Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Η αφόρητη δυσοσμία της αποθέωσης του “εγώ”

Κυριάκος Χήνας: Η αφόρητη δυσοσμία της αποθέωσης του “εγώ”

Διακριτό χαρακτηριστικό κάθε ώριμης κοινωνίας είναι η ικανότητα να αναδιαμορφώνει τη σκέψη και τις πράξεις της σε σωστή κατεύθυνση, ύστερα από μια επώδυνη δοκιμασία.

Είναι διαφορετικό ζήτημα αυτό που επείγει να πράξει η Πολιτεία μετά την τραγωδία των πυρόπληκτων, από τι πρέπει να κάνει η κοινωνία. Στο σημείωμα αυτό ας εμμείνουμε στο χρέος της κοινωνίας.

Η Ελλάδα στο θέμα της κοινωνικής συσπείρωσης έχει μια βαριά δυσλειτουργία: σήμερα δεν είναι πλέον ούτε η εποχή όπου όλοι οι άνθρωποι συλλειτουργούσαν με πλήρη αλληλοπεριχαράκωση (π.χ. αρχαία Αθήνα) ούτε η εποχή όπου οι άνθρωποι στις Κοινότητες συνεργάζονταν σε πολλές δραστηριότητες (Τουρκοκρατία).

Ενώ η Δυτική Ευρώπη βίωσε την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό,που τροφοδότησαν το πρόταγμα της ομαδικής συνεργασίας της κοινωνίας,στην Ελλάδα ολισθήσαμε στην εμμονή της άκρας ατομικότητας. Ας αναφερθούμε στο παράδειγμα-υπόδειγμα της Γερμανίας, όπου κάθε άνθρωπος δραστηριοποιείται ενεργά, όχι εικονικά, κατά μέσο όρο σε 3,5 τουλάχιστον συλλόγους.

Πέρα από την ολέθρια αδυναμία της Πολιτείας στις φωτιές,οι τοπικές κοινωνίες δεν ήταν συλλογικά οργανωμένες με ομάδες επίβλεψης και παρέμβασης εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα–όταν ξέσπασε το κακό–να συγκροτούνται συγκινητικές μεν αλλά ανεπαρκείς εθελοντικές πρωτοβουλίες. Μη συγχέουμε τις τραγικές ευθύνες της Πολιτείας με την κοινωνική ανεπάρκεια να οργανωθεί έγκαιρα και να αποτρέψει τα δεινά.

Αναλογικά, το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στο μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου και ειδικά στους οπαδούς της ΑΕΚ,σημείο το οποίο ειδικά μας ενδιαφέρει. Οι Σύνδεσμοι, ειδικά στην περιφέρεια,διέρχονται πρωτοφανή περίοδο όπου απειλείται η επιβίωσή τους (με θεαματική εξαίρεση τον ΣΦ ΑΕΚ Ηρακλείου και ίσως 1-2 άλλους Συνδέσμους), ακριβώς επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών δεν έχει την κουλτούρα της συνεισφοράς σε μια μαζική οργανωμένη οντότητα. Έχει μεταφερθεί και εδώ η σαθρή νοοτροπία ότι ο καθένας αποφασίζει ατομικά και αυθαίρετα αν και πώς θα υπηρετήσει την ΑΕΚ,επιστρατεύοντας μάλιστα και τα ανάλογα δικαιολογητικά επιχειρήματα.

Όταν ο στόχος είναι να συνεισφέρουμε στην επιβίωση ενός Συνδέσμου Οπαδών, οι πολλοί απέχουν απορρίπτοντας ετσιθελικά αυτό που είναι μονόδρομος για την επιβίωση: ότι υπάρχουν κανόνες σε μια συλλογική οργάνωση τους οποίους ακολουθούμε, γιατί αλλιώς διαλυόμαστε.

Όταν καλούμαστε να βοηθήσουμε με την προμήθεια εισιτηρίων διαρκείας, αρκετοί κομπορρημονούν ότι δε μετέχουν επειδή η ομάδα δεν έχει καλούς παίκτες στο ποδόσφαιρο ή το γήπεδο της ομάδας μπάσκετ είναι μακριά ή γιατί η Κάρτα Φίλου στην Ερασιτεχνική δεν τους εκφράζει. Δηλαδή, βαφτίζεται ως ατομική ελευθερία επιλογής η καταπάτηση των αναγκαίων όρων για να συντηρηθεί μια συλλογική οντότητα.

Από αυτή τη σαθρή και καταδικαστική νοοτροπία πρέπει να αρχίσει το “σκάπτε ένδον” των οπαδών. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, υπάρχουν γενικοί προσανατολισμοί στην ομαδική ζωή μας.

Ας συνθλίψουμε επιτέλους το υπερφίαλο “εγώ” για να ανοιχτούμε στα λυτρωτικά “εμείς!!

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Δέος! Σχηματίστηκε ο Δικέφαλος Αετός στο κάτω διάζωμα της «Opap Arena» (Pic)

 Το έμβλημα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας κυριαρχεί και πάλι στο Ναό της ¨Αγιάς Σοφιάς – Opap …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com