Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: ΑΕΚ-Μπάρλος, Σύλλογος Μεγάλος

Κυριάκος Χήνας: ΑΕΚ-Μπάρλος, Σύλλογος Μεγάλος

Διαχρονικό ερώτημα που δεν έχει μονόδρομη απάντηση: οι μάζες διαμορφώνουν τις εξελίξεις σε σημαντικά γεγονότα ή η δράση επιφανών προσωπικοτήτων. Γράφει ο Κυριάκος Χήνας. 

Οι πιο μετριοπαθείς απαντούν ότι η σχέση ηγέτη-μαζών είναι Διαλεκτική,δηλαδή ότι οι μάζες διαμορφώνουν μια δυναμική δημιουργίας και ο ηγέτης στην ώριμη στιγμή τής δίνει μορφή και προσανατολισμό.

Όποια απάντηση και αν δεχθούμε,ο Λουκάς Μπάρλος με τις συγκινητικές ευαισθησίες του για την ομάδα,εκτόξευσε την εμβέλεια της ΑΕΚ εντός και εκτός συνόρων.Γεννήθηκε το 1920 στη Θεσσαλονίκη και έπαιξε στους μικρούς του Άρη.Αργότερα αναμείχθηκε στο οικογενειακό εργοστάσιο βωξίτη και λοιπών μεταλλευμάτων,που έφτασε σε περιόδους ακμής να έχει δύο χιλιάδες εργαζόμενους αναδημιουργώντας τη ζωή στο μαρτυρικό Δίστομο,το οποίο είχε γνωρίσει τη ναζιστική λαίλαπα ( 1944 ) με τη σφαγή 228 ατόμων,εκ των οποίων 53 παιδιά κάτω των 16 ετών. .

Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο στην προεδρία της ΑΕΚ τον Μάρτιο του 1974,ύστερα από επίμονο αίτημα του τότε ΓΓΑ Πρίντζη,με την απαίτηση όμως να μη δεσμεύεται από παρεμβάσεις της δικτατορικής κυβέρνησης.Με υψηλή αίσθηση των ρεαλιστικών στόχων,έδωσε έμφαση στην αγωνιστική υπεροπλία της ομάδας στελεχώνοντάς την σε τρεις φάσεις με τους Αρδίζογλου,Δέδε,Σκρέκη, Βάγκνερ,Τσανλάιτερ,Μαύρο,Νικολούδη,Χρηστίδη,Μπάγεβιτς,Βιέρα.Παράλληλα,έφερε τον κορυφαίο τεχνικό Φάντρονκ.

Επί των ημερών του η ΑΕΚ έφτασε στους 4 του ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1976-77 με μια ονειρεμένη πορεία,ενώ κατέκτησε το νταμπλ το 1978 και το πρωτάθλημα το 1979.Κατασκεύασε,εμπιστευόμενος τον σπουδαίο πολιτικό μηχανικό Γεράσιμο Έρτσο,τη διώροφη σκεπαστή εξέδρα,ενώ παράλληλα θεμελίωσε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.Είναι γνωστή βέβαια η εύψυχη και άκρως συγκινητική κίνησή του να βάλει υποθήκη το σπίτι του ώστε να πάρει δάνειο για τις ανάγκες της ομάδας.

Η σύντροφος της ζωής του κ.Νόνη Μπάρλου είναι μια λαμπρή φυσιογνωμία με ευγενικό και πολιτισμένο πρόσημο,με εμβριθή σκέψη.Αποδέχθηκε την πρόταση της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ να συναινέσει και να συμμετάσχει στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που έχει προσδιοριστεί για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου,ώρα 11πμ. στο Δίστομο.Θα είναι εκεί δύο από τις πιο αγαπημένους του θείου Λουκά,οι εξαίρετοι επιστήμονες Λάκης Νικολάου ( κεντρικός ομιλητής) και Νίκος Πανταζής ,με την εξαίρετη δυναμική σύζυγό του Ελευθερία.

Ο Μπάρλος ήταν το υπόδειγμα μιας νοοτροπίας που αναζητούσε τη δικαίωσή της σε υψηλόφρονες ποιοτικές πράξεις,χωρίς να υπολογίζει προσωπικές θυσίες.Άλλωστε,ως πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας,περίμενε καρτερικά την απαξίωση στο τέλος της παραγοντικής θητείας του.Οργιζόμαστε σήμερα με όσους παραβλέπουν τη σπουδαία προσφορά προσώπων ασκώντας βιτριολική κριτική,αλλά και τότε τα ίδια γίνονταν.Ολόκληρη η θυσιαστική προσφορά του Μπάρλου αγνοήθηκε από κάποιους τιποτόφρονες,με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παραίτηση από ένα έργο ζωής που σφράγισε τη μοίρα της ΑΕΚ.

Πάνω στον τάφο του,στο Δίστομο,το Σάββατο 19 Οκτωβρίου,ακριβώς στα 20 χρόνια εκδημίας του,θα επαναδιαβεβαιώσουμε τον γίγαντα της ενωσίτικης ιστορίας ότι εμμένουμε και συνεχίζουμε με τον προσανατολισμό που χάραξε ο ίδιος: ΑΕΚ-Μπάρλος,Σύλλογος Μεγάλος.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Επιστρέφει στη Βασίλισσα ο Κατσίβελης

 Ο 28χρονος γκαρντ για τον επόμενο χρόνο θα φοράει την «κιτρινόμαυρη» φανέλα. Η ΑΕΚ ήρθε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com