Αρχική / AEKPASSION / Χρηστάκης Αναστασίου: Λόγος και Πράξη ελευθεροφροσύνης για μια δικαιωμένη Αμμόχωστο

Χρηστάκης Αναστασίου: Λόγος και Πράξη ελευθεροφροσύνης για μια δικαιωμένη Αμμόχωστο

Ο Κυριάκος Χήνας μίλησε με τον Χρηστάκη Αναστασίου για την Αμμόχωστο, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα κιτρινόμαυρα αισθήματά του. 

Όσοι παρακολουθούν τη δράση του, προσυπογράφουν ότι πρόκειται για τον εμβριθέστερο μελετητή της πραγματικότητας στην Αμμόχωστο, αλλά και τον πιο εύψυχο ρέκτη των ρεαλιστικών διεκδικήσεων για την πανέμορφη πόλη. Είναι ο Χρηστάκης Αναστασίου, ο πιο επιδραστικός πολίτης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων που αρνούνται να μετατραπεί η Μεγαλόνησος σε μια άχρωμη εμπορεύσιμη κουκκίδα στο χάρτη των επονείδιστων σχεδιασμών της υποταγής. Η ιστοσελίδα που διαχειρίζεται (“Αμμόχωστος Θαλασσοφίλητη”) έχει 15 χιλιάδες μέλη και είναι η 2η πολυπληθέστερη στην Κύπρο.

Ζει στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια,με προτάγματα την ολόθυμη αφοσίωση στις συγκινητικές ευαισθησίες του, αλλά και την λυσιτελή παρέμβασή του σε κυπριακά και διεθνή κέντρα για την Αμμόχωστο. Αληθινά ξεχωριστή τιμή για την ΑΕΚ η διαπίστωση ότι εκφράζεται από τους αξιακούς προσανατολισμούς της (“Η Ανόρθωση και η ΑΕΚ εμπνέουν τη δράση μου”). Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή της συνέντευξης, με θέσεις που πραγματικά παρέχουν συγκροτημένη πληροφόρηση για το δράμα της Αμμοχώστου, η οποία σκλαβώθηκε όχι με τον Πρώτο Αττίλα τον Ιούλιο του 1974, αλλά με τον Δεύτερο τον Αύγουστο. Ας μυηθούμε στην έξοχη σκέψη του.

-Σε τρία χρόνια συμπληρώνεται μισός αιώνας από τη εφιαλτική τουρκική εισβολή. Σήμερα, ποιος είναι ο ιδεατός στόχος και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμος;

“Ο στόχος, χωρίς συμβιβασμούς και αλλοιώσεις,είναι να εφαρμοστούν τα Ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, με τα οποία καλείται η Τουρκία να αποδώσει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Μέχρι σήμερα – και ειδικά με την κυβέρνηση Ερντογάν – αρνείται να το πράξει μηχανευόμενη έωλες προφάσεις και προωθεί συνολικά στην Κύπρο τη λύση της διπλής Ένωσης, δηλαδή των δύο ανεξάρτητων κρατών. Δυστυχώς, ο ΟΗΕ δεν έχει τη θεσμική λειτουργικότητα να επιβάλει τη δέουσα διέξοδο.

Ειδικά για την Αμμόχωστο, η κατάσταση περιέρχεται σε κρίσιμο στάδιο: την 4η ημέρα της εισβολής του Αυγούστου 1974 οι Τούρκοι προέλασαν από την παλαιά πόλη (όπου διέμεναν οι Τουρκοκύπριοι) στη νέα πόλη, την περιέφραξαν, χωρίς να την κατοικήσουν. Πριν από 15 χρόνια άνοιξαν 2-3 ξενοδοχεία για τις θερινές διακοπές των δικών τους στρατιωτικών και σταδιακά επιχειρούν την όλως παράνομη ανοικοδόμηση και εγκατάσταση σε τμήματα της περίκλειστης πόλης. Αντιμετωπίζουμε ως χλευασμό την πρόσκληση του Ερντογάν στους Έλληνες να έρθουν και να διαμείνουν στο μόλις 3,75% αυτής της περιοχής, δηλαδή να ζουν υπό καθεστώς κατοχής. Η διεθνής κοινότητα αντιτίθεται σε αυτές τις προκλήσεις και ασκεί πιέσεις για μια ορθολογισμένη διευθέτηση (προφανώς αυτό συνυπολόγισε ο Ερντογάν και δεν παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Αμμόχωστο,όπως είχε προαναγγελθεί).

Από τις συναναστροφές μου με αρκετούς Τουρκοκύπριο, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι επιθυμούν τη συνένωση των δύο Κοινοτήτων,όμως είναι πρακτικά ανίσχυροι για να το πετύχουν”.

