Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Οι οπαδοί της ΑΕΚ και η επέτειος του 1821!

Κυριάκος Χήνας: Οι οπαδοί της ΑΕΚ και η επέτειος του 1821!

Εάν ισχυριζόμαστε ότι οι αθλητικοί Σύλλογοι ενσωματώνουν κοινωνικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία τους,αυτό ισχύει σαφέστερα στην ΑΕΚ, η οποία ανέκαθεν συμμετείχε με εύψυχο και προοδευτικό πρόσημο στη δημόσια ζωή.

Είτε πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη (συνεργάτη του Βενιζέλου σε κρίσιμα εθνικά θέματα) είτε για τη συμμετοχή μελών της στην Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής 1941-1944 είτε για τον Σπύρο Κοντούλη είτε για προσωπικότητές της που βοήθησαν πολυδιάστατα την πατρίδα και την κοινωνία (Ζαρίφης, Στρογγυλός, Χρυσόπουλος, Μακρίδης κ.α.) είτε για το φιλικό αγώνα στο φλεγόμενο Βελιγράδι το 1999 και πολλά άλλα.

Για να στοιχηθούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα στο ύψος αυτής της ενωσίτικης διαχρονικής μέθεξης, είναι αυτονόητο καθήκον –πέραν της συμμετοχής της επίσημης θεσμικής ΑΕΚ — να συμβάλουμε ως απλοί οπαδοί της ομάδας στον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο προφανής σκόπελος ότι έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις απέναντι στις ορίζουσες της Επανάστασης του 1821 δεν μπορεί να εμποδίσει μια συσπείρωση όλων όσων επιθυμούν να τιμήσουν μια καθοριστική ιστορική εξέλιξη η οποία διαμόρφωσε (έστω με αντινομίες και στρεβλώσεις) τη σύγχρονη Ελλάδα. Το αντίθετο συμβαίνει: η πολυσημία απόψεων βοηθά να ανοίξουν νέοι ορίζοντες σκέψης και προβληματισμού.

Ας αναλάβουμε λοιπόν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή η οποία θα διαμορφώσει ένα μικρό πυρήνα πρωτοβουλιών για να συμβάλουμε στην ανάδειξη των γεγονότων. Αναπότρεπτη είναι η ζημιά που προκαλεί η υγειονομική δοκιμασία, αφού ακυρώνεται κάθε σκέψη για εκδηλώσεις, αλλά μπορούμε εναλλακτικά να διοργανώσουμε ηλεκτρονικές διαδικτυακές ημερίδες, συνεντεύξεις με ιστορικούς, δημοσιεύματα και όσα άλλα αποφασίσει η Επιτροπή. Υπάρχουν τεχνολογικά πολλές δυνατότητες.

Με κάθε καλόπιστη προαίρεση για όλους, χωρίς ασύνετους αποκλεισμούς,προτείνουμε να ειδοποιήσουν στο διαδίκτυο όσοι ενδιαφέρονται για την Επιτροπή και αμέσως να μοιραστούμε σκέψεις για τον πιο ορθολογισμένο συντονισμό της Επιτροπής. Οι οπαδοί της ΑΕΚ αξίζει να είναι ενεργά παρόντες στον εορτασμό του 1821 όχι μόνο με ρητορικές θριαμβολογίες, αλλά με αξιόπιστη ανάλυση πολλών παραμέτρων της καθοριστικής αυτής ιστορικής εξέλιξης.

YΓ. Είναι διαπιστωμένη η ικανότητα πολλών νέων ανθρώπων–ειδικά, το βιώνουμε στην ΑΕΚ–να προσδώσουν μια πλούσια ποιότητα ιδεών στον πολιτισμό. Αυτούς περιμένουμε να μπουν μπροστά στην Επιτροπή.

Εμείς οι ηλικιωμένοι, με μειωμένες σωματικές και πνευματικές αντοχές, αλλά κυρίως με τη σαφή αίσθηση ότι οι νέοι αξίζει και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη ρέουσα πραγματικότητα, ας αποσυρθούμε επιτέλους σε επικουρικό ρόλο.

Ας κάνουμε στην άκρη.

 

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Το fair play του Ρογκαβόπουλου (pics)

Ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-Μεσολόγγι προέβη σε μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έσπευσε γρήγορα να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com