Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Εξωαγωνιστικά σημαινόμενα από το Μόναχο

Κυριάκος Χήνας: Εξωαγωνιστικά σημαινόμενα από το Μόναχο

Απόλυτα εύλογο και κατανοητό είναι να εστιάζουν οι περισσότεροι στα αγωνιστικά ζητήματα από τον αγώνα του Μονάχου.

Γράφηκαν πολλά καίρια για την απόδοση μέσα στο γήπεδο, τα οποία ας επιτραπεί να παρακάμψουμε, αφού άλλοι είναι πολύ περισσότερο καταρτισμένοι. Το σημερινό σημείωμα εστιάζεται σε εξωαγωνιστικές παραμέτρους που διαπίστωσαν φίλοι ταξιδιώτες, αλλά και σε προσωπικά βιώματα από την πολύχρονη διαμονή στη Γερμανία.

1. Η αιτιολογημένη ιστορική αντιπάθεια προς τους Γερμανούς δεν έχει σοβαρή πειστική βάση σήμερα. Ειδικά η νέα γενιά, γαλουχημένη σε μια ουμανιστική αντίληψη ζωής, έχει ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης και συμπεριφορά πολύ φιλική προς τους ξένους που σέβονται τον τόπο τους. Άκουσα φίλους να μένουν έκπληκτοι από την εξαίρετη συμπεριφορά πολλών ντόπιων, από το επικριτικό πανό διαμαρτυρίας των οπαδών της Μπάγερν για τα ακριβά εισιτήρια στους φιλοξενούμενους, για τον ύμνο της ΑΕΚ με τον οποίο υποδέχθηκαν τους δικούς μας θεσμικούς παράγοντες. Η πολυπολιτισμική Παιδεία εκεί έχει διαμορφώσει πολίτες με υψηλό επίπεδο κουλτούρας.

2. Γνωστό χιλιοειπωμένο χαρακτηριστικό των πολιτισμένων κοινωνιών παρατηρήσαμε ξανά στο Μόναχο. Ο αθλητισμός εμπεριέχει βέβαια το σκληρό ανταγωνισμό,ειδικά όταν διακυβεύονται τόσο πολλά χρήματα στους αγώνες, αλλά οι δηλώσεις των παικτών και των παραγόντων–όχι τόσο των ΜΜΕ– αγγίζουν τα όρια της ευγενούς φιλοφροσύνης προς τον αντίπαλο. Αποφεύγουν να εμπαίξουν μια ομάδα, να επιδείξουν την υπεροψία του δυνατού, σε αντίθεση με ελληνικές άστοχες κορώνες π.χ. συχνά στον αλαζόνα ΟΣΦΠ ή εσχάτως και ΠΑΟΚ διαβάζουμε ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από εμάς, με οποιονδήποτε αντίπαλο, συχνά κατά πολύ ισχυρότερο. Αυτό είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό σύμπτωμα της έπαρσης, που έχουν ανάγκη οι συμπλεγματικοί για να αυτοπείθονται ότι είναι δυνατοί.

3. Η απίθανη αφοσίωση των Ενωσιτών στην ομάδα έχει προκαλέσει ήδη το θαυμασμό πολλών Ευρωπαίων. Παρά την εμμονή του τηλεοπτικού δικτύου να μην εστιάζει στην εξέδρα, οι οπαδοί μας ανέδειξαν το πλήθος και το πάθος που ταιριάζει σε ένα μεγάλο αθλητικό οργανισμό και ευμενέστατα σχολιάστηκε από το σύνολο των ΜΜΕ στη Βαυαρία. Παράλληλα,ήταν άμεμπτη η συμπεριφορά όλων μέσα στην πόλη. Έτσι ψηλώνει μια ομάδα και εξακτινώνει την εμβέλειά της.

4. Πολύ σοβαρή ήταν για μια ακόμη φορά η εκπροσώπηση της ΑΕΚ σε θεσμικό επίπεδο.Από τον πρόεδρο Βαγγέλη Ασλανίδη και τη Γενική Διευθύντρια Αγγελική Αρκάδη μέχρι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Λυσάνδρου, τον Ανδρέα Δημάτο, τον Κωνσταντίνο Μαρινάκη και την Ανθή Παπακώστα, εκτυλίχθηκε μια παρουσία της ΑΕΚ με σπουδαία ηθική και πολιτιστική συγκρότηση, που στοιχίζεται με το επίπεδο μιας ομάδας που έχει αξιώσεις σεβασμού σε επίπεδο Ευρώπης.

*** Επανεγγράφεται η μεγάλη ΑΕΚ στη συνείδηση των Ευρωπαίων ως ένας ακμαίος αθλητικός οργανισμός, που θα προκαλέσει πάταγο με το νέο γήπεδο, το προπονητικό κέντρο και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που ήδη κυοφορείται.

Η ομάδα, αντί να τελματώνεται σε αφελείς ρητορείες, διαχέεται πλέον στη συνείδηση πολλών ως ακμαία δύναμη αθλητικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Η εμπειρία μας από τις αθλητικές κοινωνίες συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τρία είναι τα ουσιώδη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com