Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Δημιουργικά παραδείγματα αναστοχασμού του Προσφυγικού Πολιτισμού

Κυριάκος Χήνας: Δημιουργικά παραδείγματα αναστοχασμού του Προσφυγικού Πολιτισμού

Κάθε μνημειώδες συλλογικό έργο,αν ανταποκρίνεται σε βαθείς ιστορικούς συμβολισμούς,πυροδοτεί πολλές διαδράσεις στην κοινωνία,κινητοποιεί σπουδαίους ανθρώπους,ανατροφοδοτεί την ενεργητικότητα των διανονούμενων και κυρίως δημιουργεί αφετηρίες για τη συστράτευση κοινωνικών φορέων.

Αυτήν ακριβώς τη δυναμική ελπίζουμε να πετύχει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού,το οποίο πλέον συστήνεται υπό νομική μορφή και αρχίζει την εύδρομη παρουσία του.

Υπάρχουν πράγματι μερικοί συλλογικοί φορείς οι οποίοι αξίζουν πολλά και χρειάζεται απαραίτητα να μυηθούν σε αυτό το ευγενικό εγχείρημα που με βεβαιότητα θα ευδοκιμήσει.Ας επιχειρήσουμε μια συνοπτική καταγραφή τους:

1. Ποσοτικά αλλά και ποιοτικά προηγείται η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος,με διαπρεπή στελέχη σε όλη τη χώρα.Συντονίζουν ο νέος πρόεδρος Αντώνης Οραήλογλου,που συνεχίζει την άψογη λειτουργικότητα που διασφάλισαν ο πρώην πρόεδρος Λουκάς Χριστοδούλου,αλλά και η ψυχή της ΟΠΣΕ και νυν Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Παντέλας.Στο σημείο αυτό,επείγει να σημειωθεί–για να λυθεί κάθε παρερμηνεία–ότι το Μουσείο μας δεν αντιστρατεύεται τους στόχους του Μουσείου των Ελλήνων της Ανατολής,το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο χώρο των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.Πρόκειται για αλληλοσυμπληρούμενους χώρους μύησης στον προσφυγικό πολιτισμό.

2. Ο ΑΣ Πέρα και ο ΑΟ Ταταύλα–στεγασμένοι στο εντυπωσιακό ιδιόκτητο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο στον Άλιμο ( θερμά συνιστούμε τους ενωσίτες να το επισκεφτούν και να θαυμάσουν τη σπουδαία δράση των δύο κωνσταντινουπολίτικων σωματείων).Σοβαροί παράγοντες,όπως η πρόεδρος του Πέρα Βίκυ Χριστοφορίδου και ο πρόεδρος των Ταταύλων Αθανάσιος Αρβανιτίδης,επιστημονικές προσωπικότητες,όπως η βιολόγος Ελίζα Φερεκύδου,αθλητικοί μέντορες,όπως ο προπονητής Μιχάλης Αναστασιάδης και πολυσήμαντες φυσιογνωμίες,όπως ο Δημήτρης Αράπογλου.

3. Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κων-τών που συντονίζει τη δράση των Σωματείων που αναφέρονται στην Πόλη,με συνεχείς ποιοτικές εκδηλώσεις,κυρίως στο καλαίσθητο Πνευματικό Κέντρο της,κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟ.Η διαπρεπής φυσιογνωμία του προέδρου και καθηγητή στο ΕΜΠ Νίκου Ουζούνογλου,με έντονες διεκδικήσεις για τα δίκαια των Κων-τών,εγγυάται την εύψυχη πορεία.

4. Η Εστία Νέας Σμύρνης,που ιδρύθηκε το 1930,έχει τεράστια δημιουργικότητα.Πέραν των διαλέξεων και των ημερίδων,διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα,έχει μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων,μουσεία βυζαντινής τέχνης και μικρασιατικής εκστρατείας,μεγάλη βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.

5. Το ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κων-πολης Ειρήνη Σαρίογλου,που κάθε χρόνο διοργανώνει το υπέροχο φεστιβάλ ιστορικού ντοκυμανταίρ στο Καστελόριζο.Με ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων ανατροφοδοτεί το ενδιαφέρον για την καθ ημάς Ανατολή.Τιμάται με την καθολική αναγνώριση σοβαρών επιστημόνων και έχει εκδώσει πολυάριθμα σχετικά βιβλία.

6. Το Κέντρο Σπουδής και ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Ιωνία–πρόεδρος ο Λουκάς Χριστοδούλου– με δύο εντυπωσιακά Μουσεία,Ταπητουργίας-Υφαντουργίας και Λαογραφίας,στα οποία ξεναγούνται σχολεία και πολλοί ρέκτες του προσφυγικού πολιτισμού.

7.Από όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς,η Νέα Ιωνία σφύζει πιο πολύ σε πολιτιστική δράση.Πέρα από το ΚΕΜΙΠΟ που αναφέρθηκε,διακονεί την προσφυγική κουλτούρα πλήθος σωματείων,όπως οι Σπαρταλήδες,οι Αλαγιώτες,οι Καππαδόκες,οι Ινεπολίτες-Κασταμονίτες και ευάριθμοι άλλοι.

8. Ο Σύλλογος Ιμβρίων,με πρόεδρο τον Στέλιο Πούλαδο,εκλεκτό στέλεχος τον δικηγόρο Πάρη Ασανάκη και έδρα το όμορφο ιδιόκτητο στη Νέα Σμύρνη,αναπτύσσει σοβαρή δράση που τροφοδοτεί διαρκή μέθεξη στον προσφυγικό πολιτισμό.

** Η συνοπτική αυτή καταγραφή περιορίζεται στην Αττική.Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού,που ήδη έχει τη νομική του υπόσταση και αρχίζει την εύδρομη πορεία του,θα αναζητήσει συνεργασίες και υλικό σε όλη την Ελλάδα,ειδικά στη Μακεδονία όπου το προσφυγικό στοιχείο είναι έντονο.Στην ΑΕΚ έχουμε βαθύτατη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην ιστορική συνείδηση της τιμημένης προσφυγιάς και θα την υπηρετήσουμε με μάχιμη αφοσίωση.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Έργα παντού στο Ναό υπό το βλέμμα του Μελισσανίδη

Δείτε σημερινά βίντεο από τις εργασίες για το σκέπαστρο αλλά και στην ένωση των κερκίδων …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com