημα; Και μάλιστα στην Ελλάδα που δεν έχει μεγάλη απήχηση.
«Σίγουρα 100%. Αν ξανά γεννιόμουν παρά τη στεναχώρια, τις κακουχίες, και τα άγχη θα το έκανα ξανά. Τα καλά που έρχονται και τα θετικά με τις νίκες, τις επιτυχίες και τις χαρές είναι τα πενταπλάσια. Ναι δυστυχώς δεν έχει την αξία που του αναλογεί και σε σύγκριση με την Ευρώπη ή την Αμερική δεν έχει καμία σχέση. Ελπίζω σε λίγα χρόνια να πάρει την απήχηση που του αναλογεί. »

Αγωνίστηκες 4 χρόνια στην Αμερική στο San Diego, εκεί πως είναι τα πράγματα, τί σχολείο είναι η Αμερική;
Θεωρώ πως είναι το καλύτερο σχολείο. Υπάρχουν μακράν καλύτερες εγκαταστάσεις, από γυμναστήρια, πισίνες και φυσικοθεραπευτές. Η προσοχή που δίνουν οι γιατροί, οι προπονητές  στους παίκτες είναι όπως εδώ με το ποδόσφαιρο. Εκεί οι ομάδες είναι Πανεπιστημιακές, είναι πιο γρήγορο το άθλημα με περισσότερους παίκτες και αλλαγές. Δίνεται έμφαση στο άθλημα και στις προπονήσεις που φτάνουν τις 5 ώρες την ημέρα με γυμναστήριο και αποθεραπεία. Μακράν καλύτερο επίπεδο, οπότε με βοήθησε να δω το πόλο αλλιώς και να βγω έξω από το κουτί. »

Εκεί κατέκτησες το πρωτάθλημα Περιφέρειας το Golden Coast, πως ήταν η εμπειρία να κατακτήσεις κάτι στο εξωτερικό;
«Ήταν από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες. Θεωρώ είναι η 2η σημαντικότερη εμπειρία μετά από αυτές με την Εθνική. Ήταν τεράστια επιτυχία. Τότε είχαμε κερδίσει και ένα μεγάλο δαχτυλίδι με επιγραφές, όπως βλέπουμε στις ταινίες, και ήταν σαν δώρο για το πρωτάθλημα. Ήταν απίστευτη επιτυχία και ήμουν πανευτυχής που τα καταφέραμε στον προτελευταία χρονιά μου εκεί. »

Μετά πως ένιωσες όταν γύρισες από την Αμερική στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας;
«Εντάξει σίγουρα έπαθα ένα Πολιτισμικό σοκ όπως όταν έφυγα από την Αθήνα στα 17 για να πάω στην Αμερική έτσι και μετά στα 24 μου. Ήξερα που γύρναγα προφανώς, οπότε προσαρμόζεσαι όταν έχεις ζήσει μερικά πράγματα. Προσπάθησα να κάνω τα πράγματα που έμαθα στην Αμερική με τον τρόπο παιχνιδιού και την αποθεραπεία. »

Στην Εθνική ομάδα έζησες πολύ δυνατές στιγμές με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νεανίδων, πως ήταν αυτή η εμπειρία; Πόσο σε στενοχωρεί η Πολιτεία που δεν σας στηρίζει και ξεχνιούνται οι επιτυχίες;
«Είχαμε δουλέψει πολύ εκείνη τη χρονιά, ήταν τεράστιο επίτευγμα. Στην Ελλάδα δυστυχώς γίνεται μια μεγάλη επιτυχία, κάνουμε το “μπαμ” γιορτάζεται λίγες μέρες και μετά ξεχνιέται. Όπως γίνεται ακόμα και στις Ολυμπιάδες ή τα Παγκόσμια. Μόνο οι παίκτες, οι προπονητές και όσοι ήταν μέρος της ομάδας το θυμούνται. Ήταν μια απίστευτη επιτυχία, που με στιγμάτισε σαν αθλήτρια. Αυτοί που το ζήσαμε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, και θα το αναπολούμε πάντα.»

Ίσως πρέπει να έρθουν απανωτές επιτυχίες για να ακουστείτε όσο σας αξίζει και σας αναλογεί;
 «Σίγουρα, όπως κάνουν ομάδες της Ευρώπης με συνεχόμενες επιτυχίες. Όλοι ξέρουν πως η εκάστοτε ομάδα είναι το φαβορί και περιμένουν πολλά πράγματα όλοι από εκείνη για να φέρει επιτυχίες σε μια Ολυμπιάδα ή σε Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τότε εμείς δεν είχαμε ακουστεί, κάναμε μια επιτυχία σχεδόν από το πουθενά σαν πυροτέχνημα. Αλλά μετά δεν συνεχίστηκε καθώς δεν ήμασταν σταθερές. Τώρα η Ελλάδα έχει πολύ καλό υλικό, ελπίζω να γίνουν καλές επιλογές και θα φέρουμε επιτυχίες γιατί έχουμε καλές ομάδες ανδρών-γυναικών.»

