Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Ένα βότσαλο(οπαδικής αδιαφορίας)στη λίμνη(της προσφοράς Αγγελόπουλου)

Κυριάκος Χήνας: Ένα βότσαλο(οπαδικής αδιαφορίας)στη λίμνη(της προσφοράς Αγγελόπουλου)

Ανέκαθεν υπήρχαν στιγμές στις ανθρώπινες κοινωνίες όπου η πολυτέλεια της ανούσιας-ανόητης αδιαφορίας για σοβαρά διακυβεύματα αντιμετωπιζόταν με θυμηδία, επειδή δεν είχε βαρύνουσες συνέπειες.

Κάποιες στιγμές όμως, αυτή η πλαδαρή ιδιώτευση είχε καταστροφικά αποτελέσματα,επειδή οδηγούμαστε στο αδιέξοδο και το τέλμα. Στο σημερινό σημείωμα λοιπόν ας μου επιτραπεί να παραθέσω συνοπτικά την αληθινή ιστορία του τμήματος μπάσκετ της ΑΕΚ μετά τη μαύρη Μεγάλη Τετάρτη του Απριλίου 2011 μέχρι να φτάσουμε στη λυτρωτική αναδημιουργία από τον αυθεντικό ενωσίτη Μάκη Αγγελόπουλο.

Μετά τη δικαίωση του Ηλυσιακού στη δικαστική διαμάχη μας, αν και είχαμε κερδίσει στην πρωτοβάθμια εκδίκαση στον ΕΣΑΚΕ, οριστικοποιήθηκε ο υποβιβασμός. Οι ημέρες περνούσαν και δε διαφαινόταν κάποια δημιουργική κινητικότητα για την ομάδα,η οποία έτσι κινδύνευε να παίξει στο τοπικό αθηναϊκό πρωτάθλημα ΕΣΚΑ.

Ανέλαβα την πρωτοβουλία–χρησιμοποιώ το ενοχλητικό πρώτο πρόσωπο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια–να απευθύνω πρόσκληση σε ενωσίτες που θα μπορούσαν να δώσουν μια ρεαλιστική διέξοδο επιβίωσης και έτσι συναντηθήκαμε 32 άτομα στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”.

Παρά τις σοβαρές αργότερα διαφωνίες με τον Νίκο Γεωργαντζόγλου, η δεοντολογία επιβάλλει να τιμήσουμε αυτόν τον μάχιμο ενωσίτη, γιατί την ώρα του ολέθρου έβαλε πολλά χρήματα και η ομάδα έπαιξε στην Α2, χάνοντας μάλιστα την άνοδο στην ισοβαθμία.

Το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση Κοτσάτου-Αλεξίου ( αργότερα μόνος του ο Αλεξίου )αποφάσισε να αρχίσουμε την αναδημιουργία με εθελούσιο υποβιβασμό στη Β Εθνική. Δίπλα στάθηκαν σθεναρά ο Γιώργος Μπέρκοβιτς, ο Γιώργος Κατσαδήμας, ο Γιώργος Χήνας, ο Γιώργος Νικολάου, ο Βαγγέλης Ζιάγκος, ο Σπύρος Παπαϊωάννου, ο Κώστας Σταματιάδης, ο Σταύρος Ξενοφωντίδης—ομόθυμη η στήριξη της Ορίτζιναλ, ειδικά Σεπολίων-Κολωνού, και λίγοι άλλοι.

Βάναυσες στιγμές και αφόρητα βιώματα, με κορυφαίο την ήττα από τον ελλιπή Κρόνο, που υποβιβάστηκε. Από το 2013 αγωνιστήκαμε στην Α2 και με μύριες δυσκολίες επιστρέψαμε στην Α1. Στο σημείο αυτό,το καλοκαίρι του 2014, καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Αλέξη Αλεξίου, ο οποίος–ήμουν μπροστά και είδα–αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την πρώτη απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που απέρριψε την αδειοδότηση της ΑΕΚ, δούλεψε αποτελεσματικά και τελικά ο φάκελος εγκρίθηκε.

