Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ / Έρευνα: Βάσει ποιών δεδομένων πληρώνονται οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Τα πάνω-κάτω στα “σφιχτά πορτοφόλια” και μπάτζετ!

Έρευνα: Βάσει ποιών δεδομένων πληρώνονται οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Τα πάνω-κάτω στα “σφιχτά πορτοφόλια” και μπάτζετ!

Κυριακή καφεδάκι και ίντερνετ στη ζεστή οικογενειακή θαλπωρή. Δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερη μέρα για χαλαρή συζήτηση πάνω σε θέματα που αγαπάμε και ένα από αυτά οπωσδήποτε είναι ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο.

Στην παρακάτω έρευνα που παρουσιάζει για σας η ομάδα του ΑΕΚPassion δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να το παίξουμε επιστήμονες. Άλλωστε όσο προχωράμε κάθε φορά με μία έρευνα, μαθαίνουμε και εμείς κάποια πράγματα που μέχρι χθες τα αγνοούσαμε.

Σκοπός μας και πιστεύω μας σε κάθε έρευνα που παρουσιάζουμε και θα παρουσιάζουμε και στο μέλλον, είναι ο αναγνώστης μας, οπαδός της ομάδας μας, να είναι και ένας όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένος φίλαθλος για τους διάφορους κανόνες και λειτουργίες σε διάφορα θέματα που άπτονται του αθλητισμού και συγκεκριμένα, όπως κάνουμε σήμερα, με το ποδόσφαιρο.

Το όλο εγχείρημα διεξάγεται με σκοπό να παρουσιάσουμε κάποια πράγματα τα οποία στο τέλος της ημέρας θα μας κάνουν πιο “σοφούς”, γύρω από το πώς πληρώνονται οι αγαπημένοι μας αθλητές που παίζουν στις διάφορες ομάδες και παρουσιάστηκε σαν ιδέα εντελώς τυχαία, μετά την ανάγνωση ενός σχετικού ξένου άρθρου, όπου εκτυλίχθηκε σε μία έρευνα πού θα σας συμβουλεύσουμε να διαβάσετε μέχρι τέλους, διότι μετά από αυτήν θα σας λυθούν πολλές απορίες για πολλά θέματα που πάντα πέφτουν σε ένα τραπέζι όπου συζητούν φίλαθλοι και οπαδοί.

Έτσι λοιπόν θα δούμε ποιά η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε σχέση με τα ξένα πρωταθλήματα, τι είναι η χρηματιστηριακή αξία ενός παίκτη, πως βάσει αυτής της αξίας πληρώνεται ένας παίκτης, τι σημαίνει το κάθε συμβόλαιο που κλείνεται μεταξύ παίκτη και ομάδα και τι κρύβει αυτό, ποια είναι η συμμετοχή και το όφελος των μάνατζερ, αλλά κυρίως θα λυθούν θέματα όπως καλοδιαχείρισης-κακοδιαχείρισης μιας ΠΑΕ, αλλά και πόσο δίκαιοι είναι οι χαρακτηρισμοί προέδρων που θεωρούνται σπάταλοι και προέδρων που έχουν επικρατήσει στη συνείδηση του ελληνικού φιλάθλου κόσμου ως “σπάγγοι” και τσιγγούνηδες, καθώς και πως οι αποφάσεις τους μπορούν να συμβάλουν σε μια ΠΑΕ να ανθίσει οικονομικά ή να είναι μεταξύ των υποψηφίων για υποβιβασμό λόγω χρεοκοπίας!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ.

Ο τίτλος αυτής της ενότητας μπορεί να φαίνεται απρόσωπος και λίγο κυνικός καθώς εδώ μιλάμε για ανθρώπους και όχι άψυχα και άυλα αντικείμενα.

Όμως όσο και αν φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς έχουμε να κάνουμε πολλές φορές με μικρά παιδιά, άλλες με νεαρούς και φιλόδοξους ανθρώπους και άλλες με οικογενειάρχες ανθρώπους, τα πράγματα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού είναι ακριβώς έτσι.

Ένας παίκτης λοιπόν σύμφωνα με πολλές παραμέτρους τις οποίες δεν θα αναλύσουμε σε αυτή την έρευνα, αποκτούν με τον καιρό, αλλά και από το ξεκίνημά τους ακόμη, μίαν Α χρηματιστηριακή αξία που κουβαλούν έως και το τέλος της καριέρας τους.

