Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: 21 μελέτες με θεματικό άξονα την ΑΕΚ!

Κυριάκος Χήνας: 21 μελέτες με θεματικό άξονα την ΑΕΚ!

Παραδοσιακή περίοδος διαβάσματος αυτές οι εορταστικές ημέρες, αξίζει να δούμε όσα συγγραφικά πονήματα μπορέσαμε να συλλέξουμε με θεματικό άξονα την κοσμαγάπητη ομάδα μας.

Είθε να έχουμε παρεμβάσεις φίλων ενωσιτών που θα μας ενημερώσουν και για άλλες μελέτες, ώστε να απαρτίσουμε μια συνολική βιβλιογραφία για την ΑΕΚ (η παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά).

ΠΑΕ ΑΕΚ: “Η ιστορία της ΑΕΚ-90 χρόνια “εκδ. Λιβάνη 2014. Από τη γέννηση της μεγάλης ιδέας το 1924, με χρονική καταγραφή των σημαντικών στιγμών, των πρωταγωνιστών και των αθλημάτων του δοξασμένου σωματείου μας.

Νίκος Αγγελίδης: ” Όλες οι ΑΕΚ του Κόσμου” εκδ. Νότιος Άνεμος 2016. Αναλυτική καταγραφή 302 αθλητικών Σωματείων που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό.

Γιάννης Αγραφιώτης: “Μόνη ξανά δε θα σ΄ αφήσω” εκδ. Ωκεανίδα 2010. Προσωπικά βιώματα και εμβόλιμες αξιολογήσεις για την ομάδα της καρδιάς του.

Γιώργος Γάσιας: “Η περίπτωση των ποδοσφαιρικών Σωματείων στην ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου 1922-1936” Ρέθυμνο 2005. Σημαντικές θεωρητικές προσεγγίσεις και κοινωνιολογικές αναφορές που ερμηνεύουν ευρύτερα τον αθλητισμό αυτής της περιόδου.

Γιώργος Γεωργαμλής: “Πιτσιρίκος στο γήπεδο” εκδ. Το καφέ παλιοβιβλίο, Νέα Φιλαδέλφεια 2016. Νεανικές και ώριμες αφηγήσεις με ευρεία
κοινωνική σημειολογία για τη σχέση του με την ομάδα.

Ανδρέας Δημάτος-Σταύρος Καζαντζόγλου: “Στάδιον ΑΕΚ” εκδ. GOALNEWS. Η χρονική εξέλιξη του γηπέδου που γκρεμίστηκε–με σπάνιο φωτογραφικό υλικό– και 30σέλιδη αναφορά στην Αγιά-Σοφιά.

Γεράσιμος Έρτσος: “Στάδιο ΑΕΚ και η Ιστορία του “αυτοέκδοση, 2015. Ο πολιτικός μηχανικός που πιστώνεται την ανέγερση της διώροφης εξέδρας του παλαιού γηπέδου καταγράφει κυρίως τις εργασίες εξέλιξής του μέχρι το σεισμό του 1999 και την κατεδάφιση του 2003.

Σωτήρης Κακίσης: “Ένωσις! Το εγχειρίδιο του κακού Αεκτζή” εκδ.Αιγαίον, Λευκωσία 2011.Συζητήσεις με κορυφαίους ενωσίτες,αναμνήσεις και απόψεις του ποιητή.

Παναγιώτης Καραπάνος: “Το αλφαβητάρι της ΑΕΚ” με υπότιτλο ” Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και δεν σου έχουν πει για την ΑΕΚ” εκδ.Δίαυλος 2007.

Νίκος Κατσαρός: “Κώστας Νεστορίδης, ο Μάγος της μπάλας” εκδ.Άγκυρα 2008.

Ηλίας Λέκκας: “Η Ιστορία της ΑΕΚ” εκδ. Γ.Χ.Αλεξανδρή 1996.

Πάνος Μακρίδης: “Η Ιστορία της ΑΕΚ” εκδ.Αθλητική Ηχώ 1955.

Θωμάς Μαύρος: “Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός” εκδ. Ελληνοεκδοτική 2017.

Σωτήρης Νοτάρης: “Ο καρπός της αθλητικής παράδοσης της Πόλης στην σύγχρονη Αθήνα από το 1924 έως τις μέρες μας” εκδ. Καλαυρία 2002. Αναλυτική καταγραφή πολλών παραμέτρων του Συλλόγου μας, με έμφαση στο τμήμα στίβου της ΑΕΚ με πλήρη στατιστικά και βιογραφίες των δρομέων-ριπτών-αλτών μας.

Νίκος Οικονομίδης: “Κίτρινο και Μαύρο, Ζωγραφική και Κείμενα για την ΑΕΚ” εκδ. ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ 2010. Κριτικές προσεγγίσεις της βαρύτητας της ομάδας μέσα από αφηγήσεις 22 διακεκριμένων Ενωσιτών, με παράλληλη εικαστική επένδυση του ζωγράφου Νίκου Οικονομίδη.

Μίμης Παπαϊωάννου: “Ραντεβού στον αέρα” εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2002.

Μαρία Γ.Παπασταμάτη: “Για μια ομάδα, για μια πατρίδα,για μια θρησκεία! “Λάρισα 2019. Αυθεντική ενωσίτικη ψυχή που καταγράφεται σε ποιήματα με θέμα την ομάδα και 22 κορυφαίους ποδοσφαιριστές της.

Νίκος Πελεκούδας: “Κοινωνικές αντιθέσεις και ταξική σύνθεση των προσφύγων: η περίπτωση της ίδρυσης της ΑΕΚ”. Μια οξυδερκής ανάλυση της ατμόσφαιρας και των συσχετισμών ισχύος που οδήγησαν στην αφετηρία και την πορεία της ομάδας.

ΣΚΑΙ: “ΑΕΚ. Ποδόσφαιρο-Μπάσκετ” εκδ. ΣΚΑΙ-βιβλίο 2009. Χρονική εξιστόρηση των κύριων αγωνιστικών και διοικητικών γεγονότων της ΑΕΚ στα δύο αθλήματα (στη σειρά: Για πάντα πρωταθλητές).

Σπύρος Τζόκας: “Η κραυγή της σιωπής” εκδ. Θεμέλιο 2019. Ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή της οικογένειας του διεθνή ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σπύρου Κοντούλη (εκτελέστηκε στην Κατοχή), που παρακολουθεί παράλληλα τις ελπίδες και τις ματαιώσεις του έθνους μας.

Χρήστος Φασούλας-Δομήνικος Κοντολέων: “Ο Κιτρινόμαυρος Δικέφαλος” εκδ. Παπαδόπουλος 2007, στη σειρά “Ομάδες που έγραψαν ιστορία”. Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές και πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της ομάδας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Η ευκαιρία του Ανσαριφάρντ να επιστρέψει στο σκοράρισμα

Ο Ιρανός έχει μείνει 9 παιχνίδια χωρίς γκολ και πλέον στην κορυφή των σκόρερ μοιράζεται …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com