Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Η συγκινητική φυσιογνωμία του Γιώργου Κοσκινά

Κυριάκος Χήνας: Η συγκινητική φυσιογνωμία του Γιώργου Κοσκινά

Πασίγνωστο, όμως μετέωρο, το διαχρονικό φιλοσοφικό ερώτημα ποια λογίζεται ως βαρύνουσα προσφορά σε ένα μικρό ή μεγάλο ποδοσφαιρικό οργανισμό.

Αρνούμαστε να επικροτήσουμε την άποψη ότι σπουδαία είναι μόνον η μετεγγραφή κάποιου βαρύγδουπου αστέρα ή ένα εκκωφαντικό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνον αυτά, γιατί έχουν βραχυπρόθεσμη συνέπεια. Το ουσιώδες είναι μια πράξη η οποία–σε χαλεπές ώρες- διατηρεί μακροπρόθεσμα τον ψυχισμό του οπαδού σε υψηλά επίπεδα αντοχής και του γαλβανίζει την αισιοδοξία για το μέλλον.

Και όταν το γήπεδό μας γκρεμίστηκε, αποσαθρώθηκε η ισορροπία.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε σήμερα στην ανέγερση της Αγια-Σοφιάς, με την καταλυτική παρέμβαση Μελισσανίδη, μια χαραμάδα ανάσας που μας έκανε να σφίγγουμε πεισματικά τη γροθιά, ήταν το φιλοτέχνημα του αγνού και δημιουργικού Γιώργου Κοσκινά.

Ανέκαθεν είχε το μεράκι να μορφοποιεί κάθε όνειρο και ενσυνείδητο στόχο του με την κατασκευή μακέτας. Χρησιμοποιούσε χαρτιά από κούτες, μαρκαδόρους και κόλλες.

Και τον Ιούνιο του 1988, με κίνητρο την αλληλεγγύη ψυχών που βιώναμε όλοι στο “Νίκος Γκούμας”, την Εστία των όμορφων στιγμών μας,αποφάσισε να φιλοτεχνήσει αυτό το γήπεδο. Όσοι τον γνωρίζουν καλύτερα, το πιστώνουν και σε ένα κίνητρο που προήλθε από παρότρυνση του αγαπημένου πατέρα του.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, ύστερα από ώρες εμμονικής αφοσίωσης και αφού συνεχώς πήγαινε στο γήπεδο και αφομοίωνε τη μορφολογία του, είχε διαμορφώσει το βασικό κορμό. Αργότερα, πρόσθεσε το φωτισμό, τους προβολείς, τους εσωτερικούς χώρους, το γήπεδο μπάσκετ.

Μετά το γκρέμισμα του γηπέδου το 2003, το καλλιτέχνημα προσέλαβε συμβολικές διαστάσεις και αγαπήθηκε από χιλιάδες ανθρώπους, γιατί στον ψυχισμό του Ενωσίτη αντιφέγγιζε τον πόθο για την ανέγερση και την επιστροφή στο σπίτι μας.

Ο Γιώργος ουδέποτε αρνήθηκε να το μεταφέρει και να το παρουσιάζει σε κάθε εκδήλωση, από συγκεντρώσεις οπαδών μέχρι κάθε δράση με όσμωση ΑΕΚ,όπως π.χ. σε εκδηλώσεις για τον Σπανούδη ή για την Αγιά-Σοφιά.

Με τον καιρό, διευρύνθηκε ο κύκλος όσων διασθάνθηκαν ότι η μακέτα εμπνέει δραστικούς αγώνες και τροφοδοτεί συσπείρωση μπροστά στο μεγάλο όραμα. Έτσι, κάμποσες φορές το χρόνο, μέσα στα ερείπια τότε, οι συγκεντρώσεις π.χ.με την κοπή της ετήσιας βασιλόπιτας, εξελίσσονταν σε όρκους τιμής πως δε θα σταματήσει η απαίτηση να γίνει εκεί το γήπεδο.

Παράλληλα,επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν και ο Δικέφαλος Αετός που φιλοτεχνήθηκε από τον Γιώργο σε ένα κομμάτι τσιμέντου που παρέμεινε ζωντανό από την κατεδάφιση και συμπλήρωνε τους συμβολισμούς της μακέτας.

Και αυτό που αληθινά συγκινεί είναι ότι ουδέποτε αξίωσε να πιστωθεί την παραμικρή προβολή, αποφεύγοντας σεμνά να καρπωθεί έστω και τις απλές ευχαριστίες των φίλων. Ο ίδιος είχε συνειδητή συναίσθηση ότι η μακέτα έφυγε από την εμβέλεια του μικρού περιβάλλοντος κύκλου του και ανάγεται πλέον σε δεσμό ενότητας εκατοντάδων Ενωσιτών, ότι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ο ανυποχώρητος στόχος μας απέναντι στη βαριά Ιστορία των 94 χρόνων και στους τιμημένους πρόσφυγες που άρχισαν να το θεμελιώνουν με το πηλοφόρι.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου,η εκδήλωση για πρώτη φορά δεν έγινε στο γκρεμισμένο γήπεδο, γιατί οι εργασίες ανέγερσης έχουν πλέον προχωρήσει σε θαυμαστό επίπεδο. Η συγκέντρωση έγινε στη ” Βυζαντινή Γωνιά”, σε μια σεμνή τελετή για να εορτάσουμε τα 30 χρόνια από την κατασκευή της μακέτας,αλλά και για να ευχηθούμε η βασιλόπιτα του 2019 να είναι η τελευταία που θα κόψουμε έξω από το γήπεδό μας.

Ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης, ο Γιάννης Πριγκιανός, ο Παύλος Καστρόπουλος, η Ελένη Κύρλου, ο Φώτης Αναγνωστόπουλος, ο Άκης Πλεμμένος, η Βάσια Τουζοπούλου, ο Αλέξανδρος Παπαδίσκος, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο Παντελής Μαλλιαρός και εκατοντάδες φίλοι, όταν εγκαινιαστεί το νέο γήπεδο ξέρουν καλά ποιον οπαδό αξίζει να τιμήσουν, ποιος κράτησε επί 15 χρόνια ακμαίο το ηθικό τους, αλλά και ποιος δίδαξε με ταπεινοφροσύνη ότι σπουδαίος δε λογίζεται το ” κύμβαλον αλαλάζον”, αλλά ο φλογερός μπροστάρης της αυθεντικής προσφοράς.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Οι ευχές της «Βασίλισσας» στον ΜακΡέι (pic)!

Δείτε την ανάρτηση της ΚΑΕ για τα γενέθλια του Αμερικανού άσου.     Δείτε αυτή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *