Αρχική / AEKPASSION / Αποκλειστική συνέντευξη Μαρίας Παπασταμάτη

Αποκλειστική συνέντευξη Μαρίας Παπασταμάτη

Το aekpassion.gr όπως παρουσιάζει μια αποκλειστική συνέντευξη που θα θυμίσει στον κόσμο της ΑΕΚ την ιστορία της ομάδας και τα όσα πρεσβεύει. 

H Μικρασιατικής και Θρακικής καταγωγής Μαρία Παπασταμάτη, είναι οπαδός της ΑΕΚ και με την έμπνευση που παίρνει από την ιδέα που λέγεται ΑΕΚ, έχει εκδώσει ποιητική συλλογή. Το βιβλίο ονομάζεται “Για μια ομάδα, για μια πατρίδα, για μια θρησκεία”. Η Μ. Παπασταμάτη, γεννήθηκε στην Γιάννουλη Λάρισας εκεί όπου διαμένει  μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε στις 4 Οκτωβρίου του 2019 στη Λάρισα. Η ίδια είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών και Συγγραφέων Λάρισας. Για 5 χρόνια στην εφημερίδα “Ενωσίτης” έστελνε και έγραφε ποιήματα για την ΑΕΚ, και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τα όσα έχει να πει για την ΑΕΚ, την Αγιά Σοφιά και τον κόσμο της Ένωσης. Επίσης θα δείτε και δείγμα από το βιβλίο της.

Πολύ μεγάλη ερώτηση αλλά τί σημαίνει ΑΕΚ για εσάς;
ΑΕΚ για μένα σημαίνει προσφυγιά, αλύτρωτες πατρίδες, Αγιά Σοφιά και Ορθοδοξία. Είναι οι ρίζες μας! Το ένδοξο έμβλημά της είναι το σήμα κατατεθέν ,το σύμβολο που μας κρατάει με πίστη και ελπίδα ότι με χρόνια με καιρούς….πάλι δικά μας θα’ ναι! Η ΑΕΚ είναι ολόκληρη ιδεολογία!

Με τους στίχους σας στα ποιήματα σας, αναφέρετε ορισμένους θρύλους και σημαντικούς παίκτες της ΑΕΚ. Θεωρείται πως τα ρομαντικά χρόνια του ποδοσφαίρου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί;
Στο βιβλίο μου με ποιήματα ,στίχους για την ομάδα της ΑΕΚ γράφω και για κάποιους παίκτες σύμβολα , που άφησαν την σφραγίδα τους στην Ένωση , ποδοσφαιριστές που δοξάστηκαν με την φανέλα της ΑΕΚ , με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος. Δυστυχώς πλέον, άλλαξαν οι εποχές , άλλαξε και το ποδόσφαιρο. Παλιά οι παίκτες έπαιζαν με μεγαλύτερο πάθος, με πιο αγνά συναισθήματα , δένονταν με την ομάδα, τα έδιναν όλα για τη νίκη και για να δώσουν χαρά στον κόσμο. Ήταν αστέρια γι’ αυτό έμειναν και στην ιστορία με “χρυσά” γράμματα”. Τώρα όντως, θεωρώ πως τα ρομαντικά και αγνά χρόνια πέρασαν , ανεπιστρεπτί!

Πως ήταν όταν πηγαίνατε στο γήπεδο; Τώρα η ΑΕΚ επιστρέφει στο σπίτι της αλλά έχουν αλλάξει πολλά. Θα αποκτήσει δύναμη η Ένωση έχοντας “σπίτι”
Εγώ όταν πήγαινα στο γήπεδο αισθανόμουν μεγάλη χαρά και δέος όταν πατούσα εκεί. Όταν έβλεπα αυτά τα ιερά τέρατα από κοντά, με μάγευαν , ήξεραν καλά την “στρογγυλή Θεά”! Η ΑΕΚ στο Νίκος Γκούμας τότε μεγαλούργησε. Σε λίγο καιρό, θα επιστρέψει στο σπίτι της και πάλι, μετά από τόσα χρόνια , με ένα νέο γήπεδο, ένα στολίδι, ένα παλάτι, ένα φρούριο θα έλεγα. Εκεί που θα μπαίνουν μέσα οι αντίπαλες ομάδες και θα αισθάνονται φόβο. Ναι πιστεύω ότι η ομάδα μας θα έχει άλλη δυναμική τότε.

