Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: 10 βιβλία για τον αθλητισμό που αίρονται σε ποιοτικά ύψη!

Κυριάκος Χήνας: 10 βιβλία για τον αθλητισμό που αίρονται σε ποιοτικά ύψη!

Έχει περάσει οριστικά η εποχή όπου οι αθλητικοί δημοσιογράφοι υποτιμούνταν ως πνευματικά τελματωμένοι.

Μια σειρά εξαίρετων γραφίδων, αρκετά εμβριθή βιβλία και ο ΠΣΑΤ που μάχεται με μεγάλη επιτυχία, είναι τρεις παράμετροι που έχουν αναστρέψει το κλίμα.

Πέραν των “δημοσιογράφων” που υποδαυλίζουν την οπαδική αντιπαλότητα με ακραίες κρωγμούς, ας ταξιδέψουμε στον κόσμο των αληθινών δημοσιογράφων που τιμούν το λειτούργημα. Είναι υποκειμενική–άρα και αμφιλεγόμενη σε αξία–η επιλογή 10 βιβλίων για τον αθλητισμό (με αλφαβητική καταχώρηση).

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου” Μία εμπνευσμένη και άρτια δουλεμένη έρευνα με το ιστορικό 302 ομάδων με το όνομα της ΑΕΚ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλη τη γη. Πραγματικά ιστορική συνεισφορά για την “μικρή όμορφη προσφυγοπούλα, που κερδίζει μάχες και σκορπίζει χαρά”, όπως γράφει ο ίδιος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΚΟΥΛΗΣ “30 χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο “Για φιλάθλους που δεν αρκούνται μόνο στα στατιστικά, αλλά θέλουν να διεισδύσουν σε υπόκρυφες αποκαλύψεις για την προέλευση, το ποιόν και τα κίνητρα διάφορων παραγόντων οι οποίοι αγόρασαν μετοχές ομάδων και διοίκησαν με αμφιλεγόμενο τρόπο. Από ένα σεμνό ρέκτη της έγκυρης έρευνας.

ΑΡΗΣ ΓΑΤΑΣ “Claudio Ranieri-the Thinkerman” Μια διεισδυτική ιχνηλάτηση της προσωπικότητας του ιταλού προπονητή, ο οποίος εκδιώχθηκε χλευαζόμενος από την Ελλάδα για να κατακτήσει τον αγγλικό τίτλο με τη Λέστερ, σε μια ασύλληπτη σχεδόν μεταφυσική αναστροφή της πραγματικότητας. Εργασία πολύμοχθη με άμεση αναφορά σε πρωτογενείς πηγές.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΗΣ “Ιστορίες μέσα από το καλάθι” Μια πολυεπίπεδη εξιστόρηση του πώς,πότε και γιατί ήρθε στην Ελλάδα το μπάσκετ, καθώς και ενδελεχέστατη καταγραφή 90 ομάδων–879 αθλητών και όλων των αγώνων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 1919 μέχρι το 1940. Αυθεντική μορφή της μαχόμενης διανόησης ο κ.Θεολογίδης,τιμά τη Θεσσαλονίκη και το μπάσκετ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΤΟΣ “Παραδόσεις Αθλητικού Δικαίου” Διαπραγματεύεται τον αθλητισμό στην αρχαιοελληνική σκέψη, στο Σύνταγμα, την κοινοτική έννομη τάξη και εστιάζει σε κείμενα αθλητικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν την αθλητική ζωή. Ασυμβίβαστος ο συγγραφέας και εγκάρσια διεκδικητικός σε επιστημονικά και κοινωνικά προβλήματα.

ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ “Ποιος, ποιος ποιος, ο Μαύρος ο Θεός” Αυτοβιογραφική ανατομία της προσωπικής και ποδοσφαιρικής διαδρομής του με συναισθηματικές συνδηλώσεις και αποκαλύψεις από τα μύχια της ψυχής του.” Να αγωνίζεσαι,να κάνεις αυτοκριτική, να δουλεύεις σκληρά και να είσαι ταπεινός”, όπως γράφει ο ίδιος.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΟΝΤΑΛΜΠΑΝ “Ποδόσφαιρο” Μια άκρως αιρετική ματιά στο σύγχρονο κόσμο του ποδοσφαίρου από τον πολυσχιδή καταλανό διανοητή, με επίκεντρο την ανάδειξη του κερδοσκοπικού χαρακτήρα του, που αλλοιώνει τον έντιμο συναγωνισμό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ “Είμαστε πια Πρωταθλητές” Με πρόσημο την ευρεία πολιτιστική συγκρότησή του,ο κορυφαίος μπασκετικός δημοσιογράφος προσφέρει μια συγκινητική μέθεξη με τις πολυεπίπεδες συζεύξεις στην κατάκτηση του ευρωμπάσκετ του 1987.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ “Ταξίδι στ` αστέρια” Με την εμπειρία 500 και πλέον αγώνων, με φωτογραφίες, πρωτότυπο υλικό και εύστοχες εστιάσεις σε βαρυσήμαντους αγώνες,σκιαγραφείται η πορεία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1955 μέχρι τη μοντέρνα εκδοχή του.

(ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ) με την επιμέλεια και τη ζωγραφική συνάρθρωση από τον εικαστικό Νίκο Οικονομίδη, ενωσίτικες μορφές των Γραμμάτων και της Τέχνης παραθέτουν δικές τους ψηφίδες-αντιλήψεις για την κοσμαγάπητη ομάδα.Από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο,τον Στάθη,τον Σωτήρη Κακίση και τον Γιώργο Μαρκόπουλο μέχρι τον Παντελή Θαλασσινό, τον Θοδωρή Γκόνη, τον Παύλο Κοντογιαννίδη, τον Φαίδωνα, τον Γιάννη Καραλή κ.α.

Παράλληλα, υπάρχουν δύο έξοχα δοκίμια που δεν έχουν τυπωθεί σε βιβλία: το ένα για τα ποδοσφαιρικά σωματεία στην Ελλάδα 1922-1936, του Γιώργου Γάσια και το άλλο για την ΑΕΚ ως καρπό των Προσφύγων του 1922-κοινωνική σύνθεση και ταξικές αντιθέσεις, του Νίκου Πελεκούδα.

Ειδική μνεία στο εξαιρετικό πόνημα της κ.Ελευθερίας Πανταζή για την πλούσια προσφορά του αθλητή-προπονητή Στίβου και επιστήμονα πατέρα της Τάκη Χατζηγρηγορίου.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Καλή τύχη αγόρια…

Η ζωή προχωράει, τίποτα δεν κρατάει για πάντα… Ειδικά στον Αθλητισμό, πάντα υπάρχουν αφίξεις, αναχωρήσεις, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com