Αυτή βέβαια όπως είναι λογικό, βάσει πάλι διαφόρων παραμέτρων όπως είναι η αποτελεσματικότητά τους, η ηλικία τους, αλλά και τυχαία γεγονότα όπως, οι τραυματισμοί, οι τίτλοι ομαδικοί και ατομικοί και πολλά άλλα, διαμορφώνουν συν τον χρόνο την αποτίμηση τους σε χρήματα.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα, ότι ένας ποδοσφαιριστής μιας ομάδας, είτε πρόκειται για την Κ19 είτε για την επαγγελματική ομάδα, είναι ένα κεφάλαιο της εταιρείας (διότι τέτοιες είναι οι επαγγελματικές ομάδες πλέον) το οποίο εχει τη δική του αξία.

Επίσης πέρα από τις ομάδες ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οφείλει να έχει έναν μάνατζερ, ο οποίος θα φροντίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με τα εξωαγωνιστικά θέματα που αφορούν άμεσα την οικονομική αλλά και προσωπική ευημερία του ίδιου. Αυτό θα λέγαμε ότι είναι ένας κανόνας που τηρείται σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς πλέον δεν παρατηρείται στον επαγγελματικό αθλητισμό αθλητής, που να είναι μάνατζερ του εαυτού του.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι γραφεία μάνατζερ έχουν και αυτά μαζεμένα λόγω των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που έχουν για πελάτες τους, τεράστια ποσά χρηματιστηριακής αξίας τα οποία πρέπει να “διαχειριστούν” με τον καλύτερο τρόπο και για τους ίδιους τους πελάτες τους, αλλά κυρίως και προς όφελος των εταιρειών τους.

Αφού λοιπόν προσθέσουμε σε αυτό το συμβολικό κεφάλαιο οτι ως επαγγελματίες με προβολή οι ποδοσφαιριστές αποκτούν πολλές φορές και άλλες αξίες όπως είναι αυτές των προσωπικών δικαιωμάτων λόγω δημοφιλίας της οποίας πολλές φορές εξαργυρώνουν με διάφορους τρόπους που όλοι γνωρίζουμε και φανταζόμαστε. Αυτά πολλές φορές τα εκμεταλλεύονται και οι ίδιες οι ομάδες που τους προσλαμβάνουν και ωφελούνται από αυτά, πάντα όμως πληρώνοντας και για αυτά μία καθορισμένη αξία.

Ο “ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ” ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ ΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ.

Έτσι λοιπόν θα φτάσουμε στο κεφάλαιο όπου θα εξετάσουμε το πως και βάση ποιών κανόνων, ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θα αμειφθεί όσο το δυνατόν πιο δίκαια, εξαργυρώνοντας παράλληλα με την χρηματιστηριακή του αξία και άλλες πιο ειδικές, όπως πριν αναφερθήκαμε για αυτές που έχουν να κάνουν με τη δημοφιλία του, αλλά και την προσφορά του σε ένα σύλλογο και πολλές άλλες.

Ένας απλοϊκός κανόνας που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την έρευνα έχει να κάνει με τον αριθμό 10.

Αυτός ο αριθμός θα χρησιμοποιηθεί ως ο απόλυτα ψυχρός διαιρέτης, πού αν υποθέσουμε οτι ψάχνουμε να δώσουμε μία δίκαιη αμοιβή σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη, θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει αυτόν που θα του καθορίσει τις ετήσιες απολαβές του.

Έτσι λέμε λοιπόν ότι ο 18χρονος τάδε, εμφανίστηκε με τον μάνατζέρ του και αποκτήθηκε από μία ομάδα.

Ο πρόεδρος και οι άνθρωποι που θα συζητήσουν για το συμβόλαιό του θα ανατρέξουν σε αντικειμενικές μεθόδους αποτίμησης της χρηματιστηριακής τους αξίας ως ποδοσφαιριστή.

Ας πούμε χάρη παραδείγματος λοιπόν, ότι ο νεαρός θεωρείτε ότι αξίζει 1 εκατομμύριο ευρώ, αυτό που πολύ συχνά θα παρατηρήσουμε είναι οτι ο ετήσιος μισθός του σε μία οποιαδήποτε ομάδα, δεν θα ξεπεράσει, 9 στις 10 φορές, τις 100.000 ευρώ.

