Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: 14 Νοεμβρίου 2018-Ένας χρόνος μετά

Κυριάκος Χήνας: 14 Νοεμβρίου 2018-Ένας χρόνος μετά

Ο Κυριάκος Χήνας αρθρογραφεί στο AEKPASSION για τον ένα χρόνο μετά την εκδήλωση στο μουσείο της Ακρόπολης για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το μεγάλο αυτό έργο που θα χτιστεί μέσα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. 

Αποδεχόμαστε με σεμνή υπερηφάνεια τον τιμητικό χαρακτηρισμό των οπαδών της ΑΕΚ ως ανθρώπων που υπερασπίζουν άξια τα υψηλόφρονα Σύμβολα μιας δοξασμένης 95χρονης Ιστορίας. Ασφαλώς, είναι σημαντικό και λαοφιλές να ασχολούμαστε με την αγωνιστική κατάσταση και τα γκολ της ομάδας (σε κάθε σύλλογο αυτό συμβαίνει), αλλά στρέφοντας το κεφάλι και την ψυχή σε πρόσωπα και γεγονότα που έχουν κατακυρώσει το μεγαλείο της ΑΕΚ νιώθουμε ότι η πολιτισμική μνήμη είναι το μέγα καύχημά μας.

Σε αυτόν τον προσανατολισμό στοιχίζεται η δημιουργία των δύο Μουσείων τα οποία θα στεγαστούν στο Kέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγια-Σοφιά”: Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ. Αυτοτελή και με διαφορετικό συλλεκτικό υλικό, θα λειτουργούν επί 365 ημέρες το χρόνο σε ζωντανές διαδράσεις με την κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας.

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα της σχετικής εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης (14 Νοεμβρίου 2018). Και ο σκοπός του παρόντος συνοπτικού πονήματος δεν είναι να επαναφέρει στη μνήμη μας όσα βιώσαμε τότε,αλλά να δούμε όσα πετύχαμε αυτούς τους 12 μήνες γύρω από τη θωράκιση αυτού του εμβληματικού έργου:

1. Στελεχωμένες με αφοσιωμένους εθελοντές, δύο Επιτροπές του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού συγκεντρώνουν με μεθοδικότητα το σπουδαίο υλικό που θα εκτεθεί είτε στο χώρο του Μουσείου είτε ψηφιακά. Έχουμε ήδη πολλά συγκινητικά εκθέματα που απεικονίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής. Το ίδιο γίνεται παράλληλα και στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, όπου εικάζουμε ότι θα συμπυκνωθεί μνημειώδες υλικό και συλλογές με την πλήρη ιστορική πορεία της ομάδας.

2. Έχουν προχωρήσει το επιστημονικό έργο τους οι ομάδες εργασίας, απαρτιζόμενες από ειδικούς μελετητές, με στόχο να αποτυπωθούν οι πολιτισμικές δομές αλλά και η καθημερινή ζωή διαχρονικά από την εποχή των πρώτων ελληνικών αποικισμών στην Ανατολή, τα βυζαντινά χρόνια,την οθωμανική περίοδο και βέβαια το 19ο και τον 20ο αιώνα μέχρι τον ξεριζωμό.

3. Ειδική έμφαση θα δοθεί στην περίοδο της ενσωμάτωσης των προσφύγων στον εθνικό κορμό μετά την καταστροφή, στην αύρα της ποιοτικής δημιουργίας τους, αλλά και στην προσφορά τους στην Εθνική Αντίσταση.

4. Σχεδιάζεται ο εκθεσιακός χώρος (από τις αίθουσες προβολών και ψηφιακού υλικού μέχρι με τα γραφεία,τους χώρους εκδηλώσεων και άλλες λειτουργικές ανάγκες). Παράλληλα, προβλέπονται επισκέψεις από σχολεία-συλλογικότητες και μεμονωμένους ρέκτες του πολιτισμού.

5. Μια αρμόδια Επιτροπή μελετά τις οικονομικές διαστάσεις του εγχειρήματος, ώστε να είναι βιώσιμο και να μην εξαρτάται φυσικά από συγκυριακούς ή αστάθμητους παράγοντες.Θα επιδιωχθεί και διασύνδεση των Μουσείων με αντίστοιχους εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού.

6. Επειδή τα δύο Μουσεία δεν πρόκειται να είναι αποθήκες σκονισμένων αναμνηστικών, αλλά εν δυνάμει πολύκεντρα πολιτιστικών δρώμενων, μελετώνται από ειδική Επιτροπή οι σχετικές δυνατότητες, ώστε να υπάρχουν εκδηλώσεις όσμωσης με τις σύγχρονες πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Θεωρούμε απόλυτα εφικτό να είναι και τα δύο Μουσεία έγκαιρα στην κατάλληλη κατάσταση, ώστε με την ολοκλήρωση των γηπεδικών έργων να λειτουργήσουν ως “πόλοι που θα ενώσουν όλα τα προσφυγικά σωματεία αλλά και τους συλλόγους των Ελλήνων της Ανατολής απανταχού της γης”, όπως αναφέρθηκε στην αρχική διακήρυξη κατά την περίλαμπρη εκδήλωση έναν ακριβώς χρόνο πριν.

Η ΑΕΚ είναι η πειστική απόδειξη ότι ένας κοινωνικός οργανισμός επιβιώνει στο χρόνο μόνον όταν υπερασπίζεται σταθερές διαχρονικές Αξίες της ανθρώπινης ταυτότητας. Ευλογημένη ομάδα, πάντοτε άξια των μεγάλων ιδανικών.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Το Σάββατο 23/10 το ΑΕΚ-Άρης

Ορίστηκε η αναμέτρηση της «Βασίλισσας» για την 4η αγωνιστική της Basket League. Ο ΕΣΑΚΕ γνωστοποίησε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com