Την περίοδο της Πανδημίας πόσο δύσκολο ήταν αυτό για εσάς που ήσασταν στο “περίμενε” και μια ανοίγατε και μια κλείνατε;
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Εγώ ήρθα στην ΑΕΚ στο δεύτερο lockdown. Εγώ είχα μπει σε μια φόρμα και ξαφνικά μας έκοψαν. Ήταν πολύ δύσκολο για όλες τις ομάδες. Υπάρχουν συμβόλαια με τους παίκτες και μείναμε ουσιαστικά άνεργοι. Προφανώς φοβηθήκαμε μην κολλήσουμε γιατί έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποια πρωτόκολλα. Εμείς σαν ομάδα το περάσαμε μαζί όσο μπορούσαμε, γιατί μείναμε ενωμένες, μιλάγαμε κάθε μέρα, κάναμε zoom για να έχουμε επικοινωνία. Ενώ κάναμε και γυμναστική με κάποια κορίτσια που μέναμε κοντά. Μας έκανε καλό γιατί δίναμε κουράγιο η μια στην άλλη. Αυτό είναι που μας βοήθησε να έχουμε οικογενειακό κλίμα.»

Η ΑΕΚ μπήκε στη ζωή σου και τι σου έχει δώσει; Είναι νέα ομάδα που νομίζω μπορεί να πάει προς τα πάνω μόνο.
«Ήταν μια ευχάριστη νότα στη ζωή μου η ΑΕΚ. Από τις ομάδες που έχω παίξει ήταν από τις πιο ωραίες παρέες και το προπονητικό team και η διοίκηση. Γνώρισα άτομα που τα ήξερα ονομαστικά και με αγκαλιάσανε. Ήταν όλες φιλικές και πολύ καλές και με βοήθησαν. Τα κορίτσια άλλωστε ήταν μαζί από την Α2, Εμείς περνάγαμε καλά και λέγαμε πάντα “να παίξουμε να το ευχαριστηθούμε” και όχι να έχουμε άγχος. Η ομάδα είναι δεμένη, είναι οικογένεια και η ΑΕΚ είναι τεράστιος σύλλογος. Η συμπεριφορά και αντιμετώπιση από τους προέδρους ήταν εξαιρετική. Όλοι ήταν άψογοι και πάντοτε δίπλα μας. Εμένα σαν αθλήτρια με καλύπτει και με κάνει να θέλω να μείνω στο σύλλογο. Είναι ομάδα με ιστορία και έχει μόνο ανοδική πορεία.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα παραμείνεις στην ΑΕΚ και την επόμενη σεζόν;
«Συζητάμε για του χρόνου με την ομάδα. Έχω προτάσεις και από άλλες ομάδες της Α1 αλλά κατά μεγάλο ποσοστό κλείνω προς την οικογένεια της ΑΕΚ. Έτσι και αλλιώς λέω “ταίρι που κερδίζει δεν αλλάζει”. »

Η αδερφή σου παίζει στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε την Euroleague. Πόσο χαρούμενη και περήφανη είσαι για την αδερφή σου; Την υποδέχτηκες άλλωστε με πανηγυρικό τρόπο.
«Ήταν σαν να το κατέκτησα εγώ. Μιλάγαμε κάθε μέρα τις μέρες του τουρνουά. Είναι για μένα η μάνατζερ μου όπως και εγώ για εκείνη. Όταν τίθεται θέμα οικογένειας δεν υπάρχουν ομάδες. Όταν γύρισε πήγε 02:30 στο “Γ. Καραϊσκάκης” για να την υποδεχτώ μαζί με χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού. Εγώ ήμουν πιο πίσω και χαιρόμουν που την είδα. Ξέρω εξάλλου και τα κορίτσια, και όσο χαρά είχε εκείνη άλλη τόση είχα και εγώ. Άσχετα με την ομάδα αλλιώς είναι στο νερό αλλιώς είναι εκτός, εγώ την στηρίζω πολύ όπως και εκείνη. »

Φαντάζεσαι το πόλο με χιλιάδες κόσμο;
«Αυτό είναι και το όνειρο μου. Μακάρι να γίνει αυτό, διότι είναι στοίχημα με τον εαυτό μου, γιατί θα ήθελα να δω πόσοι οπαδοί της ΑΕΚ και φανατικός κόσμος της ΑΕΚ μπορεί να έρθει να μας δει. Να παίζει η ΑΕΚ ντέρμπι και να είναι εκεί δίπλα μας. »

Σχετικά με Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης, σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και αποφοίτησε το 2018. Το 2019 πραγματοποίησε την 6μηνη πρακτική του άσκηση στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργός και συντάκτης του αθλητικού site Kseperasetous.com. Έχει εργαστεί επίσης και σε άλλο αθλητικό site, για 3 χρόνια αρθρογραφούσε σε μουσικό blog και συνεργάζεται με ραδιοφωνικό σταθμό. Διαχειρίζεται τα social media,αρθογραφεί και κάνει συνεντεύξεις για το AEKPASSION ως μέλος του.

Ελέγξτε επίσης

ΚΑΕ ΑΕΚ: «Οργανωμενο σχέδιο εξόντωσης»

Ανακοίνωση στην οποία μιλάει για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης εξέδωσε η ΚΑΕ ΑΕΚ.   Δείτε αναλυτικά …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com