Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: Εξωαγωνιστικές διαστάσεις του αγώνα της Γλασκώβης

Κυριάκος Χήνας: Εξωαγωνιστικές διαστάσεις του αγώνα της Γλασκώβης

Απόδειξη σωφροσύνης εμπεριέχει κάθε συνειδητή απόπειρα να ερευνήσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα από γεγονότα και βιώματα ενός αγώνα στην Ευρώπη, πέρα από τα στενά αγωνιστικά όρια.

Κάθε λαός έχει τη δική του κουλτούρα και πολιτισμό, οπότε μόνον όφελος αποκομίζουμε εάν εκμεταλλευθούμε και οικειοποιηθούμε όσα στοιχεία μας βελτιώνουν. Ειδικά σε ένα λαό όπως οι Σκωτσέζοι, με υψηλό επίπεδο διανοητικής ανάπτυξης και σίγουρα ποιοτική συμπεριφορά στην αθλητική παιδεία τους. Ας το επιχειρήσουμε.

1. Κατά την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ στο γήπεδο, η υποδοχή από τους οπαδούς της Σέλτικ συνιστούσε υπόδειγμα προς μίμηση. Το πηγαίο χειροκρότημα ήταν ένδειξη τιμής σε ανθρώπους που έφτασαν μέχρις εκεί για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα, άσχετα αν είναι στο γήπεδο αντίπαλοι και μάλιστα σε κρίσιμη αναμέτρηση. Το ίδιο ανθρώπινη ήταν και η χειρονομία του Ενωσίτη που πήγε μέχρι τη θέση του νεαρού σκωτσέζου με κινητικές δυσκολίες για να του χαρίσει την κίτρινη φανέλα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι εφικτό σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος,πώς άλλωστε να χειροκροτήσεις οπαδούς μιας ομάδας που χάλκευε αποτελέσματα με το εξωπραγματικό ρεκόρ των 91-0 πέναλτι και των 0-74 κόκκινων καρτών. Αλλά πρέπει αμέσως να σταματήσουμε το ανόητο υβρεολόγιο εναντίον πόλεων της Ελλάδας, αφού αυτό αμαυρώνει τις ενωσίτικες Αξίες και ντροπιάζει πολύ τους τοπικούς συνδέσμους φιλάθλων μας π.χ.ποιο το νόημα του συνθήματος για τον ΟΦΗ και την Κρήτη όλη… όταν στο νησί έχουμε τόσους Κρητικούς που έτσι προσβάλλονται. Το ίδιο και για τα Γιάννινα, τη Λαμία κλπ.

2. Η Σέλτικ έχει ήδη διαθέσει όλα τα εισιτήρια διαρκείας και μόλις προχθές άνοιξε τη λίστα αναμονής για την περίοδο 2019-2020, επειδή προβλέπεται πάλι πλήρης απορρόφηση,σε γήπεδο 61.000 θέσεων. Νιώθουμε ότι αυτό δεν είναι μέχρι τώρα σύμφυτο με την ελληνική αντίληψη–και πριν από την κρίση το ίδιο μειονέκτημα υπήρχε–αλλά δεν είναι εύκολα δεκτό να ζητάμε πολλά από την ομάδα, να σχολιάζουμε τα πιο καυστικά αρνητικά στο διαδίκτυο και να μην προσφέρουμε τον οβολό μας. Ο ΠΑΟΚ υπερέβη ήδη τα 17.000 διαρκείας. Και φυσικά όλοι ξέρουμε την ανομολόγητη αλλά υπαρκτή πρακτική με την ετσιθελική δωρεάν είσοδο στους εντός έδρας αγώνες. Τα εμά εμά και τα σα εμά.

3. Το συγκινητικό φαινόμενο της Ορίτζιναλ Λονδίνου, με την υπογραφή Σαββαρή, έχει εξακτινωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο. Διαρκής αφοσίωση, ολόψυχη προσφορά για να μένουν ψηλά τα Σύμβολα. Για την ΑΕΚ πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για να αρχίσει η οργάνωση ενός δικτύου Ενωσιτών στην ομογένεια με λειτουργική διασύνδεση με την ομάδα. Όποιος έχει διαμείνει στο εξωτερικό, γνωρίζει καλά το υψηλό βαθμό αγάπης των Ελλήνων του εξωτερικού προς την ομάδα τους, οπότε είναι ώρα ελάχιστου σεβασμού να τους αξιοποιήσουμε-ενεργοποιήσουμε.

4. Οι καταξιωμένες ομάδες δεν αντλούν ισχύ μόνον από την αγωνιστική απόδοση και τους τίτλους. Το είδαμε στη Σέλτικ, η οποία έχει τη λειτουργική οργάνωση μεγάλης ομάδας,το κύρος στη χώρα της να λογίζεται ως πρωταγωνίστρια,την εμβέλεια στην Ευρώπη ως υπολογίσιμη δύναμη. Καλές ομάδες ο Ατρόμητος και η Τρίπολη, αλλά χρειάζεσαι και ένα συνολικό οργανισμό ισχύος που θα σε κατακυρώσει. Ευτυχώς,μετά τον εφιάλτη του 2013, η ΑΕΚ ταχύτατα ανασυγκροτήθηκε και πείθει με σπουδαία στελέχη, δυναμική οργάνωση, νέο γήπεδο, ιστορία με συμβολισμούς και όνομα αξιόπιστο ότι είναι μια σημαντική οντότητα που έχει μεγάλη βαρύτητα.

Με την αύρα της Ιστορίας και των Συμβόλων, ας είμαστε πολλοί παρόντες την Τρίτη στο ιστορικό ραντεβού. Τέτοιες αναμετρήσεις ενισχύουν τη δυναμική μιας ομάδας και εγγράφουν νέες παρακαταθήκες.

ΥΓ. Άσχετο αλλά αναγκαίο επιμύθιο: Είναι οικτρό αντιπαιδαγωγικό λάθος να αλλάζουμε στα παιδιά μας φανέλες, νοοτροπία και ψυχισμό ανάλογα με τα εκάστοτε μεταβαλλόμενα οικονομικά μας συμφέροντα. Έτσι, τους δημιουργούμε την εικόνα ότι το χρήμα θα ρυθμίζει τα πάντα στη ζωή μας. Ολέθριο.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Δύο χρόνια και μία… μέρα!

Χθες το AEK Passion έκλεισε δύο χρόνια και δεν είναι δυνατό να μην γράψουμε λίγες… …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com