Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: 1926-Μια καθοριστική χρονιά για την ΑΕΚ!

Κυριάκος Χήνας: 1926-Μια καθοριστική χρονιά για την ΑΕΚ!

Η τύχη, η συγκυρία και η σύμπτωση είναι γνωστό ότι σημαδεύουν καίρια τις ιστορικές εξελίξεις.

Άλλη πραγματικότητα διαφαίνεται σε ένα χρονικό σημείο, άλλη αναδιαμορφώνεται αργότερα με αιφνιδιαστική ανατροπή. Μια ελάχιστα γνωστή σχετική περίπτωση, η οποία όμως επέδρασε πολύ στην πορεία της ΑΕΚ, καταγράφεται στο σημερινό σημείωμα.

Από την ίδρυσή της το 1924 μέχρι το 1926, η ΑΕΚ ήταν ομάδα του κέντρου της Αθήνας. Η πρώτη καθοριστική συγκέντρωση των ιδρυτών έγινε κοντά στην Ομόνοια, η ομάδα προπονούνταν σε χώρο κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός και αγωνιζόταν κυρίως στο γήπεδο του ΠΑΟ, ενώ τα πρώτα γραφεία στεγάζονταν στην οδό Μητροπόλεως.

Με αυτή την προοπτική όμως, δεν αισιοδοξούσε ιδιαίτερα, αφού ούτε γήπεδο είχε ούτε οπαδούς στο κέντρο της Αθήνας όπου κυριαρχούσε ο ΠΑΟ που είχε ιδρυθεί ήδη από το 1908. Το 1926 σημειώθηκε η σημαντική εξέλιξη: η ακραιφνώς Ενωσίτικη προσφυγική συνοικία της Νέας Ιωνίας είχε διαθέσιμη μια αδιαμόρφωτη αλάνα, απέναντι από το σημερινό Επισκοπείο στη λεωφόρο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει ο διαπρεπής πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Λουκάς Χριστοδούλου (“Η Ιστορία των Σωματείων της Νέας Ιωνίας 1923-1974” εκδ.Μπαλτά, 2014), ο χώρος παραχωρήθηκε τον Μάιο του 1926 στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Νέων, ο οποίος άρχισε τις εργασίες διαμόρφωσης του γηπέδου.

Ακριβώς την ίδια περίοδο, το Υπουργείο Πρόνοιας παραχώρησε την έκταση του σημερινού γηπέδου της ΑΕΚ στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων με σκοπό να διαμορφωθεί γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων. Αργότερα η έκταση παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ με αποκλειστική χρήση και έκτοτε βέβαια η ομάδα απαγκιστρώθηκε από το κέντρο της Αθήνας και εδράζεται πλέον στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τι θα συνέβαινε, αν η ΑΕΚ είχε επιλέξει ή της είχε παραχωρηθεί η έκταση στη Νέα Ιωνία αντί για τη Νέα Φιλαδέλφεια; Γράφουν χαρακτηριστικά ο Χάρης Σαπουντζάκης και ο Λουκάς Χριστοδούλου στο βιβλίο τους “Η Νέα Ιωνία από την Κατοχή στη Μεταπολίτευση 1941-1976”,εκδ.Μπαλτά 2018,για την ατμόσφαιρα μετά τη λήξη του μπαράζ ΑΕΚ-ΠΑΟ το 1963, που έστεψε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ: “Το τι έγινε στη Νέα Ιωνία δεν περιγράφεται!

Κατά κύματα οι φίλαθλοι ανεβοκατέβαιναν την Ηρακλείου φωνάζοντας και επευφημώντας την αγαπημένη τους ομάδα. Πώς να γίνει, μπορεί το γήπεδο της ΑΕΚ να ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πολύς κόσμος της ήταν και είναι στη Νέα Ιωνία”.

Η Ιστορία βέβαια έγραψε “Νέα Φιλαδέλφεια” και ασφαλώς ο καθένας έχει τη διανοητική και συναισθηματική συγκρότηση για να αξιολογήσει πόσο ωφέλιμο ή άτυχο ήταν το 1926 για την ΑΕΚ συνολικά ως αθλητική και κοινωνική οντότητα.

Πάντοτε όμως θα υπάρχει αυτό το “αν”, που όσο ανεδαφικό κι αν είναι, προκαλεί πάντοτε συνειρμούς και εγείρει προκλητικές απορίες.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

«Καθαρή» η αξονική του Βράνιες

Ο Βόσνιος στόπερ υπολογίζεται κανονικά από τον Αργύρη Γιαννίκη για το ματς του ερχόμενου Σαββάτου …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com