Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γιώργος Παπαβασιλείου: Η αμάραντη ευδοκία ενός πρωταθλητή της ζωής και του στίβου

Γιώργος Παπαβασιλείου: Η αμάραντη ευδοκία ενός πρωταθλητή της ζωής και του στίβου

Ο Κυριάκος Χήνας αρθρογραφεί στο AEKPASSION για τον χαμό του Γιώργου Παπαβασιλείου και αναλύει την προσφορά του στην ΑΕΚ και όχι μόνο!

Πάνω από όλους, η υπέροχη οικογένειά του αξίζει να σεμνύνεται για τη γενναιόψυχη φυσιογνωμία του μεγάλου Γιώργου Παπαβασιλείου. Η εράσμια σύζυγος Νίκη πάντοτε με την ευπροσήγορη προδιάθεση της φιλικότητας προς όλους, ο Γρηγόρης, ο Τάκης (σημαίνουσα παρουσία ως στέλεχος της ΚΑΕ ΑΕΚ,αλλά και ο γιος του Γιώργος, με τη φερέλπιδα συμμετοχή στους εφήβους του μπάσκετ της ΑΕΚ) και τα εγγόνια του.

Μαζί τους, κομπάζει από δικαιολογημένη υπερηφάνεια όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ,την οποία αγάπησε και υπηρέτησε σεμνά και άκρως επιτυχημένα ο λαοφιλής πρωταθλητής της ζωής και του κλασικού αθλητισμού. Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στη σεπτή μορφή της ευγένειας και της ευτυχίας, αναλογιζόμενοι όσα κατόρθωσε σε μια ονειρική διαδρομή δεκαετιών.

1. Ας επιτραπεί να θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο ευεργέτημα που κληροδότησε στην ΑΕΚ είναι η ορθολογισμένη αλλά και συναισθηματική αφοσίωσή του στα βαριά διαχρονικά Σύμβολα της ομάδας, με τα οποία γαλούχησε γενιές αθλητών-φίλων-φιλάθλων και οπαδών. Παρέμεινε μέχρι τέλους σφριγηλός κήρυκας του μεγαλείου και των αξιών της αγαπημένης του ομάδας.

2. Μικρότερη πληροφόρηση υπάρχει στον κόσμο για την προπονητική προσφορά του στην ΑΕΚ. Κι όμως, ως προπονητής κατέκτησε με τη γυναικεία ομάδα: την 1η θέση σε τέσσερα συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου (2011-14), την 1η θέση σε τρία πανελλήνια πρωταθλήματα κλειστού στίβου και την 1η θέση σε τρία πρωταθλήματα ανώμαλου δρόμου.

3. Βαρυσήμαντη τιμή η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης το 1956 και κυρίως στην Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960 (όπου τερμάτισε 10ος υπό άτυχες συγκυρίες αλλά και το θαυμασμό του μεγάλου νικητή Πολωνού Κρισκόβιακ)

4. Είχε το προσωνύμιο “αέρινος”, γιατί υπερπηδούσε τη Λίμνη του Στηπλ χωρίς να βραχεί,στοιχείο σπάνιο για τους αθλητές.

5. Μυθικό το ρεκόρ 8.45.8 στα 3.000 μέτρα στηπλ (Πράγα 1960) δεν είναι υπερβολή ότι αυτός ο χρόνος ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να εξασφαλίσει κορυφαία διάκριση. Να υπενθυμίσουμε ότι οι νικητές του στηπλ στους Πανελλήνιους του 2017,του 2018 και του 2019 είχαν χρόνους αντίστοιχα 9.04-9.05-9.02.

6. Οι τίτλοι του προκαλούν ίλιγγο: 7 φορές πρώτος Βαλκανιονίκης στο στηπλ ( σε εποχές όπου οι Βαλκανικοί αγώνες είχαν υψηλότατο κύρος και ανταγωνισμό), 2 φορές πρώτος στους Μεσογειακούς,ενώ σε Πανελλήνιους αγώνες είχε 11 πρώτες θέσεις στο στηπλ και 7 στα 5.000μ…

7. Το 1955 αξιώθηκε το πολύ σημαντικό βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου στον καλύτερο Έλληνα αθλητή της χρονιάς σε όλα τα σπορ, μετά από τον Σύλλα (1954) και πριν από τον Ρουμπάνη (1956).

8. Αυτό που τον βασάνιζε αρκετό καιρό και η γνωστή εφιαλτική εμμονή των ιδεοληπτικών δεν τον άφησε να το χαρεί: το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στην εξόδιο ακολουθία του σπουδαίου σφαιροβόλου Γιώργου Τσακανίκα (Μάρτιος 2016) τον ακούσαμε για πρώτη φορά να σκέπτεται φωναχτά αν θα προλάβει να χαρεί την Εστία της μεγάλης προσφυγικής ομάδας. Από τότε πολλάκις ερωτούσε και αγωνιούσε για την πρόοδο των έργων ανέγερσης.

Aυτονόητο είναι ότι η σκιαγράφηση της σαρωτικής προσωπικότητάς του δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με αριθμούς. Το πύρωμα της ψυχής και η φλόγα των οραματισμών του θα είναι το αιώνιο αποτύπωμά του τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ομάδα που διακόνησε με τόση αγάπη. Αιώνια η μνήμη της αγαθότητάς σου,αγαπημένε Γιώργο.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης στόπερ

 Ποια είναι τα δεδομένα για την απόκτηση στόπερ στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν έχει κλείσει …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com