Αρχική / AEKPASSION / Καλοκαιρινές σκέψεις για ακραία μπακ

Καλοκαιρινές σκέψεις για ακραία μπακ

Ο Μπάμπης Εγγλέζος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το διαρκές hangover από τον αποκλεισμό και τον καύσωνα, με κουβέντα για τα περιβόητα ακραία μπακ της ΑΕΚ.

Πολύς λόγος γίνεται την τελευταία τριετία για την ποιότητα του ρόστερ της ΑΕΚ και για την ανάγκη αναβάθμισης αυτού. Σίγουρα, σε μία τέτοια ποδοσφαιροκουβέντα, χωράνε άπειρες γνώμες και απόψεις. Όλες όμως καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: ο οπαδός πάντα θα θέλει καλύτερους παίκτες στην ομάδα του από αυτούς που ήδη έχει. Στην περίπτωσή μας, ο οπαδός έχει απόλυτο δίκιο.

Ένα από τα αγκάθια του κιτρινόμαυρου ρόστερ και αυτό για το οποίο υπάρχει πολλή συζήτηση, είναι τα ακραία μπακ. Μία ομάδα που είχε μάθει να παίρνει από τα μπακ της ασταμάτητα γκολ και ασίστ, όταν τη φανέλα της φορούσαν παίκτες όπως ο Κασάπης, ο Μπορμπόκης, ο Κοπιτσής, ο Γεωργάτος, τα τελευταία χρόνια υποφέρει σε αυτό το κομμάτι και πεισματικά «αρνείται» να το διορθώσει. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα ακραία μπακ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού(βλέπε πρόσφατο EURO) και όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλά εθελοτυφλεί ή δεν έχει επαφή με το σπορ. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν προσφέρει στην ομάδα τα ακραία της μπακ κατά την τελευταία τραγική αγωνιστικά τριετία, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σεζόν 2018-19

 • Έλντερ Λόπεζ(αριστερά): Εκείνη τη χρονιά ο Πορτογάλος πραγματοποίησε μόνο 9 συμμετοχές, λόγω του τραυματισμού του στον χιαστό. Αγωνίστηκε στον εκτός έδρας αγώνα με τη Σέλτικ και στους δύο αγώνες με τη Βίντι και έκανε και 6 συμμετοχές στη Super League. Απολογισμός: 9 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(550 λεπτά) με 2 ασίστ, 0 γκολ και μία κόκκινη κάρτα.
 • Νίκλας Χουλτ(αριστερά): Ο βασικός αριστερός μπακ της ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν. Απολογισμός: 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(3.205 λεπτά) με 2 ασίστ(μία ασίστ ανά 19 αγώνες) και 0 γκολ.
 • Μιχάλης Μπακάκης(δεξιά): Μοιράστηκε τη σεζόν με τον Γκάλο, με τον οποίο εναλάσσονταν στις θέσεις του δεξιού μπακ και χαφ. Απολογισμός: 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(3.458 λεπτά) με 3 ασίστ(μία ασίστ ανά 14 αγώνες!) και 0 γκολ. 
 • Ροντρίγκο Γκάλο(δεξιά): Ο ακραίος με την πιο γεμάτη παρουσία την τελευταία τριετία. Κανείς δεν κατάλαβε το λόγο που δεν ανανέωσε. Απολογισμός: 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(2.696 λεπτά) με 6 ασίστ(μία ασίστ ανά 6,8 αγώνες) και 4 γκολ.

Σεζόν 2019-20

 • Έλντερ Λόπεζ(αριστερά): Η πιο παραγωγική σεζόν της τριετίας. Απολογισμός: 31 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(2.738 λεπτά) με 5 ασίστ(μία ασίστ ανά 6,2 αγώνες), 1 γκολ και 1 κόκκινη.
 • Νίκλας Χουλτ(αριστερά): Δεύτερος στην ιεραρχία για αυτή τη σεζόν ο Σουηδός, με πενιχρά στατιστικά. Απολογισμός: 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(1.501 λεπτά) με 0 ασίστ, 0 γκολ και 1 κόκκινη!
 • Μιχάλης Μπακάκης(δεξιά): Ήρθε ο Παουλίνιο για βασικός αλλά μετά τη σύντομη λαίλαπα Καρντόσο, επιστρέψαμε στη γνωστή και δοκιμασμένη λύση του Μπακάκη. Απολογισμός: 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(2.800 λεπτά) με 1 ασίστ και 1 γκολ.
 • Παουλίνιο(δεξιά): Ήρθε για μεγάλα πράγματα και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές των τελευταίων ετών. Απολογισμός: 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(1.973 λεπτά) με 4 ασίστ(μία ασίστ ανά 7 αγώνες) και 0 γκολ.

