Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Για το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού

Κυριάκος Χήνας: Για το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού

Ανέκαθεν, ένα προκλητικό ερωτηματικό διακύβευμα σε κοινωνίες και ανθρώπους ήταν αν μπορούν να ξεχωρίσουν και να εστιάσουν στα ουσιώδη αντί για τα επουσιώδη.

Αυτό το ζήτημα αναρριπίζεται στις μέρες μας με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που δρομολόγησε ήδη η ομάδα μας. Διαβάζουμε 200 σχόλια για ένα συγκυριακό τραυματισμό παίκτη και μόλις 30 για ένα Μουσείο που θα τροφοδοτήσει με υπερηφάνεια τη σύνολη οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και θαυμασμό στο Πανελλήνιο για μια ομάδα που τιμά τον ελληνισμό της Ανατολής. Δύστοκη σκέψη αλλά και αγνωμοσύνη.

Η Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε συνίσταται από προσωπικότητες με μεγάλο αξιακό κύρος, αλλά δε θα είναι η μόνη που θα μεριμνήσει για το Μουσείο. Θα υπάρχει και μια άλλη Επιτροπή,ένα επιτελείο ανθρώπων που θα διαθέσουν χρόνο και διάθεση για να συλλέγουν και να ταξινομούν το υλικό που θα προσπορίζουν όσοι έχουν και θέλουν να διαθέσουν κειμήλια για το Μουσείο.

Ουσιαστικά, αυτή η λειτουργική ομάδα θα επικοινωνεί με όλη την Ελλάδα για να συντονίζει τη συγκέντρωση των εκθεμάτων που θα απαρτίζουν το Μουσείο.

Για την αξία του Μουσείου, αξίζει να προστεθεί και το εξής: Δεν πρόκειται για Μουσείο περιχαρακωμένο στα όρια της ΑΕΚ, είναι μια πρόταση που εκδιπλώνεται σε κάθε άτομο που θέλει να συμβάλει ώστε να προβληθεί η κουλτούρα, η λαϊκή τέχνη και η παράδοση των ελληνικών κοινωνιών της Ανατολής, που είχαν συναρπαστικό επίπεδο ποιότητας στην καθημερινή ζωή τους, στα Γράμματα και στις Τέχνες.

Μόνο συγκίνηση για έναν τέτοιο στόχο, που θα είναι όχι μια σκονισμένη αποθήκη αναμνηστικών, αλλά μια παλλόμενη πολιτιστική Εστία με εκδηλώσεις,επισκέψεις σχολείων και πολυεπίπεδες δράσεις.

H AEK, ως βασικός πυλώνας των προσφυγικών συλλογικών φορέων, είχε καθήκον να ενώσει υπό την αιγίδα της όλες τις βαρυσήμαντες προσωπικότητες που θέλουν να συνδράμουν, ανεξάρτητα από οπαδικές προτιμήσεις. Ούτε η κ.Αρβελέρ ούτε ο κ.Λιάνης ούτε ο κ.Νταλάρας κ.α. δηλώνουν Ενωσίτες, αλλά εκφράζονται από την αντίληψη ότι η Προσφυγιά δεν πρέπει να πολυτομείται όταν χρειάζεται να έχει έναν ενιαίο φορέα έκφρασης, όπως το Μουσείο.

Μια άλλη προσπάθεια είναι το Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ, το οποίο αυτονόητα περιχαρακώνεται στην ανάδειξη της 94χρονης ένδοξης ιστορίας αυτής της λαοφιλούς ομάδας. Καλότυχοι όσοι πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια. Θα αναδειχθούν στο Πανελλήνιο όλες οι μεγάλες μορφές μας, από τον Σπανούδη και τον Ιωνά, τον Ελεόπουλο και τον ήρωα Κοντούλη, μέχρι τον Γκούμα και τον Μπάρλο.

Παράλληλα, θα αναδειχθούν σπουδαία γεγονότα και επιτυχίες της ομάδας για να καταγραφούν στην αιωνιότητα,όπως τους αξίζει.

Είναι κατανοητό ότι όλοι όσοι ασχοληθούν με τα δύο Μουσεία είναι εθελοντές. Στην Ελλάδα φαίνεται ουτοπικό και ενίοτε αντιμετωπίζεται με χλευασμό αυτό, αλλά όλη η Δυτική Ευρώπη συνεγείρεται εθελοντικά για στόχους που υπερβαίνουν τα στενά χρονικά όρια και παραμένουν για πολλά χρόνια το καύχημα και η υπερηφάνεια μιας συλλογικής οντότητας, όπως μια αθλητική ομάδα ή μια κοινωνική οργάνωση.

Πρόκειται για δύο μεγαλουργήματα, που ασφαλώς πρέπει να πιστωθούν στον άνθρωπο που αναδημιούργησε την ομάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο με το νέο γήπεδο,το προπονητικό κέντρο και τις αγωνιστικές επιτυχίες. Ευγνωμοσύνη στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

ΥΓ. Δεν είδα να αναφέρεται κάπου,αλλά ελάχιστος φόρος τιμής αξίζει να αφιερωθεί σε αυτούς που–πίσω από τα φώτα–έδωσαν κάθε ικμάδα για να οργανώσουν το όλο εγχείρημα: στη Γενική Διευθύντρια της ΠΑΕ ΑΕΚ κ.Αγγελική Αρκάδη, στην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ.Ανθή Παπακώστα,στον κ.Ανδρέα Δημάτο και στους συνεργάτες του κ.Μάριο Τριβιζά και κ.Γιάννη Μάρκουλα και σε άλλους που δεν μπόρεσα να μάθω.

Χειμαρρώδης έπαινος αξίζει αυτονόητα στον εμπνευσμένο κ.Σάββα Καλεντερίδη και στον εύψυχο κ.Νίκο Καραμπουρνιώτη για την αφοσίωση στον υπέροχο αυτό σκοπό.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Όλα καλά για τον Μπακάκη

Τέλος καλό, όλα καλά με το χειρουργείο στο οποίο χρειάστηκε να υποβληθεί ο διεθνής αμυντικός …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com