Το 1/10 της θεωρούμενης αξίας του ως επαγγελματίας λοιπόν, με το 1 να είναι ολόκληρη η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη (1.000.000 ευρώ) που διαιρείται 10 φορές (με το 10 εδώ να είναι αριθμός εκκίνησης, ένας αριθμός βάσης θα λέγαμε) που υποδηλώνει ότι ο αθλητής αυτός ούτε έχει προσφέρει κάτι ως τώρα, ούτε όμως έχει και μια ιδιαίτερη κρυφή αξία, είναι ένας ψυχρός, δίκαιος διαιρέτης στη περίπτωση του, για να φτάσουμε σε μια δίκαιη ετήσια απολαβή του.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό εισαγωγικό παράδειγμα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από αυτή την αμοιβή του επίσης θα πληρωθεί και ο μάνατζερ του το δικό του ποσοστό, που αυτό ξεκινάει το ελάχιστο από 3% του συνολικού συμβολαίου (το ποσοστό συμμετοχής του μάνατζερ στην συμφωνία συνήθως μικραίνει και μπορεί να φτάσει σε ένα τόσο κατώτερο πόσο όταν έχουμε να κάνουμε με συμβόλαια που κανονίζονται για λογαριασμό παικτών του διαμετρήματος Ρονάλντο, Μέσι κ.λ.π) και μπορεί να φτάσει έως και 10% με 20% ανάλογα την συμφωνία παίκτη και μάνατζερ.

Έτσι με απλά μαθηματικά εδώ ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα εξαργυρώσει την ποδοσφαιρική του αξία διαιρούμενη δια του 10 αλλά θα πρέπει να δώσει και 10% αυτής συνήθως (10.000 ευρώ ανά έτους συμβολαίου) για την αμοιβή του ανθρώπου που τον έφερε στην ομάδα αυτή, που δεν είναι άλλος από τον μάνατζέρ του.

Πάμε όμως και σε μια ιστορία που είναι υπαρκτή και είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον πρώην ποδοσφαιριστή της Λέστερ και νυν της Μάντσεστερ Σίτι, του γνωστού σε όλους μας πιστεύω Ριάντ Μαχρέζ.

Εδώ θα εξετάσουμε λοιπόν πως ένας παίκτης ως περιουσιακό στοιχείο προσδίδει υπεραξία στην ομάδα του μέσα απο την ιστορία μετακίνησής του από την Χάβρη της League 2 του γαλλικού πρωταθλήματος, στη Λέστερ της Πρέμιερσιπ και θα δούμε και ένα άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τα χρήματα που επενδύονται από τις ΠΑΕ ως προς την εξαγορά των δικαιωμάτων ενός παίκτη, βάσει πάντα της χρηματιστηριακής του αξίας, που πολλές φορές μπορούν να φέρουν υπερκέρδη στα ταμεία τους.

Έτσι λοιπόν τον Ιανουάριο του 2014 η Λέστερ εξαγόρασε τα δικαιώματα του νεαρού τότε Μαχρέζ από την Χάβρη, τη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο, πληρώνοντας της ένα ποσό κοντά στις 450.000 ευρώ.

Αυτή η εξαγορά του παίκτη απέφερε μετά από δύο χρόνια (όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη με τη Λέστερ και το πρωτάθλημα που κατέκτησε από το πουθενά υπό τις οδηγίες του Ρανιέρι) εξαργυρώνοντας στο έπακρο την προσφορά του αλγερινού σε αυτό το μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα (στην ουσία μιλάμε για 11 ασίστ και 16 γκολ) που είχε κάνει η μικρή αυτή η ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την εμπορική αξία του σήματος της, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων της που δεν είναι αλλά από τους ποδοσφαιριστές της.

Ο νεαρός Αλγερινός λοιπόν το καλοκαίρι του 2018 πωλήθηκε στη Μanchester City έναντι του μυθικού ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που θα ξαναγόραζε τον παίκτη πίσω, τον Ιανουάριο του 2014, 130 φορές!

