Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: H θεσπέσια συμμετοχή της ΑΕΚ σε στιγμές ιστορικών συμβολισμών

Κυριάκος Χήνας: H θεσπέσια συμμετοχή της ΑΕΚ σε στιγμές ιστορικών συμβολισμών

Ουδέποτε αυτή η μυριάκριβη ομάδα συρρίκνωσε το στόχο της σε μια σπασμωδική αγωνία επικράτησης αλλά πάντοτε επένδυε στο υπόβαθρο των μεγάλων συμβολισμών.

Από μια ημέρα με τέτοιους συγκινητικούς συμβολισμούς δε θα μπορούσε να απουσιάσει η ΑΕΚ.

Στις 3 Απριλίου 1932, επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στο κτήριο της σημερινής Βουλής (τότε εξελισσόταν η αναδιαμόρφωση του κτηρίου, η οποία τελείωσε το 1935 και τότε η Βουλή των Ελλήνων μεταφέρθηκε εκεί από το κτήριο της οδού Σταδίου).

Προσφώνησαν ο πρόεδρος της Βουλής Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο διευθυντής της Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Χρυσάφης (ο οποίος το 1926 είχε σημαίνοντα ρόλο στην παραχώρηση της έκτασης του σημερινού γηπέδου της ΑΕΚ στους πρόσφυγες της περιοχής για να αθλείται η νεολαία).

Την εκδήλωση τίμησαν ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Παναγής Τσαλδάρης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος, ο Γραμματέας Απόστολος Νικολαΐδης (εμβληματικός παράγοντας του ΠΑΟ), ο πρόεδρος της ΕΠΟ Δημήτρης Μαρσέλλος (σημαίνον στέλεχος του Απόλλωνα) και προσωπικότητες της κοινωνικής και αθλητικής ζωής.

Την ίδια ώρα, ο κλασικός αθλητισμός τιμούσε την εκδήλωση με Σκυταλοδρομία στους δρόμους της Αθήνας με τη συμμετοχή πολλών ομάδων, ενώ μεγάλο πλήθος λαού παρακολουθούσε. Οι αθλητές ξεκίνησαν συμβολικά από την Ακρόπολη και η πρώτη αλλαγή σκυτάλης έγινε στην Πύλη του Αδριανού.

Ακολουθήθηκε μετά η πορεία: Ηρώδου Αττικού-Ρηγίλλης-Αμπελόκηποι-Αλεξάνδρας-Μαυροματαίων-Αρχαιολογικό Μουσείο (όπου η ΑΕΚ χάνει την πρωτοπορία από τον Εθνικό)-πλατεία Κάνιγγος (η ΑΕΚ επανακτά την πρώτη θέση και τη διατηρεί μέχρι τον τερματισμό με τους Σταυρινό-Εμίρη-Πατάλα)-πλατεία Συντάγματος.

Ο τελευταίος δρομέας της ΑΕΚ Πατάλας έφτασε πρώτος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσε συμβολικά ως μέλος της νικήτριας ομάδας έναν κλάδο ελαίας. Υπάρχει μάλιστα η σχετική φωτογραφία, όπου διακρίνεται και ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αυτή η ανεπανάληπτη φυσιογνωμία του αλύτρωτου ελληνισμού και της ΑΕΚ.

Κάθε ομάδα συμμετείχε με 16 δρομείς. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε ο Εθνικός, 3ος ο Παναθηναϊκός, 4ος ο Πανιώνιος και 5ος ο Πανελλήνιος. Στις ομάδες Β΄ κατηγορίας πρώτευσε το Παλαιό Φάληρο και ακολούθησε ο Ολυμπιακός.

Κατά την απονομή των επάθλων, η οποία έγινε στις 7 Μαΐου στην αίθουσα της Ολυμπιακής Επιτροπής, μίλησε ο Σπανούδης προσδιορίζοντας με συγκίνηση τη βαρύτητα αυτής της επιτυχίας: “Το έπαθλον αυτό δεν είναι το έπαθλον ενός κοινού αγώνος. Είναι το σύμβολον μιας ανενδότου προσπαθείας της φυλής συνδυαζομένης με την προσήλωσιν προς τας παραδόσεις της, με την δημιουργίαν ενός στερεών βάσεων παρόντος και με την πεποίθησιν προς μέλλον ευτυχές και ωραίον.

Και αν η νίκη ηυνόησε την ομάδα της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, ουδεμίαν άλλην αποδίδομεν εις τούτο σημασίαν, διότι ίσως η ομάς αυτή είχε το καθήκον πρώτη να κλίνη το γόνυ και να ψιθυρίση την ευλαβή προσευχήν της”.

(Πηγή των στοιχείων που αναφέρονται: εφημερίδα “Αθλητικά Χρονικά” 4 Απριλίου 1932–Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων )

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Η ευκαιρία του Ανσαριφάρντ να επιστρέψει στο σκοράρισμα

Ο Ιρανός έχει μείνει 9 παιχνίδια χωρίς γκολ και πλέον στην κορυφή των σκόρερ μοιράζεται …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com