Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Γιατί προκαλούν συνεχώς τις αγαθές προθέσεις των ΕΝΩΣΙΤΩΝ;

Κυριάκος Χήνας: Γιατί προκαλούν συνεχώς τις αγαθές προθέσεις των ΕΝΩΣΙΤΩΝ;

Εάν ισχύει ότι ” Η Δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης” (ρήση που αποδίδεται στον Γιόχαν Μάγερ ή στον Τζέρεμι Μπένταμ, σε εποχές όπου υπήρχαν μόνον εφημερίδες)…

Τότε ασφαλώς πρέπει να ισχύει και το αντίθετο: οι δημοσιεύσεις και οι αναμεταδόσεις (στην εποχή μας βέβαια αναφερόμαστε στο ραδιοτηλεοπτικό και ηλεκτρονικό χώρο) πρέπει να αποδίδουν δικαιοσύνη και ισονομία.

Προφανώς, ακόμη και οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αποστάσεις ισονομίας, αφού δικαιούνται να εφαρμόζουν δικά τους εμπορικά ή άλλα κριτήρια, αλλά δεσμεύονται με την υπέρτατη αρχή της δημοσιογραφικής εντιμότητας και αντικειμενικότητας. Εξίσου, το οξύτατο πρόβλημα εντοπίζεται στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Είτε πρόκειται για αγώνα μπάσκετ είτε χάντμπολ είτε άλλου αθλήματος, έχουν κορυφωθεί εις βάρος της ΑΕΚ τα φαινόμενα μονόπλευρου δημοσιογραφικού λόγου και πρωτοφανούς ανισότητας στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Εμφανίζεται το διαχρονικά γνωστό τρίπλευρο της διαστρέβλωσης:

Α. Απαξίωση της ΑΕΚ και ταυτόχρονη έμφαση στον αντίπαλο π.χ.αναφέρονται οι “σοβαρές απουσίες” του, χωρίς την αντίστοιχη αναφορά στην ΑΕΚ ή ακούμε λαχανιαστά ότι ο αντίπαλος “έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να προσπεράσει”, χωρίς το ίδιο να αναφέρεται για την ΑΕΚ ή ότι ο πάγκος του διαμαρτύρεται για μια διαιτητική απόφαση, χωρίς την παραμικρή παράλληλη αναφορά στον πάγκο της ΑΕΚ και πολλά άλλα ευτράπελα και εξοργιστικά. Δεν αντέχεται η θρηνητική φωνή του δημοσιογράφου όταν τελειώνει ο αγώνας με νίκη της ΑΕΚ και οι θριαμβικές κραυγές στην ήττα της.

Β. Απόκρυψη γεγονότων, δεν αναφερόμαστε βέβαια στις πάντοτε σεβαστές υποκειμενικές κρίσεις π.χ. σε πόσες εκπομπές ούτε καν αναφέρθηκε η τιμωρία δύο διαιτητών στον πρώτο αγώνα κατάταξης ΠΑΟ-ΑΕΚ στο μπάσκετ;

Γ. Κουραστήκαμε να ακούμε σε περίπτωση ήττας της ΑΕΚ λόγω διαιτητικών αποφάσεων το ευφυολόγημα ότι ας αφήσουμε τη διαιτησία και ας χαρούμε το όμορφο θέαμα που είδαμε, ενώ, όταν υπάρχουν παράπονα από την αντίπαλη ομάδα, να αφιερώνεται όλος ο χρόνος στην ανάλυση των φάσεων όπου ευνοήθηκε η ΑΕΚ.

Ενδεικτικά, θέτουμε τα εξής ερωτήματα, ανάμεσα στα πολλά:

1. Πώς εξηγείται ότι ουδέποτε οπαδοί άλλης ομάδας έχουν διαμαρτυρηθεί για μεροληπτική υπέρ της ΑΕΚ μετάδοση αγώνα, ενώ στην ΑΕΚ έχουμε συνεχή σφοδρή αγανάκτηση;

2. Είναι τόσο δύσκολο να υπάρχει πλήρης ποσοτική ισαριθμία στις φίλαθλες επιλογές των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη μετάδοση και το ρεπορτάζ των αγώνων; Θα ήταν ευτελιστικό για μερικούς σταθμούς να αναφέρουμε σχετικούς πίνακες.

Η δημοσιογραφία συνιστά τον πυλώνα της διανοητικής ωρίμανσης του φίλαθλου, όταν θεμελιώνεται στην πραότητα της αντικειμενικής ενημέρωσης. Η ΑΕΚ αξίζει πολύ περισσότερο σεβασμό στην 97χρονη βαρυσήμαντη ιστορία της, σταματήστε να προκαλείτε τις αγαθές προθέσεις μας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια και στελεχώνουν την ΑΕΚ Β’

Η ΑΕΚ έκανε πραγματικότητα το όνειρο του Λαέρτ Πάπα και του Γιάννη Πιτιλάκου καθώς οι …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com