Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: ”Η ΑΕΚ βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου.Τι λέω; Είναι η ίδια μου η καρδιά”

Κυριάκος Χήνας: ”Η ΑΕΚ βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου.Τι λέω; Είναι η ίδια μου η καρδιά”

Ανέκαθεν ήταν συγκινητική η αφοσίωση των ενωσιτών οπαδών σε παίκτες ή προπονητές που ενσάρκωναν τους συμβολισμούς αυτής της υπερήφανης προσφυγικής ομάδας.

Ενίοτε βιώσαμε οδυνηρές απογοητεύσεις από αυτές τις ειδωλοποιήσεις, αλλά όλοι μας θέλουμε να υπερηφανευόμαστε έχοντας στην ομάδα όχι “φιλόπονα πρόβατα” που έλεγε και ο ντε Τοκβίλ, αλλά υψιπετείς προσωπικότητες που να εμπνέουν για πρωταγωνιστικές επιδιώξεις κορυφής.

Στην περίπτωση του ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΑΚΟΤΑ υπάρχουν πέντε τουλάχιστον καίρια συμπεράσματα:

1. Ότι πάντοτε θα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα μάχιμων προσωπικοτήτων που αρνούνται να υποταχθούν σε μια μοιρολατρική μεμψοιμιρία όταν βιώνουν πολύ άσχημες στιγμές. Το 2010 στο Πέζαρο η αγκωνιά σε σκριν του Ποέτα προκάλεσε στον Ντούσαν διήμερο κώμα με 15% πιθανότητες να επιβιώσει. Αυτός ο άνθρωπος με την ατσάλινη θέληση σήκωσε ως αρχηγός το 2018 το ευρωπαϊκό και το ελληνικό Κύπελλο, αργότερα και το Διηπειρωτικό.

2. Ότι για να αγαπήσεις μια αθλητική ομάδα, μικρή σημασία έχει αν μαζί της ανδρώθηκες με τίτλους,σημασία έχει να νιώσεις ότι εκεί καλύπτονται οι ευρύτερες προσδοκίες και ταυτίσεις που νοηματοδοτούν τη ζωή σου. Ο Ντούσαν ως προσωπική επιλογή του Ομπράντοβιτς πήγε στον ΠΑΟ και εκεί κέρδισε 2 Ευρωλίγκες, 5 Πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα. Αλλά αυτή η άκρως συγκινητική δήλωσή του, που είναι η προμετωπίδα του σημερινού σημειώματος, δείχνει πειστικά ότι η αυθεντική αγάπη δε μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα, όπως λέει και ο ποιητής.

3. Ότι είναι εφικτό να αγαπηθείς από τον κόσμο σε μια χώρα διαφορετική από αυτή που γεννήθηκες και μάλιστα να διαπρέψεις, όταν –πέρα από την αξία–αφομοιώνεις την ιστορική συνείδηση της κοινωνίας. Ο Ντούσαν έφτασε στο σημείο να αγωνιστεί με τη γαλανόλευκη αποσπώντας την ολόθυμη εκτίμηση όσων συνεργάστηκαν μαζί του, έχει 4 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών, 33 με την Εφήβων και 26 με τη Νέων-Ανδρών.

4. Ότι οι σώφρονες προσωπικότητες υπερβαίνουν την απογοήτευση ενός άδικου χλευασμού και μετατρέπουν την εύλογη πικρία τους σε αφετηρία δημιουργικής δράσης. Οι μπασκετικοί θυμούνται ασφαλώς τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2015, όταν ο συναισθηματικός Ντούσαν δεν άντεξε μια σειρά παρατεταμένων ύβρεων κάποιων από την εξέδρα (με χυδαιότητες αναντίστοιχες με το ήθος και την προσφορά του) και είχε αποφασίσει να σταματήσει από την ΑΕΚ. Ο σεβασμός στην ένδοξη ιστορία της ΑΕΚ αλλά και το καθήκον προς την ομάδα που αγαπά τον έφεραν ξανά στην πρώτη γραμμή.

5. Ότι ένας αθλητής μπορεί και πρέπει να γίνει υπόδειγμα Ανθρώπου επενδύοντας σε αναπαλλοτρίωτες ηθικές αξίες χωρίς ναρκισσισμούς και εγωπαθείς στρεβλώσεις. Το ζοφερό έλλειμμα ταπεινοφροσύνης που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να μετριαστεί με ανάλογες φυσιογνωμίες, όπως ο Ντούσαν. Επειδή μάλιστα οι συμπεριφορές των επώνυμων μετακυλίονται στην ψυχοσύνθεση του απλού οπαδού,είναι πολυεπίπεδος ο ευεργετικός ρόλος τους.