Αυτή είναι οικονομική δύναμη του σύγχρονου ποδοσφαίρου, αυτά είναι τα τρελά ποσά που διακινούνται μέσα σε αυτήν την βιομηχανία που λέγεται ποδόσφαιρο και κύριο γρανάζι αυτής της οικονομίας, δεν είναι άλλος από τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΟΥ ΑΞΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα οικονομικά μεγέθη που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια αυτής της έρευνας, προέρχονται όλα από το διεθνώς αποδεκτό ως αντικειμενικό χώρο αποτίμησης ποδοσφαιρικής αξίας σε χρήματα, τον ιστότοπο transfermarkt.de αλλά και ότι στοιχεία δώσουμε ως προς τις ετήσιες απολαβές ποδοσφαιριστών, ότι έχουμε βασιστεί σε ρεπορτάζ δημοσιογράφων που ασχολούνται με τις ομάδες που αυτοί παίζουν.

Όπως λοιπόν αναφέρει και ο τίτλος σε αυτό το κεφάλαιο αρκεί μία χρόνια μπάλας στην Ελλάδα για να ρίξει την αξία ενός ποδοσφαιριστή 20 με 30% ανά χρονιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο δανεικοί παίκτες της ΑΕΚ οπου ως δανεικοί ήρθαν το καλοκαίρι ο καθένας από τους δύο αργεντίνους, Πόνσε και Μπογιέ, με ποδοσφαιρική αξία που περίπου άγγιζε τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τον καθένα τους, αυτή τη στιγμή ο Πόνσε υπολογίζεται γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του Μπογιέ έχει πέσει στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Βέβαια να πούμε ότι στις περιπτώσεις και των δύο μιλάμε για έξι εκατομμύρια ευρώ διότι αυτά ήταν τα ποσά τα οποία έθεσαν ως προς την αγορά τους με τις αντίστοιχες οψιόν τους, Ρόμα και Τορίνο αντίστοιχα και στις δύο περιπτώσεις αποτιμώντας με αυτό τον τρόπο την υπεραξία από τις διαφαινόμενες ικανότητες των δυο μικρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών, από την ενεργή συμμετοχή τους στην ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η αξία τους η πραγματική στο πικ τους για τον έναν δεν ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τον Μπογιέ, που υπέστη και έναν σοβαρό τραυματισμό, ήταν στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

Και αν πιστεύει κάποιος ότι αυτή η κατρακύλα πάντα σε αποτίμηση αξίας ποδοσφαιρικής σε χρήματα είναι μεγάλη, μείνετε και συνεχίστε να διαβάζετε την έρευνα και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

Ας πιάσουμε το κεφάλαιο του Γιάγια Τουρέ, ενός παίκτη που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον Ολυμπιακό και που όλοι ξέρουμε την συνέχεια του, με παρουσίες πολλές σε Barcelona αλλά και Μάντσεστερ Σίτι, που έκανε το βήμα μετά τον παραγκωνισμό του από την αγγλική ομάδα, να επιστρέψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ελληνικό πρωτάθλημα για χάρη του Ολυμπιακού.

Ο ιβοριανός άσος στο πικ της καριέρας του αποτιμάται από την γνωστή γερμανική σελίδα, ότι άξιζε 38 εκατομμύρια ευρώ! Σήμερα η τιμή πού του αναλογεί σε αξία δεν ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ας μιλήσουμε για άλλη μία μεταγραφική επιτυχία του Ολυμπιακού που δεν είναι άλλος από τον ισραηλινό Νάτχο ο οποίος και αυτός στο πικ της καριέρας του υπολογιζόταν οτι θα έπρεπε μία ομάδα για να αποκτήσει τα δικαιώματά του, να ξοδέψει γύρω στα 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα θα μπορούσε με μία προσφορά γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ να τον κάνει δικό της.