 

 

Γράφατε στην αθλητική εφημερίδα Ενωσίτης. Πως ήταν αυτή η εμπειρία; πήρατε αγάπη από τον κόσμο;
Το ” μικρόβιο” της ΑΕΚ μπήκε και σε εμένα από πολύ μικρή ηλικία , δεν σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ την ομάδα της καρδιάς μου , μού έδινε έμπνευση για να γράφω στίχους με ρομαντική διάθεση , μου έβγαζε αγνά συναισθήματα!!! Έτσι έστελνα τότε,το 1999 , στην εφημερίδα ” ΕΝΩΣΙΤΗΣ” , στην στήλη των οπαδών, ποιήματα για την ΑΕΚ ως το 2004. Στην στήλη αυτή έγραφε μόνιμα , ποιήματα διάφορα, ο ” Παγκυπριώτατος ” ο Ηρόδοτος Χρυσάνθου. Η δική μου εμπειρία ήταν ωραία, έκανα κάτι που με γέμιζε και με εξέφραζε σαν ΑΕΚτζού ,φίλη και οπαδός της Ένωσης. Δεν υπήρχε λογοκρισία και αυτό μου άρεσε , οι δημοσιογράφοι του ” Ενωσίτη” θυμάμαι, δεν έκοβαν τίποτα από κανέναν οπαδό στη στήλη που έλεγε την άποψή του για την ομάδα, ούτε και την δική μου φυσικά.

Έχετε κάποιες ιδέες που θα θέλατε να δείτε να υλοποιούνται στο νέο γήπεδο; όπως για παράδειγμα μουσεία ή οτιδήποτε άλλο που αφορά τον πολιτισμό;
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ απ’ ότι ξέρουμε θα έχει κάποιο χώρο για μουσείο και όχι μόνο, έχει τόσο μεγάλη ιστορία ,πρεσβεύει έναν πονεμένο λαό με τόσες αξίες , πρεσβεύει από μόνη της πολιτισμό ,που θα ήταν αδύνατο να φανταστώ να μην έχει μέσα στο χώρο εκεί κάτι που να αντιπροσωπεύει αυτά τα ιδεώδη. Εγώ θα ήθελα π.χ. να υπήρχε και ένας πολιτιστικός χώρος για βιβλία που να μιλούν για την ιστορία της ΑΕΚ και τις ρίζες μας. Να μπορούν να μαθαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζοντας, οι φίλοι της. Η ΑΕΚ δεν είναι φυσικά μόνο το ποδόσφαιρο , είναι σε όλα τα αθλήματα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της.

Για μια ομάδα, για μια θρησκεία για μια πατρίδα. Τα ιδανικά αυτά της ιδέας που λέγεται ΑΕΚ είναι τόσο έντονα πλέον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; 
Εγώ έγραψα το βιβλίο, για την ΑΕΚ που κρατάω βαθιά μέσα μου, σαν κάτι ιερό, που δεν το διαπραγματεύομαι. Τώρα, αν είναι αυτά τα ιδανικά τόσο έντονα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν νομίζω να είναι , αν και θα ήθελα πάρα πολύ να ήταν .Έχουν αλλάξει όπως όλα στη σημερινή εποχή.

Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι εκεί σε όλες τις κακοτοπιές και στις χαρές έτσι δεν είναι; πως βλέπετε αυτόν τον κόσμο;
Ο κόσμος είναι ο δωδέκατος παίκτης όπως ξέρουμε όλοι , είναι αυτός που δίνει φτερά στα πόδια των παικτών , που τους προτρέπει με ύμνους ,με συνθήματα και με τραγούδια για τη νίκη της ομάδας. Είναι πάντα εκεί, στις χαρές και στις λύπες και δεν την αφήνει ποτέ μόνη , ( εκτός τώρα με τις αναγκαστικές συνθήκες που υπάρχουν με τον ιό). Αυτοί που αξίζουν πολλά μπράβο είναι οι σύνδεσμοι και όλα τα κλαμπ της ΑΕΚ σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό , που κρατούν την ιδέα της ΑΕΚ μας ζωντανή με νύχια και με δόντια! Η ΑΕΚ όντως έχει μεγάλη και βαριά ιστορία, και η νέα “φουρνιά” ποδοσφαιριστών πρέπει να το καταλάβει για να τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο. Οι παλιοί ποδοσφαιριστές ήταν πρότυπα, και θέλω να πιστεύω ότι και η σημερινή γενιά παικτών έχουν το ίδιο όραμα. Δεν αξίζει στον υπέροχο κόσμο της ΑΕΚ άλλες πίκρες.

Η ίδια στέλνει ευχές σε όλο τον κόσμο της ΑΕΚ

Σχετικά με Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης, σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και αποφοίτησε το 2018. Το 2019 πραγματοποίησε την 6μηνη πρακτική του άσκηση στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργός και συντάκτης του αθλητικού site Kseperasetous.com. Έχει εργαστεί επίσης και σε άλλο αθλητικό site, για 3 χρόνια αρθρογραφούσε σε μουσικό blog και συνεργάζεται με ραδιοφωνικό σταθμό. Διαχειρίζεται τα social media,αρθογραφεί και κάνει συνεντεύξεις για το AEKPASSION ως μέλος του.

Ελέγξτε επίσης

Το fair play του Ρογκαβόπουλου (pics)

Ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-Μεσολόγγι προέβη σε μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έσπευσε γρήγορα να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com