Η απόλυτα σεβαστή απόφασή του να συνεχίσει εκτός συνόρων,μια απόφαση που συνδηλώνει και την ευαισθησία του προς την εξέλιξη της μπασκετικής ΑΕΚ, θα μας φέρει από τον Οκτώβριο στην πολύ δυσάρεστη θέση να μην ακούμε τον Χριστόφορο Ζαραλίκο στο κλασικό “με το νούμερο 5, ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα” κατά την παρουσίαση των ομάδων, αλλά και στη διάρκεια των αγώνων να μην αναμένουμε από αυτόν να δώσει κάθε αγωνιστικό και ψυχικό απόθεμα.

Πολύ δύσκολο να συνηθίσουμε την απουσία ενός αληθινού αρχηγού, που σήκωσε τρία σπουδαία τρόπαια και αφιέρωσε όλο τον εαυτό του επί πέντε συνεχή χρόνια στην εξακτίνωση του κύρους της ομάδας (χωρίς να παραβλέπουμε και το Πανελλήνιο Εφήβων που κατέκτησε το 2003).

Κατά την πενταετία 2014-2019 αγωνίστηκε σε 152 αγώνες στην Α1 πετυχαίνοντας 1.663 π.Στο Τσάμπιονς Λιγκ συμμετείχε σε 50 αγώνες έχοντας 660 π., ενώ συμπεριλήφθηκε δύο φορές στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

“Η ΑΕΚ βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου. Τι λέω; Είναι η ίδια μου η καρδιά”. Βιώσαμε μαζί του θριάμβους και αποτυχίες, γελάσαμε και κλάψαμε μαζί, βουρκώσαμε με την αγαλλίαση που ένιωθε στα μεγάλα επιτεύγματα, οι σφιγμένες γροθιές του θα είναι πάντοτε σημείο αναφοράς για κάθε ενωσίτη που θέλει την ΑΕΚ σε υψηλόφρονες πορείες.

Από αυτόν περιμέναμε να γυρίσει τη ροή ενός δύσκολου αγώνα, το τρίποντο του να απογοητεύει τον αντίπαλο, το πάθος του να συνεγείρει ψυχές. Από αυτόν θα περιμένουμε, όποτε θελήσει, να γυρίσει ξανά στην ΑΕΚ και να ξαναδεί τη λατρεία του κόσμου που τον έχει αναγορεύσει σε εμβληματική φυσιογνωμία.

Καλή αγωνιστική χρονιά, φίλε Ντούσαν, με τις εγκάρδιες ευχές όλων, θα καμαρώνουμε σε κάθε νίκη της Μούρθια.

Να χαίρεσαι τους υπέροχους γονείς σου και την υπόλοιπη οικογένειά σου.

Σχετικά με Κώστας Σταματιάδης

Κώστας Σταματιάδης
Ελεύθερος Επαγγελματίας, Συμβουλευτική Επιχείρηση Αθλητής στίβου στην ΑΕΚ, στα 100, 200, 4×100. Συμμετοχή στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου της ΑΕΚ, στο τεχνικό τιμ και στις κατασκηνώσεις 1992- 1996. Εθελοντής Δασοπυροσβέστης στον ΣΥΝΠΑ 1999- 2001. Μέλος ΔΣ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ 2005-2008. Εκ των ιδρυτών του τμήματος Χάντμπολ και υπεύθυνος τμήματος. Τεχνικός Διευθυντής της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ 2008-2011. Τεχνικός Διευθυντής ΚΑΕ ΑΕΚ 2011-2012. Μέλος του ΔΣ της ΟΧΕ 2012- 2014. Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ 2014-2017 Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής 2017 -2020. Μέλος της Επιτροπής Be Active 2015-2017. Μέλος της Επιτροπής Ισοτιμίας της ΓΓΑ 2014-2017. Διοργάνωση Αθλητικών Εκδηλώσεων με παράλληλες κοινωνικές δράσεις , αλληλεγγύης, στήριξης και βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. ΥΓ. Όλες οι δραστηριότητες αυτές, στην ΑΕΚ, στην ΟΧΕ και γενικά, γίνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Ελέγξτε επίσης

Φοιτητές από τις ΗΠΑ σε ΟΑΚΑ,Σπάτα και γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ!

Μέσω του προγράμματος sudy abroad group με θέμα το Sports Management,20 φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com