Βέβαια για να είναι κανείς δίκαιος αυτή η μείωση στις αξίες των διαφόρων ποδοσφαιριστών έχουν να κάνουν και με βιολογικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι τραυματισμοί κ.α.
Όμως ένα κύριο συστατικό είναι οπωσδήποτε και η παρουσία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Βέβαια όπως σε όλους τους κανόνες έτσι και σε αυτόν της συμμετοχής ποδοσφαιριστών στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματιών που έχτισαν μία ποδοσφαιρική αξία με την παρουσία τους στις ομάδες μας και αυτά που κατάφεραν με αυτές.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αντρέ Σιμόες πού όταν αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, ως ελεύθερος συμβολαίου, μετά την παρουσία του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Μορεϊρένσε, η αξία του τότε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν ξεπερνούσε τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Στις 22/5/18 με το τέλος της πρωταθληματικής χρονιάς της ΑΕΚ έφτασε να κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν είχε γίνει η τελευταία αναπροσαρμογή του συμβολαίου του πορτογάλου, η ομάδα της Ένωσης είχε βάλει ως ρήτρα ελεύθερης εξόδου, τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, μία ρήτρα που εκ των πραγμάτων φάνηκε να είναι τεράστια σε σχέση με την περαιτέρω εξέλιξη του παίκτη, αφού 6 μήνες μετά το πικ της υπεραξίας του, ο ποδοσφαιριστής αποτιμάται περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ!

Ένα πρόσφατο παράδειγμα υπεραξίας είναι ο ποδοσφαιριστής Μαντί Καμαρά του Ολυμπιακού, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τους “ερυθρόλευκους”, ως ελεύθερος, μετά από δίχρονη παρουσία στην γαλλική Αζαξιό, έχοντας μία ποδοσφαιρική αξία που δεν ξεπερνούσε τις 350.000 ευρώ και 6 μήνες μετά βρίσκεται ήδη να κοστολογείται για 4 εκατομμύρια ευρώ!

Βέβαια, σε αυτό το σημείο να πούμε ότι όπως λέει και η λέξη χρηματιστήριο, οι διαφορές αξίες εχουν μία ρεαλιστική βάση που όμως κάποιες φορές ξεφεύγουν με γνώμονα άλλους, μη απτούς παράγοντες, όπως είναι οι προσδοκίες για το μέλλον και διάφορες άλλες φιλοσοφικές προσδοκίες που συνοδεύουν την παρουσία ενός παίκτη σε μία ομάδα.

Να πούμε επίσης εδώ, ότι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επειδή αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής από τη Γουινέα, μπορεί να κοστολογείται με αυτό το χρηματικό ποσό, ότι αν έκανε κίνηση να το αγοράσει μία οποιαδήποτε ομάδα, θα ξεκινούσε τη βάση της συζήτησης από αυτό. Το πιθανότερο θα ήταν να την ξεκινούσε από το μισό η και λιγότερο από αυτή την αξία.

ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Σε αυτό το κομμάτι της έρευνας αφού υπενθυμίσουμε ότι οι συγκρίσεις και αποτιμήσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα με τον πιο πάνω παράδειγμα του διαιρέτη του 10, όπου όσο περισσότερο πέφτει προς το απόλυτο της αξίας ο διαιρέτης τόσο καλύτερα αμοίβεται ένας ποδοσφαιριστής από μία ομάδα.

Επίσης να πούμε ότι για τα ποσά που θα αναφέρουμε θα κάνουμε μία μίξη μεταξύ των δεδομένων που μας δίνει πάντα η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα transfermarkt.de αλλά και τα κατά καιρούς καλά πληροφορημένα ρεπορτάζ για τα συμβόλαια παικτών των διάφορωβ ομάδων από κορυφαίους ρεπόρτερ αυτών.

Ας πιάσουμε την περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ που τόσο πολύ συζητήθηκε το καλοκαίρι, ως ένας πρόεδρος που ξόδεψε αλλά και που δίνει παχυλά συμβόλαια σε παίκτες της ομάδας του.

Σαν πρώτο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε αυτό του νεαρού Λημνιού, που αποκτήθηκε από την ομάδα του βορρά, το καλοκαίρι του 2017, από τον Ατρόμητο. Τα ρεπορτάζ εκείνου του καιρού αναφέρουν ότι ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε έναντι 900.000 ευρώ. Στη συνέχεια και όταν κλήθηκε να συμφωνήσει το προσωπικό του συμβόλαιο με την ομάδα, πάλι σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, συμφωνήθηκε ένα αντίτιμο 800.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Μία απλή διαίρεση δηλαδή, μας δίνει ένα ποσό γύρω στις 200.000 ευρώ, από το οποίο μάλιστα τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν, οτι κλιμακωτά και κάθε χρόνο συμβολαίου, θα ανέβαινε αυτό το ποσό ξεκινώντας με μία αύξηση 130.000 ευρώ.