-Το μέτωπο όσων Ελληνοκυπρίων εμμένουν στις ορθοφρονούσες διεκδικήσεις είναι σήμερα ενιαίο-συμπαγές και επίσης είναι ποσοτικά ισχυρό;

“Η Κύπρος είναι μικρή για να κατατρύχεται από έριδες και να είναι μοιρασμένη στα δύο. Η ενότητα είναι μια στοχευμένη επιδίωξη των δημόσιων παρεμβάσεων που επιχειρούμε. Ανέκαθεν (και η κατάσταση οξύνθηκε με το διακύβευμα του σχεδίου Ανάν) υπήρχαν πολλοί οι οποίοι επιζητούσαν να αναδειχθεί με δυναμισμό και ασυμβίβαστη δράση η προοπτική των διεκδικήσεων, αλλά πολλοί είναι και όσοι εξαντλήθηκαν από την πολύχρονη αβελτηρία των διαπραγματεύσεων και προσεγγίζουν τη λύση των δύο κρατών, ώστε να αφεθεί ο Ελληνοκύπριος να οικοδομήσει το μέλλον του χωρίς την τουρκική απειλή. Ας μη λησμονούμε ότι μόνο το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αναγνωρίσει επίσημα το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου”.

-“Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ”, κατά τους στίχους του Στέλιου Χιώτη. Ποιες μνήμες και συνειρμοί από την ελεύθερη Αμμόχωστο προ του 1974 πονάνε πιο πολύ;

“Η Αμμόχωστος ήταν ο οδοδείκτης της ζωής μας, μια πόλη πολύ μπροστά σε πνευματική και κοινωνική ζωή,ένα φυτώριο πολιτισμού.Το Λύκειο Ελληνίδων και το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων ανέδειξαν ακήρατες πολιτισμικές φυσιογνωμίες, αλλά και ευκλεείς προσωπικότητες-ήρωες του αγώνα 1955-1959 (όπως ο Γιάλλουρος και ο Τουμάζος). Τα καντούνια και η λεωφόρος Δημοκρατίας με τις χαρούμενες φωνές και τις κοινωνικές συναντά στροφές. Η μοναδική και ασυναγώνιστη παραλία των 7χλμ. με τα πολλά ξενοδοχεία (η Αμμόχωστος είχε το 75% των ξενοδοχείων όλης της Κύπρου). Ο χώρος του Γυμναστικού Συλλόγου όπου αθλούνταν χιλιάδες νέοι με την Ανόρθωση – τη Νέα Σαλαμίνα – την ΑΕΚ Αμμοχώστου. Τα ατελείωτα περιβόλια με την ευωδία του γιασεμί,των λεμονιών και των πορτοκαλιών. Όλα αυτά σήμερα έχουν διαβρωθεί, αλλά είναι εκεί και μας περιμένουν”.

-Η ΑΕΚ πώς προέκυψε ως φίλαθλη προτίμηση;

“Πάντοτε στην Κύπρο προσδιοριζόταν η ΑΕΚ με θετικό πρόσημο ως ομάδα της προσφυγιάς και συναισθηματικά άγγιξε πολλούς μετά την κυπριακή προσφυγιά του 1974. Προσωπικά είχα ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό, μάλιστα ήμουν καλαθοσφαιριστής στην ομάδα της Ανόρθωσης. Φοιτώντας στην Αγγλία ήμουν παρών στους δύο αγώνες της ΑΕΚ στο Ντέρμπι Κάουντι και στο Λονδίνο με την ΚΠΡ, όταν το 1977 έφτασε με εκπληκτική ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τους 4 του Κυπέλλου UEFA και έκτοτε δέθηκα με την ομάδα, με εμπνέει και την αγαπώ μαζί με την Ανόρθωση”.

Ευχόμαστε στον εκλεκτό Χρηστάκη Αναστασίου να διαθέτει πάντοτε την ακμαιότητα για να επανεγγράφει στη λαϊκή συνείδηση τους αναγκαίους προσανατολισμούς για μια Κύπρο που θα μάχεται έλλογα μέχρι την τελική δικαίωση, όπως αρμόζει στη μακραίωνη τιμημένη ιστορία της.

Σχετικά με Θοδωρής Μιμίκος

Θοδωρής Μιμίκος
Ο Θοδωρής Μιμίκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998. Σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθεί επαγγελματικά με την αθλητική δημοσιογραφία, που είναι και το όνειρό του. Βρίσκεται στο AEKPASSION από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του σάιτ φροντίζει για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σας.

Ελέγξτε επίσης

«Παίζεται» του Αμραμπάτ για Τούμπα

Ο Μαροκινός εξτρέμ παραμένει αμφίβολος για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο Νόρντιν Άμραμπατ αποχώρησε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com