Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Η ΑΕΚ και ο Λιβάγια

Κυριάκος Χήνας: Η ΑΕΚ και ο Λιβάγια

Ο Κυριάκος Χήνας γράφει στο AEKPASSION για το διαζύγιο της Ένωσης με τον Κροάτη επιθετικό και αναλύει τι πρέπει να πράξει η ομάδα ενόψει του νέου γηπέδου. 

Αυτές οι στιγμές της όποιας αναστάτωσης μετά την αποχώρηση Λιβάγια, πρέπει να γίνουν αφετηρίες για να διαλεχθούμε γύρω από ευρύτερους προβληματισμούς. Αντί για ανούσια μεμψιμοιρία, χρήσιμο είναι να επικεντρωθούμε στο ζήτημα που έμμεσα άνοιξε: ποια στοιχεία πρέπει να έχουν και να μην έχουν οι ποδοσφαιριστές που θα έχουν την ασύγκριτη τιμή να μπουν πρώτοι στο νέο γήπεδο. Ας συνοψίσουμε μερικές σχετικές προσωπικές θέσεις, με αφορμή τα χαρακτηριστικά του Κροάτη επιθετικού.

Με αγωνιστικά κριτήρια, ο Λιβάγια άξιζε να στελεχώσει την ΑΕΚ στην Αγιά-Σοφιά. Εξαιρετικός τεχνίτης, ξεχώριζε για την εκλεκτή ποιότητά του, που του είχε ήδη αποφέρει το βαρυσήμαντο τίτλο του MVP σε μια ολόκληρη χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με πάνω από 40 γκολ σε 150 περίπου αγώνες (μερικά καθοριστικά σε Ελλάδα και Ευρώπη), αλλά και τοποθετήσεις στο γήπεδο ή στο χειρισμό της μπάλας που έπειθαν για την οξυδέρκειά του, δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την αξία του. Δεν ήταν βέβαια ο Σκόκο, αλλά στα δεδομένα της σημερινής ΑΕΚ ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, χωρίς να αξιοποιείται συχνά σε θέσεις που του ταίριαζαν.

Σε τρεις άλλες παραμέτρους υπήρχε αιτιολογημένος αλλά και δικαιολογημένος προβληματισμός:

Πρώτο, με τη βαρύθυμη στάση και το ταλαίπωρο ύφος του έδειχνε ότι οι φιλοδοξίες του δεν καλύπτονταν παίζοντας στην ΑΕΚ, ειδικά φέτος, υπερτιμώντας τα προσόντα του και νιώθοντας ότι αξίζει πολύ περισσότερο. Είναι εντελώς λάθος να αποδίδουμε αυτή τη συμπεριφορά δήθεν στο στυλ που έχουν κάποιοι άνθρωποι, είναι καθαρά πρόβλημα της δικής του σκέψης: η ΑΕΚ σήμερα είναι σε μέτριο αγωνιστικό επίπεδο, αύριο όμως στο νέο γήπεδο θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων. Κοντόφθαλμη η αντίληψή του, δείχνει άνθρωπο που εστιάζει στο σήμερα αδυνατώντας να δει το αύριο.

Δεύτερο, δεν μπορούσε να χειραγωγήσει τις εκρήξεις του θυμικού του. Ο αγώνας με την Βίντι δεν ήταν απλώς μια εξαίρεση στη συμπεριφορά του. Χωρίς να προκαλεί έριδες και αντιπαλότητες στα αποδυτήρια, δεν μπορούσε κάποιος να σιγουρευτεί ότι μέσα στο γήπεδο θα συγκεντρωθεί στα καθήκοντά του και θα εκμηδενίσει τις άστοχες συμπεριφορές του.

Τρίτο, σε αρκετούς αγώνες έδειξε απαράδεκτη αντιεπαγγελματική νοτροπία με απόδοση που δε δικαιολογείται. Εάν έχει παράπονα από τον προπονητή ή δυσφορεί για κάποιους συμπαίκτες ή προσδοκούσε άλλα από τη διοίκηση, δεν έχει ηθικό έρεισμα η επιλογή του να παραμένει παθητικά αδιάφορος στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού.

Φυσικά δεν έβαλε στη ζυγαριά του μυαλού και της ψυχής του ότι η ΑΕΚ τον πήρε παροπλισμένο από την πλήρη αφάνεια, του έδωσε την προβολή να παίξει στην Εθνική Κροατίας και τη συνολικότερη δυνατότητα να επανατροφοδοτήσει την καριέρα του και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Ίσως το καλοκαίρι δεχθεί προτάσεις από ομάδες με αξιοσήμαντους στόχους (σαφώς ευρύτερων φιλοδοξιών από την Σπαλ), αλλά θεωρούμε πολύ δύσκολο να τιθασεύσει εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον κάνουν απρόβλεπτο. Είθε να έχει καλότυχη εξέλιξη.

Η ΑΕΚ στο νέο γήπεδο μακάρι να είχε τον Λιβάγια ενός εντελώς αναδιαρθρωμένου σκεπτικού, ποτέ όμως τον Λιβάγια αυτής της άνευρης και υπεροπτικής νοοτροπίας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Το fair play του Ρογκαβόπουλου (pics)

Ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-Μεσολόγγι προέβη σε μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έσπευσε γρήγορα να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com