Πάμε όμως να δούμε και ποια ήταν η χρηματιστηριακή του αξία τότε και οποία είναι τώρα για να δούμε πόσο καλά πληρώνεται τελικά;

Προκύπτει λοιπόν ότι την χρόνια αγοράς του η αξία του ήταν στα 800.000 ευρώ που για την εποχή εκείνη τα 200.000 ευρώ ετήσιου συμβολαίου είχε ένα διαιρέτη 4 που είναι πραγματικά ένας πολύ “φιλικός” ως προς τον παίκτη και μια πολύ καλή κίνηση από την ομάδα.

Όμως βλέποντας το πόσο αξίζει σήμερα ο παίκτης και προσθέτοντας και τα επιπλέον 130.000 ευρώ της πρώτης χρονιάς αύξησης, βλέπουμε ότι ο παίκτης αξίζει 2.5 εκ. ευρώ και αμοίβεται με 330.000 ευρώ ανά έτος πλέον, ανεβάζοντας τον διαιρέτη σε πεδία που πλησιάζουν το 8, της ουδετερότητας του 10 όπως είπαμε και πιο πάνω και της βασικής αμοιβής!

Ας δούμε όμως τώρα την περίπτωση του διεθνή ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, του Δημήτρη Πέλκα, για να δούμε και μέσα από το ρεπορτάζ πόσο καλά πληρώνεται ο συγκεκριμένος παίκτης.

Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, είναι ο ένατος σε αξία παίκτης της Ελληνικής Λίγκας και κοστολογείται με 4 εκατομμύρια ευρώ χρηματιστηριακής αξίας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ρεπόρτερ της ομάδας στην τελευταία αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, τον Σεπτέμβρη του 2017, του δόθηκε αύξηση φτάνοντας τις απολαβές του στο ποσό, των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ ανά έτος. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν διαιρέτη στο 13!

Είναι βέβαιο ότι απο την πλευρά του παίκτη θα διεκδικηθεί ένα πολύ καλύτερο συμβόλαιο καθώς αυτή τη στιγμή θα έλεγε κανείς ότι δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του ριγμένο!

Αυτό θα γίνει ακόμη πιο κατανοητό όταν εξετάσουμε την περίπτωση του ποδοσφαιριστή με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα πάντα με το transfermarkt.de, που δεν είναι άλλος από τον Κώστα Φορτούνη του Ολυμπιακού.

Ο διεθνής επιθετικός των “ερυθρόλευκων” με μία αξία χρηματιστηριακή που αποτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ, αμείβεται το χρόνο από τον Ολυμπιακό, με ένα ποσό που πάντα αναφέρουμε βάσει διαφόρων ρεπορτάζ έγκριτων ρεπόρτερ της ομάδος, με 900.000 ευρώ το χρόνο.

Εδώ βλέπουμε τον συγκεκριμένο συντελεστή να είναι κοντά στο 8 που αν το συγκρίνουμε με το 13 του Πέλκα κάνει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού συγκριτικά με τον Ιβάν Σαββίδη, να φαίνεται “Άγιος Βασίλης” με τα δώρα!

Ας δούμε όμως άλλη μια περίπτωση διεθνούς παίκτη που δεν είναι άλλη από του Πέτρου Μάνταλου. Ο αρχηγός της Ένωσης, είναι 4ος στην λίστα σε αξία παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος με μία αξία που αυτή τη στιγμή υπερβαίνει ίσως και τα 4 εκ.ευρώ.

Όταν το φθινόπωρο του 2017 μετά τον φοβερό τραυματισμό του, κλήθηκε να ανανεώσει με την ομάδα με την εντολή του Δημήτρη Μελισσανίδη, του δόθηκε ένα ποσό, που πάντα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έφτανε τα 650.000 ευρώ. Η γερμανική ιστοσελίδα εκείνη την εποχή του έδινε μια αξία που προσέγγιζε τα 3.000.000 ευρώ!

Εδώ δηλαδή μιλάμε για έναν συντελεστή που φτάνει το 4.5!

Ο θεωρητικά πιο “σφιχτός” πρόεδρος μεταξύ των μεγάλων ομάδων αμοίβει τον Έλληνα αστέρα του κατά, πάνω απο 2 φορές περίπου, καλύτερο πόσο απ’ ότι, ο θεωρητικά πάντα πιο “απλοχέρης” παράγοντας της ελληνικής Λίγκας, κάνει με τον δικό του!

