Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Γαλήνιες και ταραγμένες περίοδοι στη σχέση ΑΕΚ-ΟΣΦΠ!

Κυριάκος Χήνας: Γαλήνιες και ταραγμένες περίοδοι στη σχέση ΑΕΚ-ΟΣΦΠ!

Με ιδιαίτερη ένταση κατά την τελευταία 25ετία, κινητοποιούνται τα πιο επιθετικά αντανακλαστικά του Ενωσίτη οπαδού στους αγώνες της ΑΕΚ με τον ΟΣΦΠ.

Ας επιχειρήσουμε μια πολύ συνοπτική σκιαγράφηση των σχέσεων των δύο ομάδων από την περίοδο της ίδρυσης τους.

Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, με το ελληνικό ποδόσφαιρο να πρωτοδημιουργείται, είχε διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας:

* στις 18 Σεπτεμβρίου 1927 ιδρύθηκε το ΠΟΚ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός-Κωνσταντινούπολη), σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΠΟ, για να πετύχει μια ορθολογιστικότερη κατανομή των εσόδων από τους αγώνες,ενώ το ποδόσφαιρο αύξανε τη δημοτικότητά του στα λαϊκά στρώματα.

* λίγους μήνες πριν,η ΑΕΚ,ο ΟΣΦΠ και ο Εθνικός είχαν συνδιοργανώσει αγώνες στίβου στο Στάδιο με προσκεκλημένη τη φημισμένη αγγλική ομάδα “Αχιλλεύς”.

* στις 2 Νοεμβρίου 1930 η ΑΕΚ επέλεξε τον ΟΣΦΠ για το φιλικό ματς (2-2) με το οποίο εγκαινίασε το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

(Αξίζει να υπενθυμίσουμε και μια όμοια πολύ άσχημη συγκυρία για τις δύο ομάδες το 1932: έμειναν στην Α’ Κατηγορία νικώντας σε αγώνες μπαράζ !! το Γουδί και την Άμυνα Πειραιά αντίστοιχα).

Η ίδια ατμόσφαιρα επικράτησε και στην Κατοχή,κατά την οποία μάλιστα αρκετοί ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων συνεργάστηκαν σε επιτροπές δράσης της αντιστασιακής Ένωσης Ελλήνων Αθλητών.

Στη δεκαετία του 1950 ήταν καταλυτική η κυριαρχία του ΟΣΦΠ με τέσσερα νταμπλ και ραγδαία αύξηση του αριθμού των οπαδών του. Παρουσίασε εξαιρετική ομάδα προσελκύοντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές και προπονητές (για λίγο μάλιστα πέρασε ως προπονητής και ο προπολεμικός θρύλος της ΑΕΚ Κώστας Νεγρεπόντης). Αξιοσημείωτη η ήττα του στον τελικό Κυπέλλου το 1956 με 1-2 από την ΑΕΚ, η οποία τότε αναζητούσε την ταυτότητά της στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο και είχε σκαμπανεβάσματα..

Σχετική ισορροπία είχε επικρατήσει στη σχέση των δύο ομάδων κατά τη δεκαετία του 1960, όπως ακριβώς συνέβη με την αγωνιστική απόδοσή τους. Κατέκτησαν από δύο πρωταθλήματα. Μάλιστα είχε διαμορφωθεί, αλλά δεν υλοποιήθηκε, μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας υποστήριξης των δύο ομάδων με καταγγελίες για τις μορφές της κυριαρχίας του ΠΑΟ στον ποδοσφαιρικό χώρο και ειδικά στην ΕΠΟ.

Καθοριστική ήταν η ανάμειξη του Νίκου Γουλανδρή στα διοικητικά του ΟΣΦΠ ως παράγοντα και μετά ως προέδρου. Δημιούργησε σπουδαία ομάδα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970, αλλά και η ΑΕΚ στο δεύτερο μισό είχε βαρυσήμαντη πρόοδο.Συνολικά, ο ΟΣΦΠ κέρδισε 4 πρωταθλήματα, ενώ η ΑΕΚ κέρδισε 3, με πρόσθετη εκλάμπρυνση τη μνημειώδη πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ακολούθησε μια πολύ κακή περίοδος για την ΑΕΚ (η οποία έληξε με το πρωτάθλημα του 1989), κατά την οποία ο ΟΣΦΠ ξέφυγε από την ΑΕΚ. Βέβαια και ο ΟΣΦΠ πέρασε μετά “πέτρινα χρόνια” χωρίς να κατακτήσει το πρωτάθλημα επί 10 συνεχόμενες χρονιές μέχρι να φτάσουμε στο 1997 επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη. Από τότε–με κορυφαία όξυνση την περίπτωση Μπάγεβιτς–με τόσες προκλητικές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων και παραγοντικές προκλήσεις πυροδοτήθηκε η γνωστή εκρηκτική ατμόσφαιρα μεταξύ ΑΕΚ και ΟΣΦΠ, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα με νέα πυριφλεγή διάσταση την προεδρία Μαρινάκη.

Είναι πολύ επώδυνο να συμβουλεύσεις τους Ενωσίτες να ανεχθούν τόσες διαιτητικές εκτραχύνσεις,όσο και αν θεωρητικά σε κάποια στιγμή θα έπρεπε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Δυστυχώς στην άλλη πλευρά έχει παγιωθεί η νοοτροπία της ετσιθελικής επικράτησης (που έχει αποφέρει τεράστια κέρδη από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και διευκόλυνε τη μετεγγραφή καλών παικτών), η οποία αναστέλλει μέχρι στιγμής την όποια πρόθεση συναίνεσης.

Είναι ρεαλιστικό άραγε να υπάρξει μια αναδιαμόρφωση των σχέσεων με νέους προσανατολισμούς και απαιτήσεις ισοτιμίας;

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

23 ποδοσφαιριστές εναντίον της αδειοδότησης ομάδων, μεταξύ των οποίων και η ΑΕΚ

Ο δικηγόρος των “23”, Γιώργος Παναγόπουλος ζητάει στοιχεία για τις αδειοδοτήσεις Άρη, ΑΕΚ, ΟΦΗ, ΠΑΣ …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com