Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: H dies irae της τραγωδίας ως αφετηρία για ολικό επαναπροσδιορισμό

Κυριάκος Χήνας: H dies irae της τραγωδίας ως αφετηρία για ολικό επαναπροσδιορισμό

Στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών, οι πιο δραστικές παρεμβάσεις έρχονται ύστερα από εφιαλτικά γεγονότα.

Το κρίσιμο διακύβευμα λοιπόν είναι αν θα καθηλωθούμε άβουλοι και μοιραίοι σε αδράνεια ή αν θα παρέμβουμε με αποφασιστικά μέτρα-καταπέλτες για να ισορροπήσει η ζωή μας σε νέες βάσεις. Αυτό το ερώτημα πρέπει να κυριαρχήσει σήμερα μετά την ανείπωτη απερίγραπτη τραγωδία.

Δείγμα της αρνητικής νοοτροπίας είδαμε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στην πολύ νωχελική αντίδρασή μας που έφερε το δεύτερο Αττίλα και το τέλμα στις διαδικασίες επίλυσης μέχρι σήμερα. Δείγμα της θετικής νοοτροπίας είδαμε μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όταν ανασκουμπωθήκαμε και πετύχαμε το θαύμα του εδαφικού διπλασιασμού σε λίγα χρόνια. Βέβαια τα μεγέθη είναι διαφορετικά με το σήμερα, αλλά αυτό που μετράει είναι το πώς αντιδρούμε σε κάθε πρόκληση.

Μετά τις οιμωγές και τους θρήνους, απαιτούνται εγκάρσιες τομές. Και δεν πρωτοπορούμε, αλλά επαναλαμβάνουμε προτάσεις που κάθε προηγμένη χώρα θεωρεί ως αυτονόητα προαπαιτούμενα:

1. Δεν υπάρχει τραγωδία με νεκρούς, χωρίς να τιμωρούνται υπαίτιοι που θα χρεωθούν ευθύνες. Με την Τίση υπάρχει μια κάθαρση στην υπόθεση, αλλιώς αναπαράγεται η ανευθυνότητα και δεν ανακουφίζεται το δημόσιο αίσθημα οργής. Ανάλογα με το μέγεθος του δράματος, η μικρασιατική τραγωδία οδήγησε στην εκτέλεση έξι υπεύθυνων, το δράμα στην Κύπρο απομάκρυνε τη στρατιωτική κυβέρνηση, η φωτιά με τόσους νεκρούς πρέπει να επιφέρει οπωσδήποτε παραιτήσεις και καταλογισμό ευθυνών. Ασύγγνωστο ατόπημα το ευφυολόγημα της παραίτησης που δε γίνεται αποδεκτή.

2. Να θεσμοθετηθεί σταθερή πληροφόρηση στα σχολεία και στους Δήμους τόσο για την ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, όσο και για την αντιπυρική προετοιμασία των πολιτών, ώστε να μην παρατηρούνται οι σπασμωδικές–και γι αυτό αυτοκτονικές–συμπεριφορές την ώρα του ολέθρου.

3. Σε στιγμές οργής υπάρχει γόνιμο έδαφος για να νομοθετούνται αυστηρά μέτρα και να εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα π.χ.αυθαίρετα–απαγόρευση οικοδόμησης 100μ.από τη θάλασσα–υποχρεωτικές αντιπυρικές ζώνες–σχετικός έλεγχος των δημοτικών αρχών–άμεση αναδάσωση χωρίς αστερίσκους–σχεδιασμός άμεσης εκκένωσης–πολεοδομικός σχεδιασμός των οικισμών-πρακτική εφαρμογή μέτρων σύστοιχων με το εξαίρετο πόρισμα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. Το βαθύτερο–αλλά και εξόχως δύσκολο– πρόβλημα είναι να νιώσουμε πολιτεία και πολίτες ως συμμέτοχοι και συνεργάτες σε έναν κοινό σκοπό και όχι ως λυσσαλέοι πολέμιοι. Αυτό ασφαλώς πρέπει να ξεκινήσει από συγκεκριμένες πρακτικές του κράτους που θα πείσουν τους πολίτες για την αναγκαία συμπόρευση. Ουτοπικό βέβαια με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τουλάχιστο να αρχίσει η διαδικασία μεταλλαγής αυτής της γάγγραινας που αποδυναμώνει την Ελλάδα.

Οι νεκροί δε γυρίζουν πίσω, αλλά σε πολιτισμένες κοινωνίες οι τραγωδίες είναι αφετηρία καίριου αναπροσανατολισμού της σκέψης και εμπλουτισμού της πράξης με ρεαλιστικές επιστημονικές λύσεις. Εκεί κρίνεται ο βαθμός ζωντάνιας και διανοητικής υγείας μιας χώρας, εκεί αξιολογείται η δυνατότητά της να επεξεργάζεται και να αφομοιώνει τα ποιοτικότερα στοιχεία της εποχής μας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Η εμπειρία μας από τις αθλητικές κοινωνίες συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τρία είναι τα ουσιώδη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com