Η ΑΕΚ κάνει κάποια βήματα πολύ ουσιαστικά όταν ανανεώνει συμβόλαια ή αποκτάει παιδιά για τις ακαδημίες της. Τόσα παιδιά είναι στις ακαδημίες δεν γίνεται να παίξουν όλα στην πρώτη ομάδα, αλλά μπορούν να παίξουν αρκετά.
Το μέλλον στο Ελληνικό πρωτάθλημα είναι τα νεαρά παιδιά. Όταν μειώσεις τον μέσο όρο ηλικίας είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να δεις αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε υπομονή γι’αυτό πολλές φορές τα παιδιά από τις ακαδημίες φεύγουν από την ομάδα ή παίρνουν μεταγραφή στο εξωτερικό. Οι περιπτώσεις χιλιάδες και οι παλιοί μπορούν να σχολιάσουν κάτω από το άρθρο μερικές περιπτώσεις. Εγώ διάλεξα τέσσερις ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες του Δικεφάλου και μετά ο καθένας χάραξε τη δική του διαδρομή. Ο λόγος για τους Σάββα Γκέντσογλου, Παναγιώτη Ταχτσίδη, Βίκτωρα Κλωναρίδη και Κώστα Γαλανόπουλο. Από αυτούς μόνο ο τελευταίος παίζει ακόμα στην ΑΕΚ.
Σάββας Γκέντσογλου:
Ο Γκέντσογλου είναι γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Αλεξανδρούπολη και αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος. Ο ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στις ακαδημίες της ΑΕΚ το 2005 και έμεινε στον Δικέφαλο έχοντας παίξει και στην πρώτη ομάδα, μέχρι το 2012. Ο Γκέντσογλου δόθηκε δανεικός δύο φορές από έναν χρόνο σε Νέα Ιωνία και Παναχαϊκή. Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είχε συμμετοχές και σημαντικό ρόλο τα δύσκολα χρόνια. Με τον Δικέφαλο πραγματοποίησε 50 συμμετοχές σκοράροντας 3 φορές. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που του άνοιξε την πόρτα για την Serie A. Ο παίκτης πήγε στην Ιταλία το 2012 και αγωνίστηκε σε Σαμπντόρια, Λιβόρνο και Σπέτσια. Κατά σειρά πραγματοποίησε 6,34 και 12 εμφανίσεις αντίστοιχα. Μετά επέστρεψε στην Ελλάδα το 2014 για λογαριασμό του Εργοτέλη στον οποίο έκανε 26 συμμετοχές. Μετά μετακόμισε ξανά στην Ιταλία για λογαριασμό της Μπάρι. Το 2016 πήγε στην Κροατία στην Χάιντουκ, το 2018 στον ΑΠΟΕΛ ενώ πλέον αγωνίζεται στην Σαουηδική Αραβία και την Αλ Ανταλάχ με μυθικό συμβόλαιο που αγγίζει το εκατομμύριο. Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής στα εκτός ποδοσφαίρου είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Παναγιώτης Ταχτσίδης:
Ο Ταχτσίδης και αυτός παιδί ακαδημιών με καριέρα στο εξωτερικό ξεκίνησε το 2005 ενώ το 2007 προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα όπου έκατσε μέχρι το 2010. Γεννημένος στις 15 Φεβρουαρίου του 1991 στο Ναύπλιο ο 29χρονος πλέον ποδοσφαιριστής είχε φορέσει τον Δικέφαλο 28 φορές και σκόραρε 2 φορές. Ήταν διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες ενώ στην ανδρών πραγματοποίησε 25 εμφανίσεις. Ο Ταχτσίδης έκανε ντεμπούτο στα όντας 16 χρονών και 348 ημερών όντας ο νεαρότερος παίκτης της ΑΕΚ στην ιστορία. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι σκόραρε κιόλας. Το 2010 πήρε μεταγραφή για την Ιταλική Τζένοα και αμέσως δόθηκε δανεικός σε Τσεζένα, Γκροσέτο και Βερόνα ανά ένα εξάμηνο μέχρι το 2012 όπου έκανε 48 συμμετοχές. Μετά ήρθε “χρυσό” deal 2,5 εκατομμυρίων με τη Ρόμα στην οποία αγωνίστηκε 23 φορές σκοράροντας 1 γκολ. Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στη Κατάνια όπου ξεκίνησαν απανωτά αγορές-δανεισμοί. Από το Τορίνο το 2014 στη δεύτερη θητεία στη Τζένοα που έπαιξε 25 φορές. Μετά δανεικός στην Βερόνα για 35 συμμετοχές, μετά ξανά στο Τορίνο με αγορά και δανεικός στην Κάλιαρι όπου αγωνίστηκε 26 φορές. Το 2017 ήρθε η επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού όπου αγωνίστηκε σε 17 αγώνες. Την επόμενη χρονιά αγοράστηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ χωρίς να αγωνιστεί, καθώς δόθηκε δανεικός στην Λέτσε η οποία τον αγόρασε μετά και ανέβηκε κατηγορία στο πρωτάθλημα. Μέχρι σήμερα από το 2019 έχει αγωνιστεί σε 53 αγώνες.
