Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Αξίζει άραγε να είμαι ΑΕΚ;

Κυριάκος Χήνας: Αξίζει άραγε να είμαι ΑΕΚ;

Μια καταπληκτική προσέγγιση του κύριου Κυριάκου Χήνα, στο πολύ σοφό ερώτημα αν τελικά… Αξίζει άραγε να είμαι ΑΕΚ;

Πρόσημο του αθλητικού πολιτισμού είναι η κατανόηση ότι αρκετές ομάδες έχουν μια σεβαστή ταυτότητα με δικές τους αξίες, ιστορικές διαδρομές και προσανατολισμούς.Το ίδιο και η κοσμαγάπητη ΑΕΚ, η οποία εμφορείται από ιδεολογήματα και ιστορικές αφετηρίες που 95 χρόνια τώρα συγκινούν και συναρπάζουν. Αλλά γιατί ακριβώς αξίζει να είμαστε ΑΕΚ, ποια στοιχεία έχει αυτή η ομάδα και καθηλώνει τους οπαδούς της σε μια αλληλεγγύη ψυχών που δημιουργεί τέτοια μεγάλη ευφροσύνη;

Πρώτο, γιατί είναι αυτή που έδειξε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο διασκέδαση,αλλά ανοίγει το δρόμο για κοινωνικές και άλλες διεκδικήσεις. Μέσα στη Μαύρη Κατοχή η ΑΕΚ, αντί να ξεκινήσει ένα φιλικό αγώνα με τον ΠΑΟ, οδήγησε τον κόσμο από τις κερκίδες στους δρόμους σε διαδήλωση κατά των Γερμανών. Έδωσε δικά της βλαστάρια θυσία στον αγώνα για την ελευθερία, όπως τον Σπύρο Κοντούλη. Το 1999, στήριξε το σερβικό λαό μέσα σε καταιγισμό βομβών, στο φιλικό με την Παρτίζαν. Και τόσα άλλα.

Δεύτερο, ήταν αυτή που πρωτοστήριξε τους διωγμένους της Μικρασίας και της Πόλης. Πολυάριθμοι πρόσφυγες μπήκαν στην ομάδα,διακρίθηκαν, αναδείχθηκαν και συνέβαλαν στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος κατά των “τουρκόσπορων” και “γιαουρτοβαφτισμένων”, που μάστιζε την ελλαδική κοινωνία της δεκαετίας του 20.

Τρίτο, όπως έγινε στον πολιτισμό από πρόσφυγες διανοούμενους, έτσι ήταν η ΑΕΚ που έφερε και στον αθλητισμό την ποιότητα και την κουλτούρα της προσφυγιάς, όπως το να αντιστεκόμαστε σε κάθε αυθαιρεσία, να δίνουμε αγάπη χωρίς να περιμένουμε ωφέλιμη ανταπόδοση, να εκφράζουμε λεπτές ευαισθησίες της ψυχής και τόσα άλλα χαρακτηριστικά της καθ` ημάς Ανατολής.

Τέταρτο, ήταν αυτή που εμπλούτισε τον αθλητισμό με βαρυσήμαντες προσωπικότητες που είχε στις διοικήσεις της, όπως τον Κων/νο Σπανούδη (συνεργάτη του Ελ.Βενιζέλου), τον καθηγητή Ελεόπουλο, τον Ζαρίφη, τον Στρογγυλό, τον πρέσβη Μακρίδη, τον Νίκο Γκούμα,τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο κ.α.

Πέμπτο, αναδείχθηκε σε καύχημα της προσφυγιάς με τους 29 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 3 ευρωπαϊκούς και 14 ελληνικούς στο μπάσκετ    (το 1968 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο), αλλά και 66 τίτλους στα υπόλοιπα αθλήματα. (ελπίζω να είναι… ελλιπής η καταμέτρηση).

Έκτο, ήταν αυτή που ανέδειξε αθλητές-είδωλα που καταύγασαν την αθλητική κονίστρα της χώρας. Αμερικάνος, Νεστορίδης, Μαύρος, Τρόντζος και πολλοί άλλοι. Επίσης αθλητές-επιστήμονες υψηλού κύρους, όπως ο Λάκης Νικολάου, ο Χρήστος Ζούπας, ο Νίκος Πανταζής κ.α.

Πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες, όπως ο βάρδος της λαϊκής ψυχής Στέλιος Καζαντζίδης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Νίκος Κιάος, ο Στάθης Σταυρόπουλος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Γιάννης Βούρος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Νίκος Οικονομίδης, οι ποιητές Κακίσης-Μαρκόπουλος-Γεωργάκης (αναφερόμαστε μόνο σε παλαιότερους).

Έβδομο, μόνον η ΑΕΚ έχει μετατρέψει το γήπεδο από ένα χώρο όπου απλώς διεξάγονται αγώνες σε μια Εστία συλλογικής λύτρωσης όπου οι φτωχοδιάβολοι της ζωής βίωναν όσα τους στερούσαν γκρεμισμένα ερείσματα της ζωής, από την ασθμαίνουσα οικογένεια μέχρι τις παρακμιακές ιδεολογίες. Ενδεικτικά είναι όλα τα συνθήματα π.χ. γιατί μονάχα αυτή η ομάδα μου ομορφαίνει τη ζωή – εδώ είναι το σπίτι του κάθε αεκτζή.

Εύγε στο καύχημα της προσφυγιάς. Δει το βέλτιστον αεί, δηλαδή Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΤΟ 2019

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Καλή τύχη αγόρια…

Η ζωή προχωράει, τίποτα δεν κρατάει για πάντα… Ειδικά στον Αθλητισμό, πάντα υπάρχουν αφίξεις, αναχωρήσεις, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com