Επίσης τον αμοίβει με 3 φορές πιο φιλικό τρόπο σύμφωνα με την αξία του, απ’ότι το 13 του Πέλκα, που ξεπερνάει και το όριο του ουδέτερου 10, που θα έπαιρνε ένας νεοεμφανιζόμενος ποδοσφαιριστής σε μια οποιαδήποτε ομάδα του πλανήτη, φτάνοντας έτσι στα όρια της εκμετάλλευσης από την ομάδα! Αυτή και αν είναι ανατροπή…

Ας δούμε όμως άλλον ένα παίκτη της ΑΕΚ που βρίσκεται στην πρώτη 100αδα παικτών σε αξία της ελληνικής Λίγκας. Ο διεθνής αμυντικός της λοιπόν Βασίλης Λαμπρόπουλος και αυτός μετα από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο στα τέλη του 2017 και με μία αξία που υπολογιζόταν στα 800.000 ευρώ κλήθηκε από την ομάδα για ανανέωση και σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ κατάφερε να εισπράξει 250.000 ευρώ ανά έτος! Εδώ μιλάμε για έναν συντελεστή 3.2! Ποιός θα το περίμενε, ε;

Για να καταλάβει κανείς εκεί κοντά φτάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο που με αξία 100.000.000 ευρώ έκλεισε ετήσιο συμβόλαιο με την Γιούβε της τάξης των 30.000.000 ευρώ ετησίως δηλαδή με έναν συντελεστή 3.3!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Για να μην κουράσουμε επιπλέον με αριθμούς αξίες και συντελεστές ας καταλήξουμε λέγοντας το εξής. Το ποδόσφαιρο είναι μία βιομηχανία που όπως σε όλες τις υπόλοιπες εκεί έξω στον κόσμο διοικείται από αφεντικά, άλλα πιο σκληρά και άλλα πιο φιλικά προς τον εργάτη.

Πολλές φορές μία παγιωμένη αντίληψη για κάποια πράγματα ανατρέπεται όταν το ψάξουμε σε βάθος το θέμα και συγκεκριμένα θα πω, ότι και εμείς είχαμε πριν από αυτήν την έρευνα, μία εντύπωση ότι το αφεντικό της ΑΕΚ είναι από τα πιο “σκληρά πορτοφόλια” εκεί έξω, επηρεασμένοι και ίσως από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν διαφορά μέσα από το καλοκαίρι, αλλά και από πέρσι ακόμη.

Τελικά διεξάγοντας αυτή την την έρευνα φτάσαμε στο συμπέρασμα να πούμε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ίσως βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων αφεντικών που θα μπορούσε να βρει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, για να μην πούμε ο καλύτερος, καθώς στη ζωή ότι δίνεις παίρνεις και σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε από το ρόστερ της Ένωσης η χρηματιστηριακή αξία κάθε ενός από τις μονάδες της ομάδας πληρώνεται με πολύ καλό συντελεστή και αντίτιμο για τον ίδιο τον παίκτη.

Ξαφνιαστήκαμε βέβαια με το αφεντικό του ΠΑΟΚ που σε αντίθεση με αυτό της ΑΕΚ αποδεικνύεται ένα από τα σκληρότερα αφεντικά εκεί έξω, παρά την εικόνα που του προσδίδουν κάποια συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, αυτή εδώ η μελέτη έγινε για να είναι όσο το δυνατόν πιο πληροφορημένος και κοντά στην αλήθεια ο αναγνώστης και ο φίλαθλος της ομάδας μας, κόντρα σε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα που επιχειρείται κατά καιρούς εναντίον της ομάδας μας.

Με την ευχή να μην σας κουράσαμε και να προσδώσαμε κάτι παραπάνω στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σας στα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου… η ομάδα του AEKPassion σας εύχεται ένα όμορφο υπόλοιπο Κυριακής με πολύ ΑΕΚ και ειδήσεις της αγαπημένης μας ομάδας μέσα από την σελίδα που το μόνο της πάθος είναι τα τρία πιο μαγικά γράμματα του κόσμου!

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Δεύτερο 4X4 της ΑΕΚ στο φετινό Πρωτάθλημα!

Η Ένωση πραγματοποίησε τέσσερις σερί νίκες για δεύτερη φορά στη φετινή Super League.  Μετά τη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com