Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Αυτό-υπονομεύοντας την ΑΕΚ εγκαθιστούμε τη νέα Παράγκα!

Κυριάκος Χήνας: Αυτό-υπονομεύοντας την ΑΕΚ εγκαθιστούμε τη νέα Παράγκα!

Ανέκαθεν η διαλεκτική αντιπαράθεση απόψεων εξασφαλίζει ένα πρόσημο διανοητικής υγείας……

Αρκεί βέβαια να συνοδεύεται από ύφος που δεν προσβάλλει και κυρίως από ρεαλιστικές προτάσεις,αντί να περιορίζεται σε απλή ανούσια καταγραφή των γεγονότων.

Και επειδή στην ΑΕΚ διάγουμε χαλεπές περιόδους που χαρακτηρίζονται από αγωνιστικούς προβληματισμούς στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ,έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε ενδιαφέροντες συλλογισμούς στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Επιδιώκοντας να εμπλουτιστεί ο σχετικός διάλογος, ας επιτραπεί να καταθέσω προσωπικές απόψεις, με το μειονέκτημα της υποκειμενικότητας (ουδείς δικαιούται να αυτοεμφανίζεται ως κάτοχος της αντικειμενικής δήθεν αλήθειας).

1. Θεωρώ ως εντελώς απαράδεκτη την άποψη ότι “δεν πάω στο γήπεδο,τι να δω,αφού η ΑΕΚ είναι μετριότατη”. Δεν πάμε στο γήπεδο μόνο για να χαρούμε νίκες και τίτλους. Είμαστε οπαδοί μιας ομάδας που γεννήθηκε μέσα στον εφιάλτη της προσφυγιάς και επί 95 χρόνια κρατάει ψηλά τα Σύμβολα,τα οποία εμείς καλούμαστε να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε. Η παρουσία μας στο γήπεδο ή σε εκδηλώσεις για την ΑΕΚ αυτό το νόημα κυρίως έχει. Ας δούμε την παρουσία 35.000 οπαδών της Δρέσδης στο Βερολίνο, ενώ η ομάδα τους είναι τελευταία στη Β Γερμανίας.

2. Κάποιοι θεωρούν ότι σε κάθε αγωνιστική αποτυχία οι αρμόδιοι της ΑΕΚ προτάσσουν την ανέγερση του γηπέδου για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Άδικη αντίληψη, γιατί δεν μπορούμε αυταρχικά να απαγορεύσουμε σε πολλούς (κι εγώ έχω την ίδια γνώμη) να θέτουν ως πρόταγμα τη μέριμνα για το γήπεδο, που θα δημιουργήσει χρόνια εκτόξευση αντί μιας καλής αγωνιστικής πορείας που έχει βραχυπρόθεσμα κέρδη. Άλλο το δέντρο και άλλο το δάσος.

3. Ευθείες είναι οι βολές κατά Μελισσανίδη για εσφαλμένους χειρισμούς σε μετεγγραφές κλπ. Μάλιστα όποιος τολμήσει να τον υπερασπιστεί (επειδή δίνει έμφαση πρώτα στο γήπεδο, για το οποίο έχει ξοδέψει πολλά χρήματα όπως και στο προπονητικό) χρεώνεται τη ρετσινιά του αυλοκόλακα και συμβιβασμένου. Δεν είναι έτσι, για δύο λόγους: πρώτο, γιατί όταν καταθέτεις μια πρόταση π.χ. να φύγει ο Μελισσανίδης, πρέπει –για να μην είσαι άφρων και ουτοπικός –να παραθέτεις φερέγγυα και ρεαλιστική πρόταση για τη διαδοχή του, ποιος θα αναλάβει τον κολοσσό ΑΕΚ, με τι χρήματα και με ποιο πλάνο.

Δεύτερο, στην παρότρυνση να βάλει χρήματα για μετεγγραφές,δε νομίζω ότι κάποιος σώφρων θα υπονόμευε τις οικονομικές ισορροπίες της ΠΑΕ ΑΕΚ ή θα διέθετε τα χρήματα που προορίζονται για το γήπεδο σε μετεγγραφές. Βιώσαμε τρεις φορές στο παρελθόν ανάλογες δραματικές εμπειρίες, με κατάληξη την οικονομική διάλυση.

4. Επιπόλαιη και απλουστευτική είναι η νοοτροπία που διαβάζουμε συχνά: συσχετίζουμε δύο πράγματα που δε συνδέονται,με στόχο να στηρίξουμε μια σκέψη μας. Έτσι, διαβάζουμε “ας παίζουμε καλά εμείς και ας αφήσουμε τι κάνει η διαιτησία”, λες και εάν μια ομάδα δεν παίξει καλά, πρέπει να χάσει, άσχετα εάν έχει σφαγεί από τη διαιτησία. Σαν να λέμε ότι,αφού χάσαμε στο Ρέθυμνο, δεν μπορούμε να μιλάμε για τη διαιτησία της Τσαρούχα στο ματς με το Περιστέρι.

5. Αηδία προκαλεί και η τετριμμένη φράση “εμείς στην ΑΕΚ είμαστε διαφορετικοί “. Όπως σωστά υπογραμμίζει ο εύψυχος Χάρης Διαμαντάρας, η διαφορετικότητα ισχύει για τον πλούτο των ιστορικών Συμβόλων και το διαφορετικό ήθος της ΑΕΚ, όχι για το ότι ανεχόμαστε κάθε άνομη πράξη του θύτη που μας καταστρέφει,από φόβο μήπως μας πουν ότι είμαστε ίδιοι, με αποτέλεσμα να διαλυόμαστε. Η ΑΕΚ δεν είναι Κνώδαλο για να το εκμεταλλεύεται ο καθένας σαρκάζοντας αποπάνω και την αφέλειά της.

Η κατάσταση, ειδικά στο ποδόσφαιρο, οδηγείται σε πλήρη επικράτηση του ΟΣΦΠ στο παρασκήνιο. Εάν δεν υπάρξει μια ενότητα-συσπείρωση των ενωσιτών σε θεμελιώδη ζητήματα,αλλα και στήριξη του οργανισμού ΑΕΚ, ώστε να είναι αποτελεσματική η αντίδρασή μας (ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μικρό μέγεθος για να ανατρέψει την ισχύ του ΟΣΦΠ, ενώ ο ΠΑΟ φθίνει πολύ), τότε ας γίνω μάντης κακών προβλέποντας μια νέα εγκαθίδρυση παράγκας του ΟΣΦΠ με πολύ δυναμικά χαρακτηριστικά ριζωμένα σε πολιτικούς-αθλητικούς-κοινωνικούς φορείς εξουσίας και ΜΜΕ.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Συγκέντρωση στο στόχο και διαχείριση

Μας έλειψε το ποδόσφαιρο. Ξεχάσαμε την αγαπημένη μας ρουτίνα του Σαββατοκύριακου και θα προσπαθήσουμε να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com