Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γεώργιος Παπανδρέου: «Δεν κάνουμε επιλογή τυράννων, αρνούμεθα την τυραννία»

Γεώργιος Παπανδρέου: «Δεν κάνουμε επιλογή τυράννων, αρνούμεθα την τυραννία»

Ο Κυριάκος Χήνας αρθρογραφεί στο AEKPASSION για την κόντρα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και τη ρήση του Παπανδρέου για τις δύο ομάδες.

Συχνά στην Ιστορία αυτές οι κραυγαλέες αναταραχές σε κοινωνικά φαινόμενα,όπως το ποδόσφαιρο,έδωσαν το έναυσμα για να τροφοδοτηθούν παρεμβάσεις και δράσεις που διαμόρφωσαν νέες συνθήκες λειτουργίας,είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο.Θετικές εξελίξεις έχουμε όταν προάγουμε το μετασχηματισμό του ποδοσφαίρου σε ισορροπία ισχύος πολλών ομάδων,αντί να κυριαρχεί το πεπερασμένο Είναι μίας ή δύο μόνον ομάδων.Αν και δεν αναφερόταν βέβαια σε αυτούς,ισχύει δυστυχώς η ρήση Παπανδρέου για ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ.

Ας παραθέσουμε μερικές υποκειμενικές απόψεις,όπως αξίζει να πράξουν όλοι,ώστε να μοιραστούμε προτάσεις για την αναγκαία διέξοδο:

1. Φυσικά μια υπόθεση δεν κρίνεται από τα πρόσωπα,αλλά από την πολιτική γραμμή που υιοθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όμως η επιλογή Αυγενάκη στην πυριφλεγή θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ήταν εσφαλμένη.Ένας συμπαθής και δραστήριος άνθρωπος ανέλαβε έναν τομέα,έχοντας το προηγούμενο της πράξης του το 2014 στις δημοτικές εκλογές του Πειραιά:ενώ η ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά είχε δώσει τότε το χρίσμα στον Βασίλη Μιχαλολιάκο,ο Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του αντίπαλου συνδυασμού Μώραλη-Μαρινάκη! Προσωπικό ηθικό δικαίωμα να πάει όπου θέλει,αλλά ποιους συνειρμούς δημιουργεί η ανάληψη μιας κατεξοχήν αθλητικής θεσμικής θέσης;Εάν πρόκειται να αντικατασταθεί,είναι ευκαιρία να επιλεγεί ένας ικανός,αληθινά αντικειμενικός και οξυδερκής πολιτικός.

2. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει πειστικά εδώ και καιρό ότι βαθμιαία εκδιπλώνει μια–πρωτόγνωρη γι αυτόν–δυναμική εκμεταλλευόμενος την οικονομική ευρωστία Σαββίδη αλλά και το παγιωμένο αντι-αθηνα’ι’κό αίσθημα των Θεσσαλονικέων ( δικαιολογημένο σε ένα βαθμό,αφού το κράτος δε μεριμνά με ζέση για τη βελτίωση της ζωής τους συνολικά).

Δυστυχώς όμως αυτή η προσπάθεια γίνεται με τα κλασικά χαρακτηριστικά του άγαρμπου νεόπλουτου,που θέλει να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του: απαξίωση κάθε άλλης ομάδας,απαίτηση για μονοκαθεδρία,χρήση μέσων που δεν εναρμονίζονται με τον πολιτισμό (όπως η οπλοφορούσα εισβολή Σαββίδη),ασφυκτική πίεση για συστράτευση των δημόσιων προσώπων της Θεσ-νίκης στη γραμμή του κ.α.Είτε δικαστικά αποδειχθεί είτε όχι η ενοχή του ΠΑΟΚ στο θέμα της πολυ-ιδιοκτησίας, ο ΠΑΟΚ πρέπει να επανεξετάσει άμεσα και ριζικά τη στρατηγική του.

3. Ουδέποτε θα ξεπλυθεί η αίσχιστη ντροπή του ΟΣΦΠ με τα ρεκόρ των 91 σερί αγώνων χωρίς εις βάρος του πέναλτι και 74 σερί αγώνων χωρίς εις βάρος του κόκκινη κάρτα.Ο ολετήρας επί 20ετία του ελληνικού ποδοσφαίρου,χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και μετάνοιας,επανακάμπτει σήμερα με πιο ασύδοτη κομπορρημοσύνη.

Με πασιφανή στήριξη από την κυβέρνηση,με τεράστια επιρροή στα ΜΜΕ,με εμπεδωμένη οικονομική δύναμη( κυρίως χάρη στον πακτωλό κερδών από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Ληγκ με τα δοτά πρωταθλήματα),με σφοδρή επιθετικότητα σε κάθε αντίθετη φωνή,με πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους φορείς εξουσίας,φαντάζει πολύ απειλητικός για την αξιοκρατική διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

4. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μέχρι τώρα η ΝΔ έδωσαν στις ομάδες ένα απαιτητικό αυστηρό πλαίσιο κανόνων,ώστε να διασφαλιστούν τουλάχιστον τέσσερα θέματα:

Πρώτο,η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων με την αδήριτη εφαρμογή τους και την αναπαλλοτρίωτη τιμωρία ( π.χ. στην Ιταλία είχε υποβιβαστεί η τεράστια Γιουβέντους για ανομία) και ασφαλώς χωρίς την αναδρομική εφαρμογή των νέων νόμων.

Δεύτερο,η τήρηση ίσων αποστάσεων από τις ομάδες,ανεξάρτητα από το κύρος ή το πλήθος των οπαδών τους.

Τρίτο,η οριστική θέσμιση αυστηρών κανόνων κατά της οπαδικής βίας ( άσχετα με τις πελώριες σχετικές ευθύνες των ΠΑΕ).

Τέταρτο,η εκδίκαση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων,ώστε να υπάρχει η αναγκαία πλήρης διαλεύκανση.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Η ενημέρωση της EHF για την αναβολή του Τελικού

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης για την αναβολή του ΑΕΚ-Ίστανς. Όπως έγινε γνωστό πριν …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com