Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Η εμπειρία μας από τις αθλητικές κοινωνίες συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τρία είναι τα ουσιώδη κριτήρια για να αξιολογήσουμε την ποιότητα ενός προσώπου που σχολιογραφεί και αναμετράται καθημερινά με τα αθλητικά δρώμενα:

Πρώτο, με τα γραπτά του να έχει εγείρει διανοητικές αφετηρίες που οδήγησαν πολλούς να ανοίξουν τους ορίζοντες σκέψης τους, δεύτερο να έχει σταθερή-ουσιώδη διαδρομή στα ΜΜΕ ή σε άλλο θεσμικό πόστο και τρίτο να διαθέτει πλούσια πολιτισμική σκευή για να αφομοιώνει τα κελεύσματα των καιρών.

Παράλληλα, αυτονόητο είναι ότι με ασυμβίβαστη ηθική θα αποκρούει την αλλοτρίωση του από οικονομική ή άλλη χειραγώγηση.

Στο δημοσιογραφικό χώρο της μπασκετικής ΑΕΚ εντοπίζω αυτή την πολυεπίπεδη προσωπικότητα που προσδιορίσαμε προηγουμένως: βιώνοντας τη λειτουργική δράση του στην κρίσιμη δεκαετία 2009-2019, φρονώ με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Γιώργος Νικολάου συμπυκνώνει ως προσωπικότητα αυτά τα ποιοτικά γνωρίσματα.

Από την εποχή της “Απογευματινής” με τον ασύγκριτο πνευματικό μέντορά του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη,μέχρι την “Ώρα”, σφυρηλατούσε σταδιακά μια συναρπαστική γραφίδα, με πρόταγμα την επιμελημένη υπεύθυνη έρευνα (με προσωπικό μόχθο, όχι με την πλαδαρή ευκολία της αντιγραφής από ιστοσελίδες). Πρώτος πήγαινε στο γραφείο και τελευταίος έφευγε. Τηλεφωνήματα για να επιβεβαιώσει μια πληροφορία, συνομιλία με πρωταγωνιστές, αιχμηρές ερωτήσεις και εμβριθέστατα σχόλια με την επαγωγική δομή της σκέψης του.

Αργότερα, ως υπεύθυνος Τύπου στις μπασκετικές διοικήσεις Κοτσάτου και μετά Αλεξίου. Ευφρόσυνες ώρες της ανάπλασης της ομάδας μπάσκετ, αλλά και πολλές χαλεπές ώρες με λεπτές ισορροπίες που έπρεπε αυτός να αντιμετωπίσει. Δε θα μάθουμε ίσως ποτέ τις κακοτοπιές και τις δυσλειτουργίες που τον βασάνισαν τότε, ας μείνουμε στο θριαμβικό αποτέλεσμα της ΑΕΚ,το οποίο σε μεγάλο βαθμό αξίζει να του το πιστώσουμε.

Μετά, ήρθε ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο οποίος δίκαια εμπιστεύεται τον κρίσιμο επικοινωνιακό τομέα στον Γιώργο Νικολάου, με την αρωγή του εξαίρετου Αλέξανδρου Κοζαρίδη. Μεγάλο καράβι, μεγάλες φουρτούνες, τα ποικιλόμορφα ΜΜΕ έχουν εύλογα σκληρές απαιτήσεις και πρέπει να συντονίσεις την προσπάθεια συνδυάζοντας το καλό της ομάδας με τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Είναι γνωστό ότι το χαρακτηριστικό μιας μεγάλης γραφίδας είναι, πέρα από την ουσία των θέσεων, να είναι αναγνωρίσιμη από το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις το όνομα του συντάκτη. Δε χρειάζεται να υπογράψει ένας Φαίδων Κωνσταντουδάκης ή ένας Βασίλης Σκουντής για να καταλάβεις ποιος έγραψε. Αυτό συμβαίνει ακριβώς με τα κείμενα του Γιώργου Νικολάου, με τις γλωσσοπλαστικές επινοήσεις, με το κοφτό καίριο ύφος και την εύστοχη επιλογή λέξεων με βαριά σημαίνοντα.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε πολλούς δημοσιογράφους είναι –επειδή ασκούν διανοητική επιρροή στον κόσμο– να αναπτύξουν εξουσιαστικές φαντασιώσεις. Στην περίπτωσή μας, έχουμε αντίθετα ένα σεμνό λειτουργό του Λόγου και της Γνώσης, ο οποίος καρπώνεται πολύ λιγότερα από όσα αξίζει και επιτελεί.

Πολλά αξίζει επίσης να πιστωθεί η σθεναρή μαχητικότητά του στην υπεράσπιση των αξιών και των θέσεων που τον εκφράζουν. Ενίοτε έχει γίνει στόχος κάποιων που–έχοντας ακολουθήσει το δρόμο του στρογγυλέματος και του συμβιβασμού–αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η ζωή προχωράει με το ανυπότακτο “όχι”, όταν βέβαια χρειάζεται.

Αλλά και σημειολογικά θα περίμενες να έχει τόσο συγκροτημένη πολιτισμική θωράκιση, αφού από μικρός βίωνε στο ιστορικό βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο του πατέρα του στην Αμφιλοχία την ευωχία των σπουδαίων συζητήσεων και πνευματικών διαξιφισμών μεταξύ των διανοητών της περιοχής.

Για αυτό δεν περιορίζεται σε στενές αθλητικές γνώσεις, αλλά άνετα διαλέγεται σε πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πνευματικά ζητήματα, στοιχείο άλλωστε που χαρακτηρίζει όλη την οικογένεια, όπως τον θείο του λαμπρό επιστήμονα Παντελή Νικολάου.

Η μπασκετική ΑΕΚ εκπροσωπείται δημόσια από έναν εύψυχο Μύστη των ενωσίτικων Αξιών και αυτό συνδηλώνει τη σοβαρότητα και την υγεία που έχει το πιο τροπαιούχο τμήμα της.

Είθε ο Γιώργος Νικολάου να έχει πολύχρονα την ίδια ακμαιότητα και δημιουργικότητα,ώστε να συμβολίζει πάντοτε την ΑΕΚ που πρωταγωνιστεί και σεμνύνεται για την αναδημιουργία της.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

”Έχω πονοκέφαλο”!

Μεγάλος ντόρος έγινε την Κυριακή για την αλλαγή στο ημίχρονο του Κρίστισιτς με τον Σιμάο.”Έχω …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com