Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Γαβρίλης Ιστικόπουλος – Η ολόδροση αύρα της ηδείας αρμονίας

Κυριάκος Χήνας: Γαβρίλης Ιστικόπουλος – Η ολόδροση αύρα της ηδείας αρμονίας

Σπάνια συναντάς έναν ποιητή-μύστη της ανθρώπινης ψυχής με τόσο ευρύ κοινό ανθρώπων που τον ακολουθούν φανατικά να αρδεύει με την πλούσια συγκρότησή του τους ορίζοντες της ευαισθησίας μας.

Αυτό είναι το πρόσημο του βαρυσήμαντου διανοητή Γαβρίλη Ιστικόπουλου,τον οποίο θα απολαύσουμε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου,ώρα 7μμ.στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας ( Νίκου Τρυπιά 45).Μαζί με τον άξιο ποιητή και φίλο του Κωνσταντίνο Γεωργάτο,θα επιχειρήσουν μια ειδική λογοτεχνική παρέμβαση με κείμενα και αναφορές σε μνήμες του προσφυγικού ελληνισμού και σε προσωπικές στιγμές ζωής που ακόμη τις φωτίζουν.Ενδεικτικός ο τίτλος: ” Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιητικές διαδρομές–Αλλοτινές πατρίδες”.

Γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1948 και συμμετείχε στην εφηβική ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ την περίοδο 1963-1965,όταν είχε ήδη αρχίσει το μεσουράνημα των ιστορικών επιτυχιών.Οι κραδασμοί της εποχής και οι έντονες ποιοτικές αναζητήσεις του εκφράστηκαν από το 1968 με τη δημοσίευση των πρώτων ποιημάτων του στις λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων και περιοδικών.Καθοριστική στιγμή στις πνευματικές ανατάσεις του ήταν η γνωριμία το 1973 με τον κορυφαίο ιχνηλάτη του “σκάπτε ένδον” Γιάννη Ρίτσο,χάρη στη μεσολάβηση της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή.

Εκτός από μία υπό έκδοσιν νουβέλα και ένα λογοτεχνικό δοκίμιο για το ελληνικό τραγούδι,έχει επικεντρωθεί κυρίως στην ποίηση. Δημιούργησε μεγάλη αίσθηση το 1992 με ” Το άνθος της μπαμπακιάς”,το οποίο επανεκδόθηκε και μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2014.Ας επιτραπεί η προσωπική προτίμηση στο πολύ συναισθηματικό ” Εσύ του Έρωτα” (2016 ),όπου εκδιπλώνεται το κάλλος της Αγάπης με όλες τις αγνές συζεύξεις του.Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: ” Μέρες αυτοσυγκέντρωσης ξημερώνουνε,καρδιά μου.Οι αγουροξυπνημένοι Εφιάλτες των προσδοκιών μας πίνουν τώρα το δηλητήριο από το ίδιο το κεντρί τους.Τους ρούφηξαν οι ανάσες μας που έκαναν άξια τη ζωή μας.Σαν το δέντρο που φυτέψαμε στα υψίπεδα του πόθου μας να πνίξει την ασυδοσία τους.”

Το Δεκέμβριο του 2016 στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών εορτάστηκε η επέτειος των 50 χρόνων ποιητικής δημιουργίας του,με ολόθυμο το θαυμασμό του κόσμου για ένα έργο που παραπέμπει στην ομορφιά των πανανθρώπινων ουμανιστικών ιδανικών.Ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος προσφέρει τη μέθεξη σε έναν κόσμο ποιητικού κάλλους που όλοι έχουμε ανάγκη.

Πολύ ενδεικτική του ιδεόκοσμου του ποιητή είναι η προτροπή του στο οπισθόφυλλο ενός έργου του: “Ας εισηγηθούμε με επιχειρήματα στον εαυτό μας την αέναη λυτρωτική Επανέγερση του Νου! Ας τραγουδήσουμε μαζί με εκείνο το παιχνιδιάρικο αηδόνι της καρδιάς μας,το ιντερμέτζο της χαράς! Ας γιορτάσουμε παρέα με τις επαναστατημένες Άνοιξες του μυαλού μας,την ανθοφορία των Ιδεών μας”.

Άλλοι θηρεύουν το ωφέλιμο που προσφέρει ποσοτικές απολαύσεις,ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος διεκδικεί το Υψηλό,δηλαδή μια διαρκή πάλη να μεταθέτουμε πιο ψηλά τα όρια της ποιότητας.Θερμά συγχαρητήρια και στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας που επενδύει στις μεγάλες δημιουργικές συγκινήσεις του Πολιτισμού.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα νέων αντρών του Χάντμπολ (Vid)

  Σημαντική επιτυχία για την ομάδα νέων άντρων χάντμπολ της ΑΕΚ. Η ομάδα Νέων Ανδρών του …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com