Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Και όμως έδειχνε ικανός να σύρει αντί να σύρεται

Και όμως έδειχνε ικανός να σύρει αντί να σύρεται

Ο Κυριάκος Χήνας αρθρογραφεί για την συμπεριφορά του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, αλλά και ότι «έδειχνε ικανός να σύρει αντί να σύρεται»

“Αγωνιστική απόδοση χωριζομένη αρετής, πανουργία φαίνεται”. Δεν το έγραψε ακριβώς έτσι ο Πλάτων, αλλά με αυτή τη μορφή ταιριάζει στην περίπτωση Χριστοδουλόπουλου. Ισχυρίζονται μερικοί ότι το θέμα κούρασε και πρέπει να το υπερβούμε,είναι όμως σοβαρή ευκαιρία όχι για να τον επικρίνουμε,αλλά για να ξαναθυμηθούμε τους αξιακούς κώδικες που προσδιορίζουν αυτή την κοσμαγάπητη ομάδα. Ανέκαθεν αυτοί ήταν το σεμνό καύχημα μας. Αναντίρρητα, κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει αυτό που νομίζει ότι τον συμφέρει. Το είχαμε δει σε τραγελαφικές περιπτώσεις, όταν ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές αρνήθηκαν ασύνετα την πρόταση της ΑΕΚ, επειδή αγωνιζόταν στη Γ” Εθνική ή στην Α2.

Ειδικά ο Χριστοδουλόπουλος, που ανασύρθηκε από ατραπούς απαξίωσης, προσέφερε τα μέγιστα στην πρωταθληματική χρονιά σε αγωνιστικό επίπεδο. Και μετά έκρινε είτε ότι η προσφορά του ΟΣΦΠ τον διασφαλίζει οικονομικά είτε ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του είτε ότι η ΑΕΚ δεν τον τίμησε όπως ήθελε. Απόλυτο δικαίωμα. Όμως, επί τόσους μήνες αντιλήφθηκε ότι οι αξίες της ΑΕΚ στοιχίζονται άμεσα με την προσφυγική λαγαρή εντιμότητα, έζησε αυτόν τον πύρινο κόσμο που υπερασπίζεται τα ιστορικά σύμβολα και συμπεριφέρθηκε έτσι;

Υπέγραψε ένα συμβόλαιο γνωρίζοντας τι εμπεριέχει η συγκεκριμένη προσθετική ρήτρα–άσχετο αν αργότερα αναζητά νομικίστικες διεξόδους ακύρωσης και διαφυγής–ουδέποτε ξεκαθάρισε την ΑΕΚ τι ακριβώς θέλει από αυτήν, συνεννοήθηκε με τον ΟΣΦΠ με πλήρη μυστικότητα, συναίνεσε να αποσταλεί εξώδικο στην ΑΕΚ λίγο πριν από τον τελικό Κυπέλλου, ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι απειλήθηκε–ειδικά αυτό το θέμα πρέπει να το προχωρήσουμε σε κάθε βαθμίδα δικαιοσύνης–και δεν εμφανίζεται προκλητικά πριν από τη λήξη του συμβολαίου σε υποχρεώσεις που προσδιορίζονται από την ομάδα.

Η προσβολή είναι χυδαιότερη, γιατί δεν κατάλαβε ή δείχνει ότι δεν κατάλαβε τι ακριβώς εκφράζει ο 94χρονος ψυχισμός αυτής της ομάδας. Δεν ήταν υποχρεωμένος να γίνει ΑΕΚτζής, αφελής προσδοκία, αλλά είχε υποχρέωση να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες αυτής της ομάδας. Να μιλάει με καθαρά λόγια,να τιμά αυτούς που τον τίμησαν, να νιώθει την ομάδα ως έναν πυλώνα αξιοπιστίας αλλά και συναισθηματικής ολότητας. Η ΑΕΚ εδώ και καιρό έχει πετύχει το σπουδαιότερο: Έχει παγιώσει τους κανόνες και τις συμπεριφορές που την αναδεικνύουν σε κορυφαία ομάδα και όποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτήν είναι υποχρεωμένος να τους ακολουθεί, αντί να σύρει την ομάδα στις δικές του δολιχοδρομίες. Το μοναστήρι να είναι καλά…

Στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών συμβαίνει ενίοτε να γνωρίζουν πρόσκαιρες χαρές αρκετοί από όσους αναμετρήθηκαν με τη μεγάλη πρόκληση της ζωής τους και αποδείχθηκαν ελλιποβαρής.  Αλλά σε βάθος χρόνου η ιστορική νομοτέλεια έχει αποδείξει ότι τους σμίκρυνε στο σπιθαμιαίο μέγεθός τους και τους χαρακτήρισε θλιβερούς ουραγούς μιας πραγματικότητας την οποία ούτε συναισθάνθηκαν ούτε φάνηκαν άξιοι να ακολουθήσουν. Ο Χριστοδουλόπουλος θα είναι ένας από αυτούς. Κρίμα, έδειχνε ικανός να σύρει, αντί να σύρεται.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Δύο χρόνια και μία… μέρα!

Χθες το AEK Passion έκλεισε δύο χρόνια και δεν είναι δυνατό να μην γράψουμε λίγες… …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com