Τότε στελέχωσε την ομάδα ο Μάκης Αγγελόπουλος–αγνοώ τα συγκεκριμένα δεδομένα της ανάμειξης του, ας βοηθήσει όποιος έχει επαρκή σχετική γνώση–και βιώσαμε τις μεγάλες συγκινήσεις στα τέσσερα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το διπλό περυσινό θρίαμβο, που δεν έχουμε αξιολογήσει επαρκώς.

Και τώρα που φτάσαμε εδώ μετά από όσα μόλις περιγράφηκαν,είναι ανόητο να μην ανοίγει σοβαρός διάλογος για την εκκωφαντική αποχή του κόσμου από αυτό το θαύμα. Αρχικά, πρέπει να καταλογιστούν τα ουσιώδη ελαφρυντικά: το μπάσκετ υπολείπεται κατά πολύ του ποδοσφαίρου στο ενδιαφέρον που προκαλεί στον κόσμο,η ομάδα έχασε το παλαιό μπασκετικό κοινό της λόγω πολύχρονης αφάνειας, η οικονομική καχεξία αποδυναμώνει την προσέλευση,η ιδιώτευση και ο ατομικισμός μεγάλωσαν κ.α.

Αλλά δεν είναι αυτομαστίγωμα αν πούμε ότι είμαστε ολίγιστοι ως ποσοτική παρουσία μπροστά σε αυτό το θαύμα. Με τα 700 εισιτήρια διαρκείας γίναμε η χλεύη των αντιπάλων, σε αγώνα προς τιμή του μέγιστου Γιώργου Τρόντζου με γενική είσοδο 2 ευρώ ήμαστε ελάχιστοι, αρκετοί… προπονούνται στο άλμα εις ύψος για να υπερπηδήσουν τα τουρνικέ, πήραμε το ευρωπαϊκό και στο επόμενο ματς με την Κύμη ήμαστε 800 άνθρωποι, στα πιο πολλά ελληνικά ματς είχαμε διψήφιο αριθμό εισιτηρίων.

Ούτε τη διάθεση ούτε και το δικαίωμα έχω να υποδείξω κάτι, οι περισσότεροι είμαστε απλοί λαϊκοί άνθρωποι χωρίς οικονομικές ανέσεις,αλλά 100 ευρώ θα μπορούσαμε να τα θέσουμε ως προτεραιότητα μετά τα οικογενειακά έξοδα. Γιατί το θέμα εκεί βρίσκεται: πόσο πολύ ζυγίζουμε ότι αξίζει να πράξουμε με πρόταγμα το καθήκον στην ομάδα μας και πόσο αξίζει να ικανοποιήσουμε ηθικά τον άνθρωπο που παραβλέποντας τα αστεία έσοδα εκτίναξε την υπερηφάνειά μας στο ύψος της ΑΕΚ που θέλουμε. Αλλιώς, νομιμοποιούμε όσους καγχάζουν με την προσέλευση των 20.000 ενωσιτών στα πομπώδη ματς με Μούρθια και Μονακό σε αντιπαραβολή με τα γνωστά νούμερα εκατοντάδων ενωσιτών στους άλλους αγώνες.

Δεν είναι ντροπή να υστερείς και να κάνεις λάθη, ντροπή είναι να επικαλείσαι έωλες προφάσεις για να εμμείνεις στο λάθος σου. Και όποιος κρίνει ότι τα 100 ευρώ για ένα διαρκείας είναι αβάσταχτο φορτίο, τα 5 ευρώ για μεμονωμένους αγώνες είναι καθαρά υπόθεση τιμής και ευθύνης απέναντι στην Ιστορία αυτής της μεγάλης προσφυγικής ομάδας και απέναντι σε αυτόν που πέμπτο χρόνο τώρα μας κάνει υπερήφανους.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Προπόνηση με Χολαργό πριν τα ημιτελικά

Με άνετη νίκη επί του Χολαργού ξεκίνησε τα playoffs της Basket League 2018/19 η ΑΕΚ, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com