Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Φράσεις που ντρεπόμαστε να ακούμε από ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

Κυριάκος Χήνας: Φράσεις που ντρεπόμαστε να ακούμε από ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

Η ελευθερογνωμία και η ελευθεροτυπία είναι βασικοί πυλώνες του αξιακού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αλλά με το ίδιο δικαίωμα που ο καθένας-συχνά με ανώνυμο τρόπο-παραθέτει τη γνώμη του υπάρχει και το δικαίωμα της κριτικής σε αυτήν. Ειδικά στους Ενωσίτες, το ζήτημα έχει εκρηκτικές διαστάσεις για λόγους που πολλές φορές έχουμε θίξει. Ορισμένες όμως φράσεις προσδιορίζονται από 3 γνωρίσματα και είναι επικίνδυνες για την ομάδα: πρώτο, είναι παντελώς άδικες για την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από το 2013 στο ποδόσφαιρο και από το 2014 στο μπάσκετ, δεύτερο, γιατί τρέφουν τα άθλια επιχειρήματα των πιο μοχθηρών αντιπάλων και τρίτο, γιατί διασπούν την ενότητα των οπαδών μας δηλητηριάζοντας τις συνειδήσεις αρκετών Ενωσιτών.

Ας δούμε κάποιες από αυτές:

1. “Ας κοιτούσαμε να παίξουμε καλά για να μη χάσουμε και ας αφήσουμε τη διαιτησία”. Πρόκειται για αρρωστημένη νοοτροπία, που δέχεται ότι εάν μια ομάδα δεν παίξει καλά, τότε πρέπει να χάσει, άσχετα με τη σφαγή από τη διαιτησία. Το είδαμε πρόσφατα στο Περιστέρι, όπου υπήρξαν αδιανόητα σφυρίγματα,σε αγώνα που κρίθηκε στους τρεις πόντους. Καταγγέλθηκαν από τα ενωσίτικα ΜΜΕ αλλά και ουδέτερες γραφίδες, όπως ο Αντώνης Καλκαβούρας που έγραψε ότι ” η διαιτησία έπαιξε υπερβολικά έδρα” κλπ. Λέγοντας τέτοιες αθλιότητες δίνεις την περαιτέρω ευκαιρία σε διαιτητές να σφυρίζουν ότι θέλουν ξέροντας ότι μέσα από την ίδια την ομάδα θα στραφούν αλλού για να αναζητήσουν ευθύνες και ενοχές.

2. “Γιατί να πάω στο γήπεδο, τι να δω,αφού η ομάδα δεν παίζει καλά”. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ολέθριο σκεπτικό. Η ομάδα με δοξασμένη ιστορία 94 χρόνων,με τόσους προσφυγικούς συμβολισμούς,με την τεράστια αναδημιουργία σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, θέλει κοντά της αφοσιωμένους οπαδούς που θα νιώθουν όσα εκφράζει. Αυτά θα χειροκροτούν,αυτές τις αξίες θα προστατεύουν με τη μαζική παρουσία τους. Είναι η σοβαρή διαφορά ανάμεσα στον εγωπαθή που θέλει να απολαμβάνει διασκέδαση και σε αυτόν που συγκινείται υπερασπίζοντας την Ιστορία.

3. “Δε βάζει ο Μελισσανίδης λεφτά στην ομάδα,έχει καβούρια”. Μάλλον θα καθυβρίζουν άλλον Μελισσανίδη που συμπτωματικά έχει το ίδιο επώνυμο. Δεν μπορεί να πρόκειται για τον Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος ανεγείρει το γήπεδο-Εστία των πιο όμορφων οραματισμών μας, που αναδιαμορφώνει ριζικά το προπονητικό κέντρο, που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που γκρέμισε την άθλια παράγκα, που ξαναδίνει στους ενωσίτες την υπερηφάνεια του πρωταγωνιστή.

4. “Καλά πάθαμε με την τιμωρία, γιατί κάποιοι δικοί μας έκαναν επεισόδια”. Κατ αρχάς, σε ώρα πολέμου είναι αυτομαστιγωτικό να ανοίγεις εσωτερικά μέτωπα. Ας αφήσουμε να εκδικαστεί η έφεση, να έχουμε ψυχραιμία και μετά σίγουρα θα επιμερίσουμε εσωτερικά τις ευθύνες με τα δέοντα μέτρα. Τώρα είναι ώρα να σχολιάσουμε την απόφαση, η οποία πρώτο, καταστρατηγεί κάθε έννοια ισο-νομίας, αφού πολύ βαρύτερα επεισόδια δεν τιμωρήθηκαν αυστηρά και δεύτερο, επιβάλλει τέτοιες ποινές για γεγονότα που συνέβησαν έξω από το γήπεδο, δεν επηρέασαν στο παραμικρό την ομαλή ροή του αγώνα και δεν τροφοδότησαν εκρηκτικές συνέπειες στην κοινωνία, όπως π.χ. η γνωστή οπλοφορία.

Αυτές οι τέσσερις αλλά και τόσες άλλες φράσεις με περιεχόμενο που υποσκάπτουν την ενότητα, παραχαράζουν βάναυσα την αλήθεια και μας οδηγούν σε μια αντίληψη ότι η ΑΕΚ ευθύνεται για τα πάντα,είναι προϊόν της μακρόχρονης απαξίωσης της ομάδας σε ατραπούς μικρότερων κατηγοριών.

Τώρα που η συσπείρωση του αφελούς ΠΑΟΚ με τον πανούργο ΟΣΦΠ απειλεί ευθέως τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας, θα εμμείνουμε στην αυτοκαταστροφή;

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κανένας δεν ξεχνά…

Πέρασε χθες άλλη μια θλιβερή επέτειος, από την εισβολή στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου. 45 …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com