Σεζόν 2020-21

 • Έλντερ Λόπεζ(αριστερά): Μία ακόμα μέτρια ως κακή σεζόν και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Απολογισμός: 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(2.854 λεπτά) με 2 ασίστ(μία ασίστ ανά 18,5 αγώνες!), 1 γκολ.
 • Μάριο Μιτάι(αριστερά): Μπήκε βίαια στην ομάδα αφού ήταν μόλις 17 ετών και δεν είχε αγωνιστεί καν στην Κ-19. Απολογισμός: 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(796 λεπτά) με 2 ασίστ(μία ασίστ ανά 7 αγώνες) και 0 γκολ.
 • Μιχάλης Μπακάκης(δεξιά): Ο ένας από τα 4 συνολικά δεξιά μπακ(!) που χρησιμοποίησε την περσινή χρονιά η ΑΕΚ. Απολογισμός: 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(1.244 λεπτά) με 0 ασίστ και 1 γκολ.
 • Βεντάντ Ραντόνια(δεξιά): Ήρθε σαν ταλέντο, έμεινε στάσιμος. Απολογισμός: 4 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(234 λεπτά) με 0 ασίστ και 0 γκολ.
 • Όλεγκ Νταντσένκο(δεξιά): Ήρθε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου σαν τη μοναδική μεταγραφή της ομάδας, με αγορά αξίας 400χιλ.€. Μετά από 6 μήνες, καταλήγει στη Β’ ομάδα. Απολογισμός: 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(599 λεπτά) με 0 ασίστ και 0 γκολ.
 • Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος(δεξιά): Η ΑΕΚ είχε ξεχάσει ότι τον είχε, τον φώναξαν πίσω και αυτός έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για την ομάδα. Αξιοπρεπέστατη παρουσία. Απολογισμός: 23 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(1.501 λεπτά) με 2 ασίστ(μία ασίστ ανά 11,5 αγώνες) και 1 γκολ.

Με μία απλή λοιπόν ματιά στα στατιστικά των παικτών που κλήθηκαν να καλύψουν τις θέσεις των ακραίων στην ΑΕΚ την τελευταία τριετία, γίνεται εύκολα αντιληπτή η γύμνια της ομάδας στις συγκεκριμένες θέσεις. Δε βρίσκει ασίστ, δε βρίσκει γκολ, γενικώς δε βρίσκει παραγωγικότητα από τα άκρα. Και επιπλέον, σε μία κατηγορία που δε μπορεί να αποτυπωθεί σε αυτά τα στατιστικά, δέχεται πολλά γκολ με ευθύνη των ακραίων μπακ της.

Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των θέσεων αυτών με ποιοτικού παίκτες που θα βοηθούν ουσιαστικά την ομάδα. και αν στην αριστερή πλευρά το δίδυμο φαίνεται να έχει κλείσει(Χατζισαφί, Μιτάι) στα δεξιά θα πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές για να στηριχθεί και το υπερόπλο που λέγεται Λιβάι Γκαρσία. Χρόνος πλέον υπάρχει(δυστυχώς λόγω του αποκλεισμού), πλάνο και σχέδιο χρειάζεται. Επιτέλους…

Σχετικά με Μπάμπης Εγγλέζος

40 χρόνια ζωής, 40 χρόνια ΑΕΚτζής! Όταν με ρώταγαν παιδί, τί θέλω να γίνω, τους έλεγα να δουλεύω στην ΑΕΚ. Πρώτη επιλογή για σπουδές η δημοσιογραφία, με απώτερο στόχο, τί άλλο, το ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Αλλιώς τα έφερε η ζωή και τώρα, με λίγα χρόνια καθυστέρηση, ερασιτεχνικά πλέον, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Αφού έτσι κι αλλιώς, όλη μέρα ήμουν μπροστά σε μια οθόνη και διάβαζα για την ΑΕΚ, τώρα το κάνω και για το ΑΕΚpassion. Και η ικανοποίηση είναι μεγάλη.

Ελέγξτε επίσης

Να μην τρελαθούμε κιόλας!

Έγινε, ότι έγινε στην Κρήτη, μας ”έκαψε” ο Φωτιάς, αλλά βγάλαμε και μόνοι τα ματάκια …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com