Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Έλληνες Πρωθυπουργοί, οι οπαδικές προτιμήσεις τους

Κυριάκος Χήνας: Έλληνες Πρωθυπουργοί, οι οπαδικές προτιμήσεις τους

Επειδή είναι επίκαιρη η αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα,θα ήταν ενδιαφέρουσα η προσπάθεια να ανιχνεύσουμε το οπαδικό στίγμα των πρωθυπουργών της χώρας μας,με δεδομένο δυστυχώς ότι-τουλάχιστον εμφανώς-δεν είχαμε μέχρι σήμερα ενωσίτη σε αυτόν τον κορυφαίο πολιτικό θώκο.

Ας επιτραπεί να επαναλάβω το πρόσημο του προηγούμενου άρθρου σε αυτή τη φιλόξενη στήλη: όταν η διοίκηση της ΑΕΚ είναι ισχυρή,όπως σήμερα,ουδέποτε αποπειράθηκαν να τη ζημιώσουν διάφοροι κακόβουλοι πολιτικοί.

Αρχικά,να υπενθυμίσουμε ότι κατά την εποχή της ίδρυσης της ομάδας (στην περίφημη σύναξη της Βερανζέρου) τον Απρίλιο του 1924,πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και κατά την επίσημη έγκριση τον Σεπτέμβριο του 1924 πρωθυπουργός ήταν ο Θεμιστοκλής Σοφούλης.Με την έρευνα στα ανεπαρκή στοιχεία της εποχής,είδαμε ότι αμφότεροι δεν είχαν εμφανώς εκφράσει οπαδικές προτιμήσεις.

Ακολούθησαν οι κυβερνητικές εναλλαγές Φιλελεύθερων-Λαϊκών, όμως ούτε ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος ούτε οι Ανδρέας Μιχαλακόπουλος,Γεώργιος Κονδύλης και Παναγής Τσαλδάρης είχαν ευκρινή οπαδική τοποθέτηση.Βασική αιτία είναι ότι την εποχή εκείνη το ποδόσφαιρο θεωρούνταν ενασχόληση των λαϊκών μαζών και ελάχιστες κοινωνικές ελίτ καταδέχονταν να μυηθούν σε αυτό.

Στη “χρυσή” τετραετία Βενιζέλου (1928-1932) η ΑΕΚ τιμήθηκε με την παραχώρηση της ιστορικής έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια,φυσικά με τη συμβολή του βαρυσήμαντου Κωνσταντίνου Σπανούδη,φίλου και συνεργάτη του Βενιζέλου. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, βουλευτής με ευρύ κύρος.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος,σύμφωνα με την εφημερίδα “Αθλητική Φωνή” ( 14 Ιανουαρίου 1933),είχε πει πολλές φορές ότι είναι Ολυμπιακός και μάλιστα ζητούσε να μάθει τηλεφωνικά τα αποτελέσματά του.

Προς το τέλος της δικτατορίας Μεταξά (δεν έχουμε πειστική εικόνα για το αν αυτός ήταν οπαδός κάποιας ομάδας),η ΑΕΚ φάνηκε να παγιώνει την κυριαρχία της με δύο σερί πρωταθλήματα (1939 και 1940),αλλά ο πόλεμος ανέκοψε κάθε εξέλιξη.

Μετά την Απελευθέρωση και τον εφιαλτικό Εμφύλιο,ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Αλέξανδρος Παπάγος κυριάρχησαν μέχρι το 1955,χωρίς να έχουμε τεκμηριωμένα δείγματα για την οπαδική προτίμησή τους.

Στην οκταετία Κωνσταντίνου Καραμανλή (1955-1963), η ΑΕΚ δεν είχε πρωταγωνιστική παρουσία στο ποδόσφαιρο,με εξαίρεση τον τίτλο του 1963,ενώ τόσο στη διακυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (1964-1965) όσο και στην περίοδο των “Αποστατών” μέχρι τη Δικτατορία περιοριστήκαμε στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Ελλάδος το 1964 και το 1966.

Κατά τη δικτατορική περίοδο ( 1967-1974) ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δε θεωρούσε την ποδοσφαιρική ζωή ως οικείο χώρο,παρά τις ενωσίτικες προτιμήσεις της συζύγου του Δέσποινας.Βέβαια ούτε τότε η ΑΕΚ αδικήθηκε,αφού η θρυλική ευρωπα’ι’κή κορυφή στο μπάσκετ το 1968 όσο και τα πρωταθλήματα του 1968 και του 1971 επανέφεραν την ομάδα σε υψηλή εμβέλεια αποδοχής.

Μετά τη Μεταπολίτευση του 1974,οι πολιτικοί,συντασσόμενοι με τη γενικότερη εκλα’ί’κευση του αθλητισμού, εξέφραζαν πιο καθαρά τις οπαδικές προτιμήσεις τους,με εξαίρεση πάντοτε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (1974-1980).Πρώτος φανερός υποστηρικτής ήταν ο Γεώργιος Ράλλης,ο οποίος μάλιστα αποδοκιμάστηκε από το ακροατήριο (ανέτοιμο για τέτοια παιγνιώδη ατμόσφαιρα) στην Κατερίνη όταν με χιούμορ είπε ότι υποστηρίζει τον ΠΑΟ.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα,συνεχίστηκε η απουσία ενωσιτών από τον πρωθυπουργικό θώκο.Ο Ανδρέας Παπανδρέου (αδιάφορος, μόνο θεωρητικά φίλος του ΟΣΦΠ,η μόνη φορά που πήγε σε γήπεδο ήταν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 1987),ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης(ΟΣΦΠ),ο Κωνσταντίνος Σημίτης (χλιαρός φίλος του ΟΣΦΠ),ο Κώστας Καραμανλής (ΠΑΟ),ο Γιώργος Παπανδρέου (ΟΣΦΠ),ο Αντώνης Σαμαράς (ΟΣΦΠ),ο Αλέξης Τσίπρας (ΠΑΟ) και ο αυριανός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΟΣΦΠ) συνθέτουν μια οκτάδα που φυσικά δεν είναι αντιαεκτζήδες (ορισμένοι μάλιστα προσέφεραν ουσιώδη έννομη αρωγή σε δύσκολες στιγμές),αλλά δεν καταχωρούνται ως οπαδοί της ΑΕΚ.

Αν και κουραστική κάθε επανάληψη,αξίζει να ξανατονίσουμε ότι μια ισχυρή διοίκηση–όπως η σημερινή της ΑΕΚ– έχει πειστική πρόσβαση σε κάθε κόμμα εξουσίας,οπότε δεν ταλανίζεται ούτε εξαρτάται από κυβερνητικές αλλαγές.Η πολιτική ζωή με τα πρακτικά συμφραζόμενά της δεν καθορίζεται από την οπαδική στάση των κυβερνητών,αλλά προσδιορίζεται από ευρύτερες παραμέτρους και προσανατολισμούς.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Ηappy Birthday aekpassion!!!

Ηappy Birthday aekpassion! Πάμε γερά ΑΕΚάρα, η Αγιά Σοφιά φαίνεται πια….! Λοιπόν την Κυριακή παίζουμε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com