Βίκτωρας Κλωναρίδης:
Γεννημένος στο Βέλγιο στις 28 Ιουλίου του 1992, ο Κλωναρίδης, ήρθε νωρίς στις ακαδημίες της ΑΕΚ, το 2007. Εκεί παρέμεινε για δύο χρόνια καθώς μετά απέδειξε ότι μπορεί να παίξει στην πρώτη ομάδα. Από το 2009 μέχρι το 2013 όπου πραγματοποίησε 50 συμμετοχές και 18 γκολ με τον Δικέφαλο. Σημαντική επιτυχία ήταν το 2011 η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας με την Ένωση. Ενώ είχε δοθεί δανεικός το 2012 στο Γαλλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Λίλ και στο Βέλγικο πρωτάθλημα στη Μουσκρόν. Ο Κλωναρίδης το 2013 αγοράστηκε από τον Παναθηναϊκό έναντι ενός εκατομμυρίου. Στο τριφύλλι πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, σκοράροντας 30 γκολ σε 120 συμμετοχές. Ενώ υπήρξε και δανεισμός του το 2016 στη Γαλλική Λένς με 12 συμμετοχές και 2 γκολ. Από τον Παναθηναϊκό έφυγε και επέστρεψε στην ΑΕΚ ως κυπελλούχος Ελλάδος το 2014 με τον Παναθηναϊκό. Ο Κλωναρίδης στην δεύτερη θητεία στην Ένωση έκατσε 3 χρόνια όπου πραγματοποίησε 72 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 9 γκολ. Μάλιστα το 2017 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Πλέον ο Κλωναρίδης αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ.
Κώστας Γαλανόπουλος:
Εδώ στην περίπτωση του 23χρονου αμυντικού μέσου αλλάζουν όλα. Ο Κώστας Γαλανόπουλος έβαλε τον Δικέφαλο και δεν έχει φορέσει άλλη φανέλα ακόμα και τις φορές που δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής. Ο Γαλανόπουλος βρισκόταν από το 2011 στις ακαδημίες της Ένωσης μέχρι το 2015. Ενώ ήταν και σε όλες τις Εθνικές ομάδες νέων. Από το 2015 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα ανδρών. Το 2015 πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος στην ΑΕΚ της αναγέννησης, ενώ τη σεζόν 2017-18 την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. Το 2019 τραυματίστηκε σοβαρά στον χόνδρο του αστραγάλου και έμεινε έξω για πολλούς μήνες. Πέρυσι σαν ένδειξη εκτίμησης ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2023 ενώ τον περασμένο Νοέμβριο συγκίνησε το Πανελλήνιο με το “ξέσπασμα” σε κλάματα όταν αναφέρθηκε για τον τραυματισμό του και ποιοι τον στήριξαν. Ο νεαρός μέσος, με τον Δικέφαλο έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 131 εμφανίσεις και έχει σκοράρει 11 γκολ.

