Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: Η 94χρονη άλκιμη ομορφιά του ήθους

Κυριάκος Χήνας: Η 94χρονη άλκιμη ομορφιά του ήθους

Κάθε ομάδα σεμνύνεται για την ταυτότητά της που πάντοτε δείχνει ποιες στοχοθεσίες θεωρεί ποιοτικές και πόση επίδραση άσκησαν οι δημιουργίες της στην κοινωνία,πέρα και έξω από τίτλους και αγωνιστικές διακρίσεις…

Στη μεγάλη ΑΕΚ έχουμε μάθει να περηφανευόμαστε, γιατί στη μυριάκριβη ιστορία της κατάφερε να δράσει λυτρωτικά τόσο για τους οπαδούς της, όσο και για όποιους ευρύτερα αναζητούν μια όσμωση πολιτισμού. Ας ξεχωρίσουμε-με το μειονέκτημα του υποκειμενικού κριτηρίου-ανάλογες κορυφαίες παραμέτρους, με χρονολογική σειρά.

1. Στις 13 Απριλίου του 1924 αποφασίστηκε στο κατάστημα αθλητικών ειδών Δημόπουλου-Ιωνά η ίδρυση μιας ομάδας, που δε θα περιχαρακωνόταν σε στενά αθλητικά κριτήρια, αλλά θα αναδείκνυε την κουλτούρα της προσφυγιάς σε μια Αθήνα άκρως επιφυλακτική με τους ξεριζωμένους της Ανατολής. ΑΕΚ, το καύχημα του πένητα πρόσφυγα και των υψηλόφρονων αξιών του.

2. Το 1930 εγκαινιάζεται το γήπεδο σε χώρο τον οποίο είχε παραχωρήσει ο Βενιζέλος με προτροπή του Σπανούδη και χτίστηκε κυρίως με τον ένθεο ιδρώτα των πρώτων προσφύγων, των ”γιαουρτοβαφτισμένων” που εκεί επένδυσαν τα συλλογικά όνειρά τους για να σταματήσει ο επονείδιστος αποκλεισμός τους από την κοινωνία.

Το 1962 ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη αναδιαμόρφωση ενός σύγχρονου γηπέδου 40.000 θέσεων. Αργότερα, η διώροφη εξέδρα επί Μπάρλου θα συμπεριλάβει τη θρυλική Σκεπαστή,όπου κυριαρχούσε μια απίθανη αλληλεγγύη ψυχών των πιο αγνών φτωχοδιάβολων της ζωής.Απερίγραπτη ευωχία.

3. Στην Κατοχή, ο φιλικός αγώνας ΠΑΟ-ΑΕΚ που κατέληξε σε αντιστασιακή πορεία, όσο και η θυσία του διεθνή ποδοσφαιριστή Σπύρου Κοντούλη,επικύρωσαν το στίγμα μιας ομάδας που γνωρίζει να υπερασπίζεται τις ουμανιστικές αξίες. Να υπενθυμίσουμε και τον Κύπριο αθλητή στίβου Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν συμμαχητής του Γρηγόρη Αυξεντίου στο ολοκαύτωμα του Μαχαιρά.

4. Στις 7 Απριλίου 1999 στο Βελιγράδι η ραψωδία της Ενωσίτικης μεγαλοψυχίας. Στο μέσο των φρικτών βομβαρδισμών, η μόνη ομάδα που τόλμησε να αποδοκιμάσει τη βαρβαρότητα με τον αξέχαστο φιλικό αγώνα. Αιώνια παρακαταθήκη ανθρωπιάς.

5. Διαχρονικά, φίλαθλοι και άλλων ομάδων, ειδικά στην περιφέρεια, όπως πιστοποιήθηκε με δημοσκοπήσεις, αναγνώριζαν στην ΑΕΚ τη δύναμη που απειλούσε όσους χάλκευαν αποτελέσματα στα παρασκήνια. Σε αυτήν αναγνώριζαν την ελπίδα ότι θα μάχεται την κυκλική αναπαραγωγή της δύναμης των άνομων ισχυρών.

Ισόβιο καύχημα και περηφάνειά μας η ΑΕΚ, που εκφράζει την πιο ελευθερόφρονα και ασυμβίβαστη στάση ζωής. Ακατάλυτη κοινωνική δύναμη που εμπνέει τις μεγάλες δημιουργικές συγκινήσεις στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Αγνοείται η ισονομία

Η βαριά τιμωρία της ΑΕΚ, δίκαιη ή όχι θα κριθεί οριστικά από το εφετείο, εγείρει …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com