Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Οι ουτοπικές ιδεοληψίες και η πραγματικότητα για το γήπεδο

Κυριάκος Χήνας: Οι ουτοπικές ιδεοληψίες και η πραγματικότητα για το γήπεδο

Αντιδημοφιλές το περιεχόμενο του σημερινού σημειώματος.

Απόλυτα φυσιολογικό και εύλογο να επικεντρώνονται οι πολλοί στον τελικό του Κυπέλλου,είναι αλυσιδωτές οι αφετηρίες αυτής της προσήλωσης. Αλλά ας επιτραπεί να εμμείνουμε στις εκλογές στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, οι οποίες σε 15+7 ημέρες κρίνουν πολλά που συνοψίσαμε σε προηγούμενο σημείωμα.

Πρόταγμα στις αντιπαραθέσεις των υποψήφιων συνδυασμών είναι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, για το οποίο ακούγονται θρήνοι και οιμωγές από την πλευρά της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Φυσικά το θέμα είναι ποια λύση συμφέρει τον απλό δημότη και ευρύτερα την περιοχή, το θέμα δεν αξιολογείται με βάση τις φαντασιακές ιδεοληψίες των πωρωμένων.

Το να γνωματεύσουμε εμείς ή η απέναντι πλευρά είναι θεμιτό, αλλά πολύ μεγαλύτερη αξία έχει η άποψη μιας αντικειμενικής αρχής με θεσμικό κύρος, η οποία μελέτησε το θέμα ενδελεχώς και έκρινε τελεσίδικα. Ποια Αρχή βέβαια έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κορυφαίο θεσμικό όργανο της έννομης Πολιτείας.

Το κύριο στοιχείο από όπου ένας αντικειμενικός παρατηρητής πρέπει να βγάλει συμπεράσματα είναι η απόφαση 2153 του 2015, με την οποία η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει άποψη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Παραθέτουμε τα πιο ουσιαστικά σημεία της απόφασης

1. στη σελίδα 34 υπάρχει μία εντυπωσιακή φράση που δίνει όλο το στίγμα του νέου γηπέδου: λέει ότι ” η κατασκευή και λειτουργία της Αγιά-Σοφιάς είναι μια σημαντική παραγωγική και στρατηγική επένδυση σε τρόπο ώστε να επιφέρει ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στη συνολική οικονομία”. Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αξιολόγηση της προσφοράς που θα παρέχει το γήπεδο.Χαρακτηρίζεται ως επένδυση που θα φέρει την ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι διαλύεται η προπαγάνδα της σημερινής δημοτικής αρχής ότι θα καταστραφεί η τοπική οικονομία. Πόσο πιο καθαρή σκέψη και κρίση από το ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας.

2. στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια και συνδέθηκε άρρηκτα με τον προσφυγικό πληθυσμό και την περιοχή, της οποίας αποτελεί ιστορικό τοπόσημο. Για να θυμόμαστε πάντοτε ότι αυτή η ομάδα έχει την ιστορική ευθύνη να εκπροσωπεί την προσφυγιά της περιοχής και ευρύτερα την προσφυγιά του ελληνισμού της Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο γήπεδο ονομάζεται Αγία Σοφία, που φέρνει στο νου μας την Κωνσταντινούπολη και τον ιερό ναό του ελληνισμού.

3. στη σελίδα 33 αναφέρεται ότι η Νέα Φιλαδέλφεια έχει 60 τοις εκατό ανεργία, που επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό και υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθεί το γήπεδο για την ανάπτυξη της περιοχής.

4. στη σελίδα 36 αναφέρεται ότι η δασική έκταση που αφαιρείται από το γήπεδο είναι μόλις το 1,4% της συνολικής έκτασης του Άλσους και σε ανταπόδοση η ΑΕΚ θα φυτέψει 2.112 “άτομα” έναντι των 50 που θα κοπούν!! Ξεκάθαρα μάλιστα γράφει ότι, αν δεν παραχωρηθεί η έκταση από το Άλσος, δεν είναι αρκετή η έκταση για να γίνει το γήπεδο.

5. στη σελίδα 38 αναφέρεται η δημιουργία πεζόδρομου που θα διασφαλίσει την προστασία του οικοσυστήματος και τη λειτουργία του χώρου

6. δεν πρόκειται για την κατασκευή ενός απλού αθλητικού χώρου. Θα είναι Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού.Από το Νοέμβριο ήδη σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης ξεκίνησε η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού,το οποίο θα στεγαστεί σε αίθουσα 1.000 τ.μ.στο νέο γήπεδο. Εκεί θα εκτεθούν κειμήλια και υλικό από τη ζωή του ελληνισμού της Ανατολής, από τη Μικρασία και τον Πόντο. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με τον τίτλο “Κιβωτός της Ρωμιοσύνης” για να συγκεντρώνει το σχετικό υλικό. Σε άλλη αίθουσα του γηπέδου,θα λειτουργήσει κι ένα άλλο Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, που θα έχει ιστορικά ντοκουμέντα της αθλητικής ιστορίας 95 ετών της ομάδας.

** Από το 2015 και μετά, όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου,καθοριστική και κραυγαλέα δικαίωση.

Ελπίζουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να αναδειχθεί μια μεγάλη πλειοψηφία που θα επιτρέψει στους κατοίκους της περιοχής να απολαύσουν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη από το νέο γήπεδο.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Έχω γίνει ζητιάνα…

Διάβασα την συνέντευξη της μητέρας της Μυρτώς, με αφορμή το πρώτο της μπάνιο στην θάλασσα, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com