Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: 353.000 Αιτίες για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων!

Κυριάκος Χήνας: 353.000 Αιτίες για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων!

Συμπληρώθηκαν ήδη 102 χρόνια από τη μαύρη ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ μπήκε με τους Τσέτες του στη Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Η επεξεργασία του σχεδίου ανάγεται στα συνέδρια των Νεότουρκων, κυρίως στο τελευταίο Συνέδριο του 1911: “Η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία”, ενώ ο Σακίρ Μπεχαεντίν είπε ότι “Τα έθνη που απέμειναν στην αυτοκρατορία μας, μοιάζουν με βλαβερά χόρτα που πρέπει να ξεριζωθούν”.

Αξιόπιστες μελέτες υπολογίζουν ότι κατά την πρώτη φάση της Γενοκτονίας (1914-1918) εξοντώθηκαν 171.000 Πόντιοι, κατά τη δεύτερη φάση (1918-1922) άλλοι 120.000,ενώ δεκάδες χιλιάδες πέθαναν από κακουχίες ή εκτοπίστηκαν. Έτσι,έχουμε 353.000 νεκρούς σε σύνολο 697.000 Ελλήνων που κατοικούσαν μόνιμα στον Πόντο.

Παράλληλα, λεηλατήθηκαν 1.134 εκκλησίες, καταστράφηκαν 960 σχολεία και εξαφανίστηκαν 815 Κοινότητες με ακμαίο ελληνικό πληθυσμό.

Μία πολύ σοβαρή διάσταση του θέματος είναι εάν τα γεγονότα στον Πόντο μπορούν να χαρακτηριστούν “Γενοκτονία” ή μήπως ο χαρακτηρισμός είναι υπερβολικός. Ας δούμε ιστορικά το ζήτημα. Το 1948 η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενσωμάτωσε στο Διεθνές Δίκαιο τα ακόλουθα κριτήρια για να αναγνωριστεί η ύπαρξη πράξεων Γενοκτονίας:

1. Συστηματική εξόντωση των θυμάτων.

2. Εκ προθέσεως επιβολή συνθηκών διαβίωσης που επιφέρουν μερική ή ολική καταστροφή μιας ομάδας.

3. Αναγκαστική μεταφορά παιδιών μιας ομάδας σε μια άλλη.

4. Σοβαρές σωματικές ή διανοητικές βλάβες σε επιζήσαντες.

5. Μέτρα που παρεμποδίζουν τις γεννήσεις στους κόλπους μιας ομάδας.

Όσο απλοϊκό μυαλό κι αν έχει ένας άνθρωπος, καταλαβαίνει ότι αυτά τα κριτήρια που όρισε ο ΟΗΕ, υπάρχουν-και με το παραπάνω-στην εξόντωση των Ποντίων: οργανωμένη εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, εκτοπίσεις-τάγματα εργασίας-καταστροφή χωριών-δήμευση περιουσιών και απαγόρευση άσκησης επαγγελμάτων, εκτουρκισμός παιδιών και ορφανών και τόσα άλλα. Έτσι, εξαλείφθηκε ολοσχερώς ο Ελληνισμός στον Πόντο, πρόκειται εμφανώς για Γενοκτονία.

Σαφείς είναι οι σχετικές απόψεις: ο Βρετανός Πρωθυπουργός Λόυντ Τζωρτζ δήλωσε στη Βουλή ότι “στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εκτοπίζονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρά ηθελημένη εξολόθρευση”. Ο Βρετανός αρμοστής στην Πόλη Χόρας Ράμπολντ: “Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν με βάση ένα προμελετημένο σχέδιο για την εξόντωση των μειονοτήτων”. Ο Σοβιετικός απεσταλμένος Φρούνζε έγραψε ότι από τους 200.000 Έλληνες που ζούσαν στη Σαμψούντα, τη Σινώπη, και την Αμάσεια, έμειναν μόνο λίγοι που τριγυρίζουν στα βουνά.

Ο σκληρός αυτός αγώνας είναι πάντοτε ανοιχτός, αρκεί να υπάρξει ενιαία φωνή, χωρίς διχασμούς, αλλά και αποφασιστική διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης με πυλώνες τους ομογενείς.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Την Παρασκευή οι υπογραφές για τα εσωτερικά έργα της “Αγίας Σοφίας”

Αύριο το μεσημέρι «κλείνει» και η τελευταία εκκρεμότητα με την Περιφέρεια Αττικής για την “Αγία Σοφιά-OPAP …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com