Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν!

Κυριάκος Χήνας: Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν!

Από τη χυμώδη διανόηση του Πυθαγόρα επικυρώνεται μια βαθιά διαχρονική αλήθεια: προτιμότερη η σιωπή, εκτός αν έχεις να πεις κάτι ποιοτικότερο από αυτήν.

Η ρήση ταιριάζει βέβαια περισσότερο σε καθηλωτικά γεγονότα, όπως αυτό που αναμένουμε την Τρίτη στο γήπεδο. Έχει ήδη δυστυχώς ανοίξει με πομπώδη αλλά και αχρείαστο τρόπο ο κύκλος των χαμένων ποιητών της μουρμούρας, της άρνησης, της γκρίνιας για το μέλλον της ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι σαν να αρχίζει ένας πόλεμος και η χώρα να διχάζεται στο εσωτερικό από δολοπλοκίες και υπονομεύσεις της πέμπτης φάλαγγας.

Για να υποστηρίξουμε την ανάγκη μιας ήρεμης και νηφάλιας πορείας μέχρι την Τρίτη, δε θα επικαλεστούμε τα στατιστικά δεδομένα της μέχρι τώρα πολύ πετυχημένης πορείας. Δεκατρείς συνεχόμενοι αγώνες χωρίς ήττα στην Ευρώπη–ρεκόρ για ελληνική ομάδα–και πρώτη νίκη μετά από 14 αγώνες χωρίς νίκη ελληνικής ομάδας σε ουγγρικό έδαφος. Δείχνουν πολλά, αλλά τώρα δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι οι κριτικές ότι η ΑΕΚ δεν παίζει καλά, ότι υστερεί σε ποιότητα παικτών, ότι θα πάει στους ομίλους με κίνδυνο να συνθλιβεί κ.λ.π.–αν και συχνά καλοπροαίρετες–στη δεδομένη χρονική στιγμή,έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.Αληθινά εκτός τόπου και κυρίως χρόνου.

Πρώτο, αδυνατούν να καταλάβουν τι διακυβεύεται, το στόχο και τα οφέλη που θα προκύψουν μετά την Τρίτη. Η πρόκριση θα επαναφέρει πειστικά την ομάδα στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.Το όνομά μας επανακάμπτει και κατακυρώνεται ως μια σπουδαία επιστροφή σε πρωταγωνιστική διοργάνωση.

Δεύτερο, θα έχουμε καλύτερες κληρώσεις στην Ευρώπη κατά τα επόμενα χρόνια,αφού κερδίσαμε πολλές θέσεις στη σχετική κατάταξη. Δεν είναι απίθανο να φτάσουμε μέχρι και τη θέση 50 ! Έτσι θα είναι πιο πιθανό να παίζουμε συνέχεια σε υψηλό επίπεδο με ευνοϊκές κληρώσεις.

Τρίτο, απορρέουν ιλιγγιώδη οικονομικά οφέλη, που ασφαλώς θα επενδυθούν εκεί που θα κριθεί ότι θα ανεβάσουν την αγωνιστική αξία και το σύνολο κύρος της ομάδας. Και η υπόθεση του γηπέδου, με καλύτερες οικονομικές προδιαγραφές, προσλαμβάνει έτσι πιο αισιόδοξες διαστάσεις.

Τέταρτο, θα περιοριστεί–δυστυχώς δε θα ελαχιστοποιηθεί–η διαχρονική τάση να ” διαμελίζουμε τα ιμάτιά μας” σε έναν ανόητο διαγωνισμό αυτομαστίγωσης. Κάθε στιγμή δεν είναι ίδια και ενώπιον της ιστορικής Τρίτης το καθήκον όλων είναι να διασφαλίσουμε την ηρεμία μέσα και έξω από την ποδοσφαιρική ομάδα.

Πέμπτο, με την πρόκριση και τους αγώνες σε ομίλους αποθαρρύνουμε τους μόνιμους υβριστές και αμφισβητίες της αξίας αυτής της ομάδας. Όσοι βυσσοδομούν για να απαξιώσουν την ΑΕΚ, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Δεν απέχει χρονικά η γελοία δήλωση ότι η ΑΕΚ δεν είναι μεγάλο σωματείο, είναι ιστορικό σωματείο.

Έκτο, εγγράφεται μια νέα σελίδα δόξας και θριάμβου στις ιστορικές δέλτους αυτής της κοσμαγάπητης ομάδας. Ποιος μπορεί να υπολογίσει τις χαρές και τις ψυχικές ανατάσεις του κόσμου μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από σπουδαίες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις;

Ύστατη και εγκάρδια έκκληση λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη κάθε απογοήτευση, κάθε δυσοίωνη έκρηξη. Ούτε το αποτέλεσμα με τον ΠΑΣ ούτε κάθε ενδεχόμενη μετεγγραφική ή άλλη υστέρηση αξίζει να διασαλεύσει την αναγκαία συσπείρωση μπροστά στον αγώνα της Τρίτης. Μια γροθιά δύναμης και στήριξης. Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και τώρα είναι η ώρα της γρανιτένιας ενότητας. Ας φράξουμε το δρόμο στους Πηλιο-Γούσηδες της καταισχύνης.

ΥΓ. Από το Τορόντο ο φίλτατος άνθρωπος και δημοσιογράφος Γιώργος Γαλάτσης πιάνει το σφυγμό: “και το διηπειρωτικό να πάρει η ΑΕΚ, θα παίζει (στο μυαλό κάποιων) background μουσική υπόκρουση από ταινία της Μάρθας Βούρτση”.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: «Βουλεύου μεν βραδέως, έπιτέλει δε ταχέως τά δόξαντα»

Από τα βάθη των αιώνων η βαθυστόχαστη άποψη του Ισοκράτη καλεί σε νηφάλια και διαλλακτική …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com