Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Η BLACK FRIDAY…των συνειδήσεων

Κυριάκος Χήνας: Η BLACK FRIDAY…των συνειδήσεων

Με τις καταιγιστικές εμπορικές εκπτώσεις ταυτίζεται βέβαια αυτός ο ξενικός φραστικός όρος, αλλά σημειολογικά μπορούμε να τον επεκτείνουμε και σε εκπτώσεις ηθικών ορίων, συνειδήσεων και συμπεριφορών.

Σε μια εποχή μάλιστα όπου θεοποιείται η υποκειμενική άποψη σε βάρος της αντίληψης που επιτάσσει η κοινωνία, τότε ευκολονόητα μπορούμε να εστιάσουμε σε εκπτώσεις συνειδήσεων, ειδικά στον αθλητικό κόσμο.

Μια πρώτη ανάλογη περίπτωση εντοπίζουμε σε δημοσιεύματα δημοσιογράφων και ” δημοσιογράφων”. Γράφουμε μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας δημιουργώντας έτσι πάταγο και μια συγκεκριμένη αντίληψη στο κοινό,χωρίς μετά να ζητάμε συγγνώμη γι αυτό.

Ένα μόνο δείγμα: Πρόσφατα, μεγαλοδημοσιογράφος –σε αξία και ηλικία–χλεύαζε τον Νταλάρα χρεώνοντας του ότι δεν έχει τα προσόντα για να αξιολογεί τα εκθέματα που θα προσπορίζονται στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην ΑΕΚ.

Σε άμεση γραπτή αντίδρασή μας ότι ο Νταλάρας είναι απλώς στην Τιμητική Επιτροπή και όχι στην Επιτροπή Συλλογής και Αξιολόγησης Υλικού, δεν υπήρξε ανασκευή του δημοσιεύματος και έτσι παρέμεινε στο κοινό μια πασιφανώς άδικη,ετσιθελική και εσφαλμένη εντύπωση.

Μια δεύτερη αποτύπωση των εκπτώσεων συνείδησης είναι η μηδενική συμμετοχή του κόσμου της ΑΕΚ στο φιλικό αγώνα μπάσκετ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου μεταξύ ΑΕΚ και Βηθλεέμ Παλαιστίνης. Χρόνια τώρα τα πιο μαχητικά στοιχεία ανάμεσα στους οπαδούς μας, ξιφουλκούν για τα δίκαια της Παλαιστινίων και το πόσο καταπιέζονται και το πόσο ασφυκτιούν από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί στο ματς όπου θα μπορούσαν συμβολικά να εκφράσουν αυτή την αντίληψη, απουσίασαν άπαντες…

Mια τρίτη περίπτωση, συνιστά η ανώνυμη επιθετικότητα στο διαδίκτυο, όπου με το άλλοθι της ελεύθερης διακίνησης ιδεών σπιλώνονται πρόσωπα και κατακερματίζονται Αξίες. Ειδικά στην ομάδα μας–διαχρονικό αρρωστημένο σύμπτωμα–ανώνυμα παρατίθενται αρνητικές απόψεις για πολλά πρόσωπα και ζητήματα, χωρίς να συνοδεύονται με την απαραίτητη πρόταση-διέξοδο, ώστε να επιλυθούν με ρεαλιστικό τρόπο όσα καταγγέλλονται. Ανέξοδη εκτόνωση, χωρίς ουσιαστική προσφορά λύσεων,άρα μηδενικής αξίας.

Μια τέταρτη δυσκαμψία που ταλανίζει πολλά χρόνια την αθλητική ζωή είναι το ότι εμφανίζονται τιμητές και προασπιστές της Ηθικής κάποιοι που έχουν δηλητηριάσει τον αθλητικό πολιτισμό με τη λογική της ετσιθελικής επικράτησης μέσα στα γήπεδα, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις ισορροπίες και σεβασμός στην ισονομία π.χ. οι άνομα ευεργετηθέντες με τα σκανδαλώδη ρεκόρ των 91-0 πέναλτι και των 0-74 κόκκινων καρτών διαμαρτύρονται για διαιτητικές αδικίες, αντί να ζητούν ταπεινά συγγνώμη–που βέβαια δεν επαρκεί–για την καταβύθιση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ανυποληψία.

Μεγάλη απορία προξενεί και η εμφανής αντίφαση στη στάση των Μακεδόνων. Πρόκειται για εύψυχους Έλληνες με αρχές και ευαισθησίες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η απόλυτη σιωπή τους στη συμπεριφορά Σαββίδη με το κουμπούρι ή στη γενικότερη οξυθυμία που διέπει τον γιο του ή στα παραληρήματα του προπονητή απέναντι στην ΑΕΚ.

Αν δεν αστοχώ,δεν υπήρξε ούτε μία δήλωση δημόσιου παράγοντα της περιοχής που να κατακρίνει αυτό που γελοιοποίησε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο δίνοντας αίσχιστη εντύπωση. Πολύ παράξενη αλλά και ανησυχητική φίμωση συνειδήσεων.

Ας είμαστε εμείς πάντοτε προσηλωμένοι στα μεγάλα που δημιουργούμε–γήπεδο,προπονητικό κέντρο, Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ–με την εύαθλη εντιμότητα που χαρακτηρίζει πάντοτε αυτό το λαοφίλητο Σωματείο μας.

Έτσι χαράσσονται οι μεγάλοι βηματισμοί των κοινωνιών.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Όλα καλά για τον Μπακάκη

Τέλος καλό, όλα καλά με το χειρουργείο στο οποίο χρειάστηκε να υποβληθεί ο διεθνής αμυντικός …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com