Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Χρέος σεβασμού και τιμής!

Κυριάκος Χήνας: Χρέος σεβασμού και τιμής!

Με το Τρισάγιο που τελέστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Κοιμητήριο της Ριζούπολης ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων για την επέτειο των 80 χρόνων από την εκδημία του υπέροχου Ανθρώπου Κωνσταντίνου Σπανούδη.

Είναι ασφυκτικά περιοριστικό να εγκλωβίζεται η προσφορά του στη συμμετοχή του στην προεδρία της ΑΕΚ ή σε αμειγώς αθλητικά δρώμενα.

Κατά τη ζωή του στην Πόλη, ήταν αξιοθαύμαστη προσωπικότητα εξαιτίας της αποτελεσματικής προσφοράς του σε κάθε συλλογική οργάνωση, από τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο (πυλώνας πολιτισμού) και την Πολιτική Οργάνωση (μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη επιδίωξε την εγρήγορση της ομογένειας) μέχρι την Εθνική Άμυνα (για την υπεράσπιση της βενιζελικής ιδεολογίας) και τις οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συμμετείχε αριστίνδην στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που παρακολούθησε την αποχώρηση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη το 1913. Κορυφαία εθνική προσφορά του η συμμετοχή στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τον πίνακα των ελληνικών διεκδικήσεων στη Διάσκεψη των Βερσαλιών το 1919 και έδωσε μάχες για τη διπλωματική πραγμάτωσή τους, στο πλευρό του Βενιζέλου.

Στην Αθήνα, όπου μετεγκαταστάθηκε μετά την Καταστροφή του 1922 για να αποφύγει τις διώξεις από τους Νεότουρκους, εντάχθηκε στην πολιτική ζωή με το κόμμα των Φιλελευθέρων και εκλέχθηκε βουλευτής το 1932,ενώ συμμετείχε στον πυρήνα των προσωπικοτήτων που ίδρυσαν τη μεγάλη ΑΕΚ και υπηρέτησε τον κλασικό αθλητισμό ως αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Επειδή έχουμε ηθικό χρέος να τιμήσουμε τον Σπανούδη στο ύψος που του αξίζει,αλλά και πρακτική ανάγκη να μελετήσουμε πτυχές της ζωής του για να βοηθηθούμε στο μέλλον,είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τρεις τουλάχιστον κινήσεις μας:

1. Αμέσως μετά το καλοκαίρι,υπό την προϋπόθεση να είναι υγειονομικά εφικτό, θα διοργανώσουν νεαροί φερέλπιδες ενωσίτες (οι πρεσβύτεροι ας μείνουμε επιτέλους στο περιθώριο) μια ημερίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια με δέκα εισηγήσεις, που θα ακολουθούνται από διάλογο, για διαστάσεις της ζωής και του έργου του. Στο επόμενο διάστημα θα προταθούν οι ακριβείς διεργασίες, ασφαλώς ανοιχτές σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει είτε με εισήγηση είτε με οργανωτική βοήθεια.

2. Θα επεξεργαστούμε άμεσα λύσεις στο ζήτημα της επιτύμβιας στήλης της οικογένειας Σπανούδη, την οποία εντόπισε ο κ.Δημήτρης Παπασταύρου στο Κοιμητήριο Ριζούπολης. Μέλλει να συζητηθεί η πιο πρόσφορη και ρεαλιστική λύση από τις υπάρχουσες π.χ. να μεταφερθούν τα οστά σε οστεοθήκη και η επιτύμβια στήλη στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ή να αγοραστεί ένας τάφος στο Κοιμητήριο κ.α.

3. Να αναζητήσουμε χορηγούς,εάν είναι εφικτό, ώστε στην πλατεία Κωνσταντίνου Σπανούδη (ακριβώς πάνω από το σταθμό του Ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια) να φιλοτεχνηθεί γλυπτική προσωπογραφία ή προτομή του. Το εγχείρημα είναι βέβαια πολύ δύσκολο,αν δεν υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια.

Φέτος, 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 χρόνια από την εκδημία του, οφείλουμε το ελάχιστο αντίδωρο τιμής στον Άνθρωπο που αφοσιώθηκε με θαυμαστή επιτυχία στην προάσπιση των εθνικών και προσφυγικών δικαίων.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Η βαθμολογία των παικτών

Μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στη Λεωφόρο με 1-0 (το γκολ ο Μάνταλος), άξιζε μεγαλύτερο σκορ, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com