Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Η αύρα του μοναδικού προσφυγικού οικισμού της Πελοποννήσου

Κυριάκος Χήνας: Η αύρα του μοναδικού προσφυγικού οικισμού της Πελοποννήσου

Ζώντας στην…εγγαστρίμυθη Αθήνα, όπου οι πιο πολλοί πιστεύουμε ότι όλο το Σύμπαν κινείται γύρω από αυτήν, αδυνατούμε ή δε θέλουμε να δούμε ότι στην περιφέρεια εκτυλίσσεται ένας δυναμισμός δημιουργικότητας, με πολύ περισσότερη αφοσίωση σε Αξίες και ήθος.

Για μια ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε αυτό στην εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ στη Νέα Κίο Αργολίδας. Απόγονοι προσφύγων που δούλεψαν και στέριωσαν σε έναν ευλογημένο τόπο έχοντας τόσο την αλληλεγγύη ως πρόσημο στην καθημερινότητά τους, όσο και μια συγκινητική σύζευξη με την προσφυγική ομάδα της καρδιάς τους, που τους έχει κάνει υπερήφανους με την 95χρονη δοξασμένη ιστορία της.

Είδαμε καθαρά πόσο άδολη είναι η αφοσίωσή τους στην ΑΕΚ, όχι μόνον ως κορυφαία πρωταγωνιστική ομάδα, αλλά κυρίως ως δυναμικό–όχι μουσειακό– Σύμβολο παραδόσεων και κουλτούρας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης αγωνιούσαν για την πορεία της ανέγερσης του γηπέδου μας, προέτρεπαν να εμμένουμε σε όσα νοηματοδοτούν την ιστορία της ΑΕΚ και εκθείαζαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως καταλύτη μιας αναδημιουργίας που εμπεδώνει μακροπρόθεσμα την ελληνική και ευρωπαϊκή ισχύ της. Πολλοί έρχονται στην Αθήνα για τους αγώνες, κυρίως στο ποδόσφαιρο, εκφράζοντας απορία και δυσαρέσκεια για την κραυγαλέα αποχή των Αθηναίων ενωσιτών.

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο όμορφο Πνευματικό Κέντρο, τιμήθηκε από σημαντικές θεσμικές παρουσίες. Κολακευτήκαμε με τη συμμετοχή του θεοφώτιστου Μητροπολίτη Αργολίδας κ.Νεκταρίου,ο οποίος εξακτινώνει καθημερινά την κοινωνική αρωγή του στους ανήμπορους και τους αναξιοπαθούντες πραγματώνοντας μια βασική διάσταση της στοχοθεσίας της εκκλησίας.

Μικρό παιδί το 1968 στο Μαρούσι –αφού ήδη εκφραζόταν από τις ενωσίτικες αξίες–άκουγε από το ραδιόφωνο το θρίαμβο στο Καλλιμάρμαρο και έκτοτε δέθηκε περισσότερο με το μπάσκετ. Παράλληλα, εντυπωσίασε ο ενωσίτης Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Αργολίδας κ.Τάσος Χειβιδόπουλος, ο οποίος θυμήθηκε αθλητικά βιώματά του.

Παρών και ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ.Δημήτρης Καμπόσος,που μίλησε πολύ θερμά για την αναγκαιότητα της Αγιά-Σοφιάς. Οι δύο τελευταίοι θα είναι αντιμέτωποι τον Μάιο στη μάχη για το Δήμο. Συμμετείχε με χαιρετισμό και μια άλλη διαπρεπής τοπική μορφή, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος της ΕΠΣ Αργολίδας κ.Βασίλης Σιδέρης.

Εγκάρδιες ευχαριστίες στους δεκάδες φίλους που,με ένθερμη συνειδητή παρουσία,τίμησαν την εκδήλωσή μας. Επίσης,ευχαριστούμε πολύ τον εξαίρετο δημοσιογράφο της ΕΡΑ κ.Γιάννη Γαλανόπουλο, που μας παραχώρησε βήμα σε εκπομπή της κρατικής ραδιοφωνίας, αλλά και τις τοπικές ιστοσελίδες που φιλοξένησαν σχόλια για την εκδήλωση, ειδικά το argolidaportal.

Την πιο ουσιώδη αρωγή στη συνολική προετοιμασία και στη διευθέτηση του χώρου έδωσαν ο πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Χατζηγεωργίου και ο φίλτατος Θύμιος Χατζηγεωργίου. Για λόγο που δε μάθαμε, δεν ήταν εφικτή η παρουσία του ενωσίτη δήμαρχου Ναυπλίου κ.Δημήτρη Κωστούρου.

Η κεντρική ομιλία από τον σπουδαίο κ.Γιώργο Μανινή, δικηγόρο και τελευταίο δήμαρχο του Δήμου της Νέας Κίου, πριν ενσωματωθεί καλλικρατικά στο Άργος, ήταν μια εγκάρσια ανατομία των ευθυνών της ελληνικής και της διεθνούς πολιτικής τόσο στην πολυσήμαντη πολιτικό-στρατιωτική ήττα του 1922,όσο και στις άθλιες συνθήκες του ξεριζωμού των Ελλήνων.

Προσκυνήσαμε και την εικόνα της Θεομάνας ( κατά μία εκδοχή,είναι έργο του Αποστόλου Λουκά) στον Ιερό Ναό της Θεομάνας-Οδηγήτριας, με την ευγενική συνοδεία του πρωτοπρεσβύτερου Δημοσθένη Γάτσιου. Στη Νέα Κίο εκτυλίσσεται η δράση δύο σημαντικών Συλλόγων, του Μορφωτικού και του Πολιτιστικού, ενώ η ποδοσφαιρική και η μπασκετική ομάδα του Συλλόγου “Αργοναύτης” είναι επένδυση αθλητισμού για τους νέους της περιοχής.

Μια πολύ όμορφη σε καλαισθησία και ρυμοτομία κωμόπολη, μόλις 6 χλμ.από το Ναύπλιο, τιμά την προσφυγιά με το πνευματικό κλέος και τον εργατόκοσμό της.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Για τους λάτρεις του Playstation….e-AEK!

Για τους μικρούς μας φίλους που ίσως δεν το γνωρίζουν,η ΑΕΚ απέκτησε πρόσφατα και…. e